El municipi de Sant Joan d'Alacant celebra el seu 245 aniversari com a entitat independent amb una mirada al seu passat a través de l'exposició 'El paisatge com a arxiu'. Esta mostra, organitzada per la Regidoria de Cultura i l'Arxiu Municipal, oferix un recorregut documental que reflectix els canvis territorials de la localitat, ajudant a comprendre com l'evolució paisatgística ha modelat la identitat del municipi. L'exposició va ser inaugurada el passat 9 d'octubre de 2024 a la Biblioteca-Arxiu 'Amelia Asensi Bevià'.
L'alcalde de Sant Joan, Santiago Román, i el regidor de Cultura, David Aracil, van presidir l'acte d'inauguració, acompanyats de representants d'associacions locals, festers i diversos components de la corporació municipal. L'exposició, que s'emmarca dins d'un programa més ampli d'activitats commemoratives, també va incloure la presentació de la reedició del llibre 'Crònica de Sant Joan d'Alacant', una obra escrita en 1924 per Manuel Sala Pérez com a testimoniatge fonamental de la història santjoanera.
Esta exposició suposa una invitació per a redescobrir la història de Sant Joan, entendre les transformacions que han marcat el seu territori i participar activament en la preservació del seu patrimoni. La mostra convida a reflexionar sobre el passat, però també a imaginar com els actuals ciutadans poden influir en el futur del seu paisatge. En definitiva, 'El paisatge com a arxiu' es presenta com una finestra oberta al passat de Sant Joan i un pont cap al futur, en el qual el paisatge continua sent testimoni i protagonista de la història compartida del municipi.
Un viatge a través de la transformació territorial
L'exposició, comissariada pel responsable de l'Arxiu Municipal, Gaspar Belmonte, proposa un viatge en el temps a través de documents, mapes, plans i llibres que permeten reconstruir l'evolució del paisatge i la configuració territorial de Sant Joan. Inspirada en els treballs de reconeguts autors com Eduardo Martínez de Pisón, autor de Saber veure el paisatge, i Esther Prada, autora del paisatge com a arxiu del territori, la mostra posa en valor com el territori no sols ha sigut modelat per factors naturals, sinó també pels usos humans i les decisions polítiques i econòmiques que han definit l'entorn actual.
Els fons exposats abasten des de documents històrics de l'Arxiu Municipal fins a valuoses donacions de veïns de Sant Joan, que han aportat objectes i records personals, ampliant la perspectiva històrica de la mostra. Així mateix, altres arxius i museus provincials, comarcals i fins i tot nacionals han col·laborat cedint materials. Gràcies a esta col·laboració, els visitants poden observar de primera mà com les transformacions del paisatge reflectixen la història social, econòmica i cultural del municipi.
Entre els autors locals citats en l'exposició destaquen figures com Isidro Buades Ripoll, el llibre de les quals Malnoms de l'Horta és fonamental per a comprendre l'entorn rural del Sant Joan tradicional, i Francisco Ramón, els plans del qual oferixen una visió detallada del Sant Joan medieval i modern. Estos treballs permeten al visitant apreciar com les dinàmiques locals han evolucionat al llarg del temps, des de les estructures agrícoles fins als desenvolupaments urbans.
Una experiència participativa
A més d'oferir un recorregut visual per l'evolució de Sant Joan, l'exposició també té un marcat enfocament participatiu. Dins del programa 'Sant Joan t'Estime', s'han organitzat tallers i activitats perquè els ciutadans puguen interactuar amb la mostra i aportar la seua pròpia visió del municipi. Aix
Així mateix, els tallers, que se celebraran en quatre sessions els dies 20 de novembre (d'11 a 13 hores i de 18 a 20 hores) i el 18 de desembre (d'11 a 13 hores i de 18 a 20 hores), conviden als veïns a aportar nous documents, fotografies o fins i tot relats personals que contribuïsquen a continuar enriquint l'arxiu històric del municipi.
Horaris i activitats complementàries
L'exposició 'El paisatge com a arxiu' estarà oberta al públic en l'Arxiu Municipal 'Amelia Asensi Bevià', situat en la Rambla de la Llibertat, els dijous i divendres de 9.00 a 14.00 hores. No obstant això, a causa del gran interés que ha suscitat, durant el mes d'octubre s'ha ampliat l'horari, afegint obertures excepcionals els dimecres 16, 23 i 30, i els divendres 18 i 25, de 16.00 a 20.00 hores. L'entrada és lliure, encara que algunes visites guiades ja tenen grups confirmats per a certs dies.
Tal com ha explicat l'Ajuntament, per a aquells interessats en visites guiades en grup, ja siga en horari de demà o de vesprada, es pot sol·licitar cita prèvia a través del correu electrònic de l'arxiu, archivo@santjoandalacant.es. Estes visites permetran als assistents descobrir en major profunditat els detalls històrics i territorials que han configurat l'actual paisatge de Sant Joan d'Alacant.