Alacant es prepara per a acollir un esdeveniment que conjuga arqueologia, patrimoni i vi en un mateix “mar de coneixement”. Un viatge enològic a través del temps i del Mediterrani. Així, del 29 al 31 d'octubre, el Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) serà l'escenari del seminari internacional ‘El Mar del Vi’, una cita que reunix a experts i representants de les denominacions d'origen més antigues del món.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i la regidora de Turisme de l'Ajuntament d'Alacant, Ana Poquet, han presentat este dimarts 15 de juliol el congrés i els esdeveniments associats al certamen, en els quals han col·laborat el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Vins Alacant, l'Ajuntament i la Generalitat Valenciana.
“Este congrés, que situa Alacant en el mapa mundial de l'enologia, enllaça dos productes molt importants en l'estratègia del Patronat Alacant City&Beach, el turisme de congressos i el producte gastronòmic”, assenyala Poquet. A més, la cita coincidix amb la celebració de la Capitalitat Gastronòmica d'Alacant, i el propòsit, subratlla Navarro, és “recuperar la transcendència que el vi ha tingut i té en la història de la província”.

La província com a referència
Alacant és una de les denominacions d'origen més antigues del món per davant de demarcacions com ara Oporto en Portugal, la Toscana en Itàlia o Tokaj en Hongria. Per això, la província tindrà un paper protagonista en el seminari, en el qual s'exposaran investigacions rellevants sobre la tradició vitivinícola de la província, com ara els estudis en els jaciments de l'Alt de Benimaquia en Dénia o la Illeta dels Banyets.
Així mateix, l'agenda de l'esdeveniment inclou la mostra de l'anàlisi de tallers d'àmfores vinàries que du a terme la Universitat d'Alacant. També s'abordarà la història del Fondilló —considerat el vi viu més antic del món— i es presentaran les troballes vinculades a “Alacant 1510”, un projecte que reivindica a la regió com el bressol de la denominació d'origen més antiga documentada mundialment.
Un congrés amb sabor i patrimoni
El programa inclou vint conferències, estructurades en quatre blocs temàtics que abasten des de la història de la producció vinícola en el Mediterrani fins a les últimes investigacions i les denominacions més llegendàries, com ara Oporto, Borgonya o Tokaj. Un total de 25 ponents compartiran els seus coneixements en diferents entorns únics.
Escenaris emblemàtics com ara el Castell de Santa Bàrbara, la Cocatedral de Sant Nicolàs o Casa Mediterrani acolliran cates dirigides per reconeguts sumillers com ara David Doñate o Sarah Jane Evans, rutes vinícoles, un sopar de gala amb un menú firmat pel chef Dani Frías i visites guiades al MARQ i al jaciment de la Illeta dels Banyets en El Campello.