L’últim ‘Dejavú’ torna al 2010, l’any que Espanya guanyà el Mundial de futbol

Este dijous el programa també repassa el mateix any que ETA anuncia un alto-el-foc, la inauguració de l'AVE Madrid-València i la mort de Berlanga

Guardar

Manolo el del Bombo
Manolo el del Bombo

Dues fites ben diferents fan que l’any 2010 siga un any marcat en la memòria del país. A l’estiu, la selecció espanyola de futbol es va proclamar, per primera vegada en la història, campiona del món. El mateix any, ETA anuncia un alto el foc que acabaria sent permanent. Mireia Llinares conversa amb Consuelo Ordoñez, germana del regidor assassinat per ETA, Gregorio Ordóñez, i presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite).

Recordarem el Mundial de Sud-àfrica amb Raúl Albiol, l’únic valencià convocat, que ens conta com ho va viure la selecció espanyola. Manolo ‘el del Bombo’ va viatjar a Sud-àfrica, però hagué de tornar a Espanya precipitadament a causa d’una malaltia. Finalment, hi pogué tornar per a assistir a la final en l’avió dels familiars de la selecció. També coneixerem la història de Nacho Medina, un professor d’institut que es va apostar amb el davanter Juan Mata que arribava a Sud-àfrica amb la seua vespa. Ho va aconseguir i el jugador va complir la seua promesa i li va donar entrades.

Eixe any València i Madrid acurtaven distàncies gràcies a l’AVE. La televisió va fer una gran cobertura de la inauguració de la línia d’alta velocitat. Esta fita va suposar acostar el turisme i els negocis entre València i Madrid.

D’altra banda, el 2010, el 'boom' de les falles milionàries va quedar reduït a cendres. El 2009 es va posar fi a l’època daurada de les falles. Els anys anteriors els pressupostos dels monuments havien arribat als 900.000 euros, nou voltes més que el límit marcat actualment per la Junta Central Fallera per a les falles d’Especial. L’artista Paco López explica que en esta muntanya russa de pressupostos desorbitats, ell va perdre molt del que havia guanyat.

El novembre de 2010 s’apaga la mirada del geni Berlanga. José Luis García Berlanga, el nostre director de cine més carismàtic, mor als 89 anys. El seu fill fa un retrat de la figura d’un dels directors de cine més brillants, al capdavant de pel·lícules com Bienvenido Mr. Marshall o El verdugo, que van reflectir les misèries de l’Espanya de la dictadura.

Arxivat a:

Destacats