Un viatge al Neolític: tornen les visites a este enclavament únic a Alacant

La Serra de Benicadell amaga un tresor ocult que reobri el seu programa de visites guiades i un recorregut per la història i la naturalesa

Guardar

Cova de l'Or de Beniarrés
Cova de l'Or de Beniarrés

La província d'Alacant amaga nombrosos secrets. Piscines naturals, cales recòndites, paisatges impressionants, platges quilomètriques, rutes senderistes… i, per descomptat, vestigis d'èpoques prehistòriques. Un dels millors exemples és la Cova de l'Or de Beniarrés, testimoni dels primers agricultors i ramaders que van habitar la Península Ibèrica. I que ara pot tornar a visitar-se després del seu particular període d'hibernació.

Este jaciment arqueològic situat a la part alta de la Serra del Benicadell, oculta entre la vegetació, torna a la primavera amb el programa de visites guiades que promet transportar als visitants a més de 7.000 anys arrere. La Fundació CV MARQ i l'Ajuntament de Beniarrés tornen a organitzar cada cap de setmana esta experiència que combina història i naturalesa a partir del dissabte 15 de març i fins al 13 de juliol.

Entre paisatges i arqueologia

La jornada comença en el Centre d'Interpretació, on els assistents podran endinsar-se en el context del jaciment a través d'una exposició i un vídeo explicatiu. A continuació, un vehicle trasllada als visitants fins a l'inici de la sendera que conduix a la cova. El recorregut a peu fins a la Cova de l'Or és una oportunitat per a gaudir de l'espectacular entorn de la Vall del Benicadell, llar d'una rica biodiversitat.

Així, durant el trajecte es poden observar espècies autòctones de flora i fauna, com a alzines, arboços i diversos ocells rapaços que sobrevolen la zona. A més, la sendera permet apreciar antigues construccions de pedra en sec, testimoniatge de l'activitat agrícola que es produïa en esta àrea durant l'etapa del Neolític.

Cova d'Or de Baniarrés
Cova de l'Or de Beniarrés

Al llarg de l'ascens, de dificultat moderada, diversos miradors naturals permeten gaudir d'espectaculars paisatges i la singular geologia del lloc. En arribar a l'interior de la Cova de l'Or, els guies experts revelen de manera detallada com era la vida dels primers pobladors de la zona: els seus costums, eines i rituals que han quedat gravats en la història a través de les troballes arqueològiques d'este enclavament.

Com es pot visitar?

Les persones interessades en esta proposta poden reservar la seua entrada o consultar més informació a través de la pàgina web www.marqalicante.com. L'horari de visites al jaciment i al Centre d'Interpretació és de 9.00 a 14.00 hores i les eixides cap a la cova es realitzen a les 9.00 i a les 11.30 hores, tant el dissabte com el diumenge.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, destaca la rellevància del jaciment com un "referent internacional del Neolític". A més, assenyala que "convertida en Museu de Lloc per la Diputació d'Alacant, la seua protecció i difusió permeten valorar la seua enorme riquesa històrica".

Jaciment de la Cova de l'Or de Beniarrés
Jaciment de la Cova de l'Or de Beniarrés

Un llegat de 7.000 anys

A 675 metres sobre el nivell de la mar, la Cova de l'Or s'alça com un punt clau per a l'estudi del Neolític en el vessant mediterrani de la Península Ibèrica. Excavacions realitzades des dels anys trenta han revelat un impressionant conjunt de restes materials que reflectixen la introducció de l'agricultura i la ramaderia a la regió.

Entre les troballes més significatives destaquen llavors de blat i ordi, prova dels primers cultius, així com a ceràmiques decorades amb motius humans. Estes figures, amb els braços alçats en actitud d'oració o dansa, es relacionen amb l'Art Macroesquemático, connectant el jaciment amb santuaris rupestres com la Gerga a Alcoi i el Pla de Petracos a Castell de Castells.

Destacats