El ressò de la por encara vibra en els seus murs a 18 metres sota terra. Elx obri per primera vegada les portes del Refugi nº1, construït per a salvar vides en els bombardejos durant la Guerra Civil. Ara, el seu fosc passat es convertix en testimoniatge de la memòria històrica amb un espai renovat i adequat per a albergar visites en ple Passeig de Germanies.
La Regidoria de Cultura ha anunciat l'obertura d'este refugi després de la seua reforma integral, museïtzació i inauguració oficial el mes de desembre passat. Aix
Cita prèvia i entrada gratuïta
Encara que les visites no començaran fins al divendres, l'Ajuntament ha avançat que a partir d'este mateix dilluns 7 d'abril ja és possible concertar cita prèvia a través de la web municipal (www.elche.es). Els interessats han de sol·licitar-la amb almenys 72 hores d'antelació per a poder accedir a este espai al Jardí de la Concòrdia.

Tal com ha explicat el consistori, l'entrada és totalment gratuïta i el recorregut, de 117 metres, es realitza en grups d'entre 15 i 21 persones. L'horari és de dilluns a divendres de 10h a 13:30 hores, la visita té una duració aproximada de 45 minuts i és apta perquè tots els públics coneguen part del capítol més fosc del país en la història recent.
Pel que respecta a col·legis i instituts, l'Ajuntament ha informat que hauran de comptar amb l'aprovació del Consell Escolar com a eixida extraescolar. A més, recorda que el refugi no disposa d'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, ja que només es pot accedir a través de dues escales amb 87 esglaons cadascuna.
Així és el refugi
El Refugi nº1 és el més complex dels tretze que es van construir a Elx. Consta de dos passadissos paral·lels connectats per quatre transversals, construïts en maçoneria i reforçats amb formigó en els anys 50. Originalment va tindre tres accessos, dels quals s'han rehabilitat dos per a la seua obertura al públic. I encara que mai es va utilitzar per l'absència de bombardejos a la ciutat, la seua existència reflectix el clima d'incertesa i por.
L'espai ha sigut acuradament adaptat com a museu subterrani. Durant el recorregut, els visitants trobaran panells informatius, fotografies i senyalització que ajuden a contextualitzar el refugi dins del marc històric de la Guerra Civil. El sistema d'il·luminació, discret però eficaç, guia el pas per un entorn que, sense renunciar a la seua cruesa, busca ser pedagògic i respectuós.