Una nova veu s'imposa a Alacant. El teló ha caigut en el Festival de Cinema 2025 amb una clara protagonista: 'El que queda de tu', que ha irromput en el panorama cinematogràfic nacional amb força. Amb una mescla d'intimisme rural i dilemes contemporanis, la pel·lícula s'ha alçat com la gran triomfadora de la 22a edició del certamen.
El llargmetratge conta la història de Sara, una jove de 25 anys que, just abans d'iniciar una prometedora carrera musical a Nova York, torna al seu poble natal al Pirineu d'Osca després de la mort del seu pare. Allí, el retrobament amb les seues arrels i el llegat familiar l'espenten a replantejar-se la seua vida. Amb una sensibilitat palpable i un to contingut, la pel·lícula ha sabut connectar tant amb el jurat com amb la crítica especialitzada.
Gala Gracia arrasa en premis
El Teatre Principal d'Alacant va ser testimoni d'una gala de clausura on l'emoció, els homenatges i el reconeixement al talent emergent es van entrellaçar. La gran vencedora de la jornada va ser el drama dirigit per la debutant Gal·la Gràcia que va conquistar la Tessel·la d'Or a la Millor Pel·lícula, dotada amb un premi de 3.000 euros.
Però ací no va acabar la seua collita, perquè 'El que queda de tu' també va rebre la Tessel·la de Plata a Millor Actriu per a Laia Manzanares, la Tessel·la de Plata a la Millor Fotografia per a Michele Paradisi i el Premi de la Crítica Sergio Balseyro.

Ni Gracia ni el productor Carlo d'Ursi van dissimular el seu entusiasme en recollir els guardons. "És molt emocionant per a nosaltres este festival, sempre ens ha portat sort", va confessar d'Ursi, qui va aprofitar el moment per a convidar al públic a acudir a les sales on la pel·lícula ja es troba en cartellera. Per part seua, Paradisi i Manzanares, que no van poder estar presents, van enviar missatges d'agraïment en vídeo.
Reconeixements, diversitat i compromís ambiental
Més enllà de l'èxit de Gràcia, el festival ha deixat clar el seu compromís amb la pluralitat de mirades i gèneres. Juan Albarrasí es va emportar la Tessel·la de Plata al Millor Director per ‘L'instint’, film que també va destacar en l'apartat interpretatiu amb un premi compartit a Javier Pereira i Fernando Cayo com a Millors Actors pel jurat.
En el terreny del documental, la proposta ‘Mar Menor, mal major’ de Carlos Velasco va rebre un reconeixement especial per la seua mirada crítica i emotiva a la deterioració de l'ecosistema de la Mar Menor, l'enclavament situat al sud-est de la Regió de Múrcia. Un testimoniatge audiovisual que combina la bellesa natural amb la urgència mediambiental.
Un dels moments més emotius de la gala va ser l'homenatge al compositor Luis Ivars, qui va rebre el premi Música per a la Imatge de mans de Rafael Maluenda. Ivars va sorprendre el públic amb una intervenció musical, demostrant per què és una figura fonamental en la música cinematogràfica espanyola.
El dissenyador de vestuari Paco Delgado, amb dos premis Goya i dos nominacions a l'Oscar, va ser un altre dels homenatjats, rebent el premi Fashion Cinema. Sonia Grande, la primera guardonada amb este reconeixement, va ser qui li ho va entregar, protagonitzant un moment de complicitat i admiració entre col·legues de professió.
La secció de curtmetratges també va brillar amb força. ‘Pressentiment’, de Marisa Crespo i Moisés Romera, es va emportar el premi a millor curtmetratge de ficció nacional i es postula als Premis Goya 2026. Altres premiats en esta categoria van ser ‘La tanca de Sam Orti’ (més ben curt d'animació), ‘Cinquantadue’ (més ben curt internacional) i ‘La petjada del fang’, que es va emportar el nou guardó Aigües d'Alacant i el de millor curtmetratge documental.
El festival també va mostrar la seua faceta més inclusiva amb la distinció a ‘Piruletes’ com a millor curtmetratge LGTBI i va tancar la seua programació amb el premi del públic per a ‘Calcetins’, de Sergio Checa. En el seu discurs final, el director del festival, Vicente Seva, va destacar l'alta participació i el nivell de les obres presentades, dedicant unes sentides paraules a Ramón Margareto, exdirector adjunt del festival recentment mort.