La Diputació reactiva per tercer any una nova edició dels Bons Consum

La campanya per a ajudar a les economies locals i els consumidors tornarà a comptar amb un pressupost de 20 milions d'euros

Guardar

bolsas de la compra
bolsas de la compra
Després de l'èxit de les campanyes anteriors, la Diputació d'Alacant tornarà a posar en marxa una nova edició del bo consum per a “reactivar i incentivar l'economia”. Una campanya que afavorix, principalment, al producte local i els comerços de proximitat, i que cada municipi tindrà autonomia per a decidir en quin moment realitzar les seues respectives campanyes de dinamització. Així ho ha anunciat este matí el president de la institució provincial, Toni Pérez, al mateix temps que avançava que la partida pressupostària serà de 20 milions d'euros, idèntica a la dotació de l'any 2023.Tal com ha detallat la Diputació, esta nova línia d'ajudes, que es desenvolupa en col·laboració amb la Cambra de Comerç d'Alacant i Facympe, es nodrirà amb romanent de tresoreria i serà aprovada, presumiblement, en ple extraordinari este divendres 24 de maig. Tots els actors implicats han ressaltat que a través d'este programa s'aconseguix ajudar als consumidors davant la inflació, així com fer costat al comerç local i els sectors productius. De fet, Toni Pérez ha ressaltat el gran acolliment tant per part dels ajuntaments com dels comerços i els ciutadans.Es tracta de la quarta convocatòria dels Bons Consum que s'impulsa en els últims tres anys, amb un important total que ascendix als 58 milions d'euros. L'última, presentada en el dia de hui, establix que es podran subvencionar les campanyes de foment del consum que es realitzen entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2024 per part d'aquells ajuntaments que opten a l'avançament de l'ajuda, o entre l'1 de gener i el 15 d'octubre de 2024 per a aquells que renuncien a este acompte.

Gestió municipalista

“El municipalisme marca el dia a dia en la institució provincial i els ajuntaments disposaran de llibertat i autonomia per a determinar com desenvolupar esta campanya”, ha indicat Toni Pérez. Així, cada municipi decidirà si se suma o no al programa i quan i en quines condicions desenvolupa el programa (beneficiaris, establiments adherits…), així com incrementar, en cas que ho consideren necessari, la quantia amb recursos propis.La quantia que percebrà cada localitat vindrà prefixada en funció del nombre d'habitants i els ajuntaments i entitats locals disposaran de 20 dies hàbils per a presentar les seues sol·licituds després de la publicació de les bases en el BOP. El termini per a la justificació es prolongarà fins al 31 de gener per als consistoris que hagen optat a l'acompte i fins al 31 d'octubre per als quals no. “Injectem recursos de la Diputació als ajuntaments perquè estos al seu torn ho injecten en les economies dels seus veïns i veïnes i en el xicotet comerç”, ha insistit el president.Una iniciativa que subscriu la Cambra de Comerç, el president del qual Carlos Baño ha destacat que “ajuda al xicotet comerç i a la ciutadania en general, a moltes famílies amb dificultats per a arribar a final de mes”. Així mateix, ha explicat la important repercussió dels Bons Consum en les economies locals amb una inversió que calculen que es multiplica per 2,7. “Eixos 20 milions d'euros es convertixen com a mínim en 40 milions, perquè la majoria de les campanyes es dupliquen, posant el 50% la Diputació i l'altre 50% els ciutadans”, ha precisat.

Ajudes socials

De manera paral·lela, la modificació de crèdit que se sotmetrà a ple divendres que ve també contempla una partida de 5.999.923 euros per a la concessió de subvencions de servicis socials per situacions extraordinàries a ajuntaments i mancomunitats amb la fi “de pal·liar les dificultats econòmiques i sufragar despeses derivades de l'acolliment a refugiats ucraïnesos”.En este sentit, la institució provincial subratlla que estes ajudes “donaran cobertura a necessitats bàsiques” com la compra d'aliments, productes d'higiene i neteja, bolquers o material escolar o el pagament del lloguer de l'habitatge o del rebut de la llum i l'aigua. “Es tracta d'una injecció econòmica important a les famílies en situació de pobresa energètica o econòmica i un impuls per a ajudar els més vulnerables a afrontar les dificultats que ha provocat l'encariment de la vida”, sosté Toni Pérez.Al seu torn, expliquen des de la institució provincial, que esta línia de subvencions també es podrà utilitzar per al reforç del personal de Servicis Socials de cada ajuntament o mancomunitat, i contempla, a més, ajudes per a refugiats ucraïnesos en situació de gran vulnerabilitat per a allotjament, albergs, servicis de traducció i interpretació, entre altres.
Destacats