Cocentaina i Muro han decidit sumar forces per a optar a una subvenció europea de 10 milions d'euros que els permeta transformar espais clau en els seus municipis. Davant la barrera administrativa que impedix a poblacions menors de 20.000 habitants accedir a estes ajudes de manera individual, els dos ajuntaments han plantejat una estratègia comuna amb un objectiu clar: activar el desenrotllament local a través de la cultura, la formació, la sostenibilitat i la recuperació urbana.
Tal com explica Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, la idea és "rehabilitar espais i convertir-los en llocs plens de vida". D'esta manera, assegura que "podrem retindre tot el talent jove que, fins ara, havia de buscar-se el seu futur fora de la nostra comarca". A més, destaca que "gràcies a esta unió caminem junts cap a un futur compartit per a les nostres poblacions i, per descomptat, per al conjunt del Comtat".
Per part seua, Vicent Molina, primer edil de Muro, este pla integral per a obtindre fons europeus suposa per a les dos poblacions "un motor de canvi econòmic social i ambiental. La unió fa la força i el nostre objectiu és convertir el Comtat en una comarca referent en àrees com l'educació, la cultura o la generació de treball de qualitat".
Actuacions previstes
Cocentaina, vol rehabilitar l'antiga fàbrica de Textiflok, cedida de manera gratuïta a l'Ajuntament. Una actuació de gran envergadura tenint en compte les dimensions de l'edifici i l'estat de conservació actual. La intenció del consistori és que este edifici es destine a la formació, la promoció econòmica i la cultura, entre altres aspectes d'interés local.
D'altra banda, dins de la política de recuperació i reivindicació del nucli antic (incloent els barris del Raval i la Vila), l'Ajuntament contestà aspira a crear una vivenda social en este espai amb un objectiu triple: contribuir al benestar de famílies en risc d'exclusió social, millorar la situació de la vivenda a Cocentaina i, sobretot, iniciar el procés de reversió al barri antic.
Finalment, seguint les polítiques verdes posades en marxa amb la col·locació de plaques solars en l'edifici de la biblioteca municipal i el centre social, l'Ajuntament aspira a instal·lar noves en l'edifici del Poliesportiu Municipal i Textiflok. D'esta manera, a més de reduir el gasto municipal en energia elèctrica, "posem l'electricitat a les mans de la gent, lluny dels abusos de les grans companyies elèctriques", subratlla Jordi Pla.
En el cas de Muro, aspiren a implantar el Districte Cultural per a atraure inversions i generar llocs de treball estables i de qualitat. Així i tot, l'Ajuntament vol rehabilitar l'antiga fàbrica de Les Caixetes, un espai que funcionarà com en el centre neuràlgic on implementar diferents accions de caràcter formatiu, mediambiental o artístic que situen a Muro com un referent en estes àrees.