La compravenda d'habitatge a Alacant cau un 5% en el tercer trimestre de 2023

La província lidera la demanda estrangera a escala nacional amb una quota del 43,76% entre juliol i septembre

Guardar

Vivienda Alicante
Vivienda Alicante

El mercat immobiliari alacantí s'estanca, encara que continua sent la província capçalera en la Comunitat Valenciana i ocupa el tercer lloc a escala nacional, tan sols per darrere de Madrid i Barcelona. El nombre total de compravendes d'habitatges registrats a Alacant durant el tercer trimestre de l'any ascendeix a 11.990. D'elles, 10.132 corresponen a habitatges usats (-6,7%), mentre que les 1.858 operacions en habitatge nou suposen un increment del 5,6%, així ho reflecteix l'informe d'Estadística Immobiliària del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d'España. D'aquesta forma, les transaccions efectuades a Alacant entre els mesos de juliol i setembre de 2023 van caure un 5% en relació amb el trimestre anterior, i un 12,2% si el comparem amb el mateix període del passat exercici, quan es van anotar 13.486 operacions. Es tracta del segon trimestre consecutiu de baixades, confirmant la tendència descendent del cicle immobiliari. Així i tot, la Comunitat Valenciana resisteix el retrocés del 7,8% en l'àmbit nacional i se situa com la segona autonomia amb major nombre de compravendes totals (26.343), per darrere d'Andalusia (28.164), amb una quota de mercat del 16,41%.

Augment dels preus

Els preus mantenen la seua fortalesa alcista malgrat assistir a una conjuntura dominada per un descens generalitzat en el nombre de compravendes. Així, el preu mitjà per metre quadrat d'habitatge registrat a Alacant durant el tercer trimestre creix més d'un 8% enfront del trimestre anterior, aconseguint els 1.765 euros/m² de mitjana. No obstant això, l'increment interanual acumulat (1.657€/m²) és del 3,8%.

Líder en demanda extrangera

Alacant es consolida com un dels destins preferits pels estrangers per a establir una residència, perquè ha tornat a ser la província amb major pes de compra d'habitatge del mercat forà durant el tercer trimestre, amb una quota del 43,76% segons l'informe d'Estadística Immobiliària. D'aquesta manera, es produeix un increment de l'1,76% respecte al mateix període de l'any 2022 i se situa al capdavant molt per damunt de Santa Cruz de Tenerife, la segona en la llista, amb un 36,58%. De fet, la província alacantina engrosseix la demanda estrangera d'habitatges a escala autonòmica, mentre que Castelló obté un 13'33% i València un 15'38%. La Comunitat Valenciana acull el 29'45% del total d'operacions a Espanya, la qual cosa la situa com la segona autonomia en aquest apartat després de les Balears (31'7%). Les nacionalitats amb més pes de compra a la regió són la britànica, belga, neerlandesa, alemanya i polonesa. En aquest sentit, el percentatge de compra estrangera en la Comunitat quasi doblega la mitjana nacional (15'44%), que aconsegueix el seu segon major resultat de la sèrie històrica.

Preferència del tipus fix

Axí mateix, l'informe també revela que el tipus d'interés mitjà dels nous crèdits hipotecaris concedits en la Comunitat Valenciana al llarg d'aquest tercer període de 2023 ha sigut del 3,58%, mantenint la tendència a l'alça. D'altra banda, un 60,13% dels crèdits hipotecaris presenten un tipus d'interés fix, per un 39,87% que prefereix tipus d'interés variable.

Destacats