El conjunt de museus i centres culturals d'Alacant s'unixen per a celebrar la Nit en Blanc amb una programació d'activitats gratuïtes este divendres 12 de juliol. Es tracta del segon gran esdeveniment que compartixen les diferents entitats museístiques enguany després de la protagonitzada durant el mes de maig per a commemorar el Dia Internacional dels Museus i subratllar la seua importància institucions educatives dinàmiques que fomenten l'aprenentatge, el descobriment i la comprensió cultural.
Així, estos espais de la capital alacantina oferiran una cura i ampli programa per a tots els públics que inclou visites guiades, tallers familiars, exposicions, concerts, cinema i conferències, entre altres propostes. A més, alguns dels museus ampliaran l'horari habitual de les sales. Una brillant combinació en la qual participen el MACA, Les Cigarreras, el MARQ, el MUBAG, la Llotja del Peix, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, The Ocean Race Museu, el Museu de la Universitat d'Alacant, la Seu Universitària Ciutat d'Alacant i el Museu d'Aigües d'Alacant.
Programació museística completa
El MACA, que ampliarà el seu horari fins a les 23:30h, oferix a les 20 hores la conferència "El vídeo assage i l'entrevista com a pràctica estètica. Utopies i Distopies de la Modernitat, els no llocs i els sense lloc", seguida de la presentació del llibre "Estètiques del fràgil. Catàstrofe i imaginació" i una conversa entre Ingrid Wildi i Teresa Marín García.
A les 20.30 hores es durà a terme un taller immersiu on els participants podran transformar el concepte de poal blanc utilitzant paper i retoladors per a crear una obra conjunta. I a les 22.30 hores un concert de músiques gràfiques dirigit per Carlos Izquierdo tancarà el dia, amb improvisacions de Fátima Boix, Eve Matin i Óscar Martí.
Per la seua part el MARQ, que tancarà a la mitjanit, presenta un joc de pistes per a esbrinar i localitzar una peça oculta en l'exposició Dinasties des de les 16 hores. Més tard, a les 19.30 hores arranquen dos visites teatralitzades als jardins del museu. D'una banda, els personatges Kiválo i Medény endinsaran al públic en l'època de l'Edat del Bronze a través dels objectes més destacats de les seues cultures, mentres que Pira i Cavernus descobriran la història de la província d'Alacant.
Al seu torn, els més xicotets també podran gaudir d'una sèrie de tallers didàctics entre les 18h i les 21 hores amb els quals decorar el seu propi brazal d'arquer, reproduir el disc de Nebra i un got campaniforme.
En el cas del MUBAG, de 18:30 a 20.30 hores es durà a terme el taller familiar "La moda a través del temps", on els participants podran dissenyar manualment un figurín del segle XXI inspirant-se en les obres de l'artista alacantí Xavier Soler exposades en Llegats. A les 21.00 hores, la Coral Alacant oferirà una actuació musical amb més de trenta veus interpretant boleros i havaneres, acompanyades per piano i violí. A les 22.15 i 23.15 hores, hi haurà visites teatralitzades nocturnes en les quals s'exploraran les col·leccions del MUBAG al costat de personatges del segle XIX.
Pel que respecta al MUA, la música electrònica centrada gran part de la tard nit i les activitats començaran amb la proposada Sinergies i metamorfosis de 20h a 20.30 hores i de 21:30h a 22 hores, una activitat de poesia, música electrònica i art contemporani a càrrec de Veronicka Leik, en relació amb l'exposició Trobades d'Art Contemporani. La segona part arribarà amb “Cultura & Beat: Explorant la identitat a través de la música electrònica” (de 20 a 23 hores) i el seu recorregut musical i visual sobre la història de la música techno.
Programació cultural
En el Centre Cultural Les Cigarreras es podrà gaudir des de les 19 hores en la Caixa Negra de la projecció del documental "La quarta barra" sobre freestylers i rapers alacantins, seguida d'una xarrada amb els seus protagonistes i concert de 'Cuinant Skills'. Així mateix, A partir de les 22 hores es durà a terme el cicle Cinema des de la Posterior amb la pel·lícula Illa de Gossos per a tots els públics.
I la sala expositiva Caixa Blanca ampliarà el seu horari d'obertura fins a les 23.30 hores per a poder visitar Photoalicante 2024, que a través de la mirada dels autors proposa trencar amb l'assumit i explorar noves perspectives per a transformar l'ordinari en extraordinari.
Per part seua, Institut de Cultura alacantí Juan Gil Albert acollirà de 19 a 21 hores la proposada ‘Nit de música en vinil’, en la qual el DJ Nacho Age punxarà discos de vinil dels anys 70 i 80 de diferents estils. En la Nit en Blanco, també es podrà gaudir de la visita a l'exposició "El paisatge com esdevindre", del col·lectiu Dimasla (Diana Lozano i Álvaro Jaén) amb el comissariat de Pablo Bellot.
La Llotja del Peix oferix a les 20 hores una visita guiada per Esperanza Durán, llicenciada en Belles Arts a les exposicions ‘Crono-Cossos. Ángeles Marco/Núria Fuster’, ‘Ressonàncies. Fernando Molero’ i l'acabada d'estrenar ‘Trànsit Ilustrat. Miguel Calatayud’. A més, a les 21 hores es produirà l'espectacular encés de llums i un concert de la banda alacantina Laura Palmer.
Entitats civils
El Museu d'Aigües d'Alacant, en el seu 15é aniversari, també participa en esta programació especial. Per a això, este divendres 12 de juliol ha preparat una visita teatralitzada pel barri antic en un format lúdic que sumarà un component sorprenent als seus tradicionals continguts educatius. La música també tindrà protagonisme amb un concert a l'aire lliure del cantautor Kamilo Soriano i la seua recopilació dels estils Rock, Pop o Folk, a les 20 hores en la Plaça del Pont.
En el cas de The Ocean Race Museu, arriba amb l'espectacle de màgia per a tota la família “El Circ de Puces” de la mà del mag Josemari. El circ de puces és un espectacle circense on els artistes són puces imaginàries. Es tracta d'un homenatge als autèntics circs de puces de mitjan 1800. L'activitat es durà a terme de 18:30h a 20.30 hores amb dos passes de 37 minuts de duració.
Finalment, la seu universitària de la UA alberga a les 19 hores un concert gratuït del grup “Sound Travellers Ensemble” a la Sala d'Exposicions Juana Francés. Un viatge a través de la música procedent de diferents cultures, regions geogràfiques i períodes històrics, des de la música tradicional d'Irlanda i Gal·les fins als sons dels Balcans. A més, en esta mateixa sala, pot visitar-se l'exposició “El codi” d'Asta Masiuly.