cultura

Descobrix l'entorn natural i paisatgístic d'Alacant amb quatre amb rutes guiades gratuïtes

La proposta de l'Institut Juan Gil-Albert “Rutes amb Petjada. Conferències en la naturalesa” recorre la província per a mostrar els seus paratges i patrimoni cultural

1 minut

Un dels antics molins de la Serra de Mariola a Alacant

La província d'Alacant presenta una varietat paisatgística molt particular. La zona costanera, amb les seues àmplies platges d'arena fina i les paradisíaques cales entre penya-segats que no et pots perdre, s'emporta gran part del protagonisme. No obstant això, el nodrit interior muntanyenc és la joia de la versatilitat d'un entorn natural únic. I per a conéixer algun d'eixos racons imprescindibles més emblemàtics, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert proposa fins a quatre rutes i conferències gratuïtes.

La iniciativa de l'àrea de Patrimoni Artístic del Departament d'Arts i Comunicació Audiovisual, sota el lema “Rutes amb Petjada”, pretén generar un cicle “encaminat a divulgar i promocionar el patrimoni cultural, arqueològic, natural i paisatgístic de la província”. Per a això, diferents experts i investigadors exerciran de guies immillorables i es traslladaran al costat dels participants a cadascun dels paratges proposats per a impartir xarrades i conferències exclusives de manera presencial.

Així, es podran descobrir de primera mà els encants naturals que esperen quatre municipis alacantins com Banyeres de Mariola, Polop, Relleu i Crevillent. Es convertiran en llenços que els divulgadors aprofitaran per a desglossar tota la seua riquesa patrimonial i permetran als visitants gaudir de l'entorn amb tot el seu context. Les quatre propostes són gratuïtes i requerixen inscripció prèvia que pot realitzar-se en la pàgina web de l'Institut Alacantí de Cultura.

Rutes amb encant

El cicle arranca este diumenge 19 de maig amb la primera proposada a través de la ruta dels Molins Paperers de Banyeres de Mariola. L'expert en Patrimoni Industrial, Gabriel Guillén, serà l'encarregat d'inaugurar la programació amb un interessant recorregut que unix tres dels molins més rellevants dels nou que van estar actius al Vinalopó entre els segles XVIII i XX. Per part seua, la segona cita es durà a terme el 9 de juny en el Barranc de Polop amb l'arqueòleg Miguel Botella Manchón.

En esta ocasió, es tracta d'un passeig per les fonts que alimenten la Séquia Mare, el Barranc de la Canal i el Barranc Gulapdar observant les diferents estructures hidràuliques, així com les fonts i els brolladors naturals. Després dels mesos d'estiu, el cicle torna el 29 de setembre amb l'itinerari en el Pantà de Relleu a través del recuperat Camí dels Ripalmes o dels Fasamais.

Finalment, els historiadors Daniel Belmonte i Ana Satorre clausuraran la iniciativa amb una quarta sessió el 27 d'octubre que es desenvoluparà en el Barranc d’Amorós de Crevillent. Una ruta que recorre l'entorn natural des del Centre d'Educació Mediambiental dels Molins fins a la pista paral·lela al mateix barranc crevillentí.