El dimarts 25 de febrer comença el procés de consulta per a l'elecció de la llengua base en els centres educatius de la Comunitat Valenciana. A partir d'eixe moment, i durant una setmana fins al 4 de març, les famílies podran triar la llengua principal, valencià o castellà, en les classes dels col·legis públics i concertats en segon cicle d'Infantil, Primària i els tres primers cursos de l'ESO.
No obstant això, es tracta d'una iniciativa que ha generat el rebuig de bona part de la comunitat educativa del conjunt del territori valencià. Per això, Alacant es convertirà este dissabte 22 de febrer en l'escenari d'una gran protesta en contra de la consulta. Esta mobilització s'integra en les tres concentracions massives que la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha convocat en les capitals de província.
L'entitat considera que “vulnera els drets lingüístics de l'alumnat que vol ensenyança en valencià”. Així mateix, assenyalen que “no hem parat de denunciar la nefasta gestió de la Conselleria d'Educació enfront de les greus mancances del sistema educatiu i, en estos moments, amb molta més força pel seu intent de desmantellar el valencià amb la consulta d'elecció de llengua base derivada de la Llei 1/2004”.
En este sentit, des de la plataforma han expressat, a través d'un comunicat, que la consulta “posa en risc l'ús del valencià com a llengua vehicular, essencial per a la cohesió social i la normalització lingüística”. En la mateixa línia sostenen que “el valencià és una llengua d'oportunitats laborals i que les persones que coneixen les dos llengües estan més ben preparades per a adquirir una tercera”.
On serà la protesta?
La protesta pel SÍ al valencià a la ciutat d'Alacant es durà a terme este dissabte 22 de febrer en la plaça Sèneca a les 19.30 hores. Però no serà l'única, perquè a València s'espera una gran afluència a la concentració convocada a partir de les 18 hores en la plaça de la Verge. Per part seua, a Castelló la mobilització s'ha programat al matí, a les 11.30 hores, amb la intenció "d'alçar la veu en defensa del valencià”.
De fet, des de l'entitat convocant animen a tota la comunitat educativa, i ciutadania en general, a sumar-se per a reclamar “una educació pública de qualitat i en valencià”. D'esta manera, es pretén reivindicar una llengua que forma part de la societat i la cultura de la Comunitat Valenciana, que parlen més de 2,4 milions de persones i que es tracta d'un idioma cooficial al costat del castellà en territori valencià.
La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic està integrada per FAMPA-València, STEPV, Federació d'Educació CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, CAVE-COVA, CGT PV-M, FAAVEM, FEPV, SEPC València, BEA, Sindicat d'Estudiants, Associació de Directors de Primària-PV, Associació de Directors de Secundària, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica PV, ADIDE-PV, FAMPA-Enric Valor, FAMPA-Penyagolosa i València Laica.
Així serà la consulta
Una vegada s'habilite la consulta dimarts que ve 25 de febrer, estos seran els passos a seguir i els detalls a tindre en compte per a participar en la votació:
- Accedir a la web de la Secretaria Digital, que s'activarà en els pròxims dies, per a poder votar.
- Una vegada s'accedisca caldrà seleccionar al seu fill/a introduint el Número d'Identificació de l'Alumnat (NIA), que podrà trobar en la fitxa de dades del seu fill/a proporcionada amb anterioritat pel centre educatiu.
- El termini estarà obert fins al 4 de març.
- Podrà votar un representant legal per fill/a.
La Conselleria d'Educació garantix que totes les famílies puguen votar i, si en algun cas, hi ha dificultats per a accedir a un sistema informàtic podran fer-lo des dels seus propis centres, asseguren des del departament d'educació de la Generalitat Valenciana.
Què canviarà?
Una vegada es duga a terme la consulta, la llengua base triada en cada centre passarà a ser la que tindrà un major pes i presència en l'ensenyança i, si és el cas, la que s'utilitzarà perquè l'alumnat aprenga a llegir i escriure, en 2n cicle d'Infantil i els dos primers cursos de Primària. “En qualsevol cas, el sistema serà equilibrat, amb una diferència del 20% entre una llengua i una altra”, indica el conseller d'Educació, José Antonio Rovira.
“Es tracta que tot l'alumnat –continua Rovira– tinga un domini de les dos llengües en finalitzar l'etapa educativa obligatòria”. El responsable de l'àrea d'Educació del Consell explica, al seu torn, que aquelles famílies que no participen en la consulta, el centre, en virtut de la seua autonomia, assignarà a l'alumnat una llengua o l'altra base segons el resultat obtingut.