Revolució en el Consell: així queda el govern valencià després de l'eixida de Vox

El President Carlos Mazón cessa als consellers de la formació verda després de la ruptura unilateral amb els governs de coalició

Guardar

Nuevo Consell del President Mazón.
Nuevo Consell del President Mazón.

El Partit Popular assumix des d'este mateix divendres el govern en solitari de la Comunitat Valenciana després que la política a nivell nacional patira un colp d'efecte quan en la vesprada d'ahir dijous, Santiago Abascal, líder de Vox, anunciava la ruptura del seu partit amb tots els governs de coalició. Esta situació arriba després que la formació ultra criticara que els populars acceptaren l'acord proposat pel Govern central per al repartiment dels menors immigrants. Just en eixe instant, el Consell presidit per Carlos Mazón procedia a firmar la destitució de tots els consellers de Vox.

Així, el President de la Generalitat ha anunciat este divendres en roda de premsa la nova composició del govern valencià en solitari després d'un any en coalició. Mazón elimina una vicepresidència, les conselleries passen de deu a nou i reorganitza la resta del Consell amb reagrupacions i dos nous nomenaments: el síndic 'popular' en Les Corts, Miguel Barrachina, serà el titular d'Agricultura i Vicente Martínez Mus assumirà Medi Ambient, una àrea que deixa Salomé Pradas per a ser la nova titular de Justícia.

Mazón lamenta esta decisió “unilateral”, però assegura que no posa en escac la governabilitat valenciana. “Ahir, des de fora de la Comunitat Valenciana, i sense prioritzar-la, Vox va decidir trencar amb el pacte de govern. I ara el que toca és seguir avant amb un govern que assumirà en solitari el Partit Popular perquè així ho van decidir els valencians en les urnes”, ha recalcat el cap del Consell al mateix temps que afirmava amb fermesa que “el Partit Popular continuarà liderant el canvi en la Comunitat Valenciana”.

Reestructuració del Consell

Els nous canvis, ja publicats en un decret en el DOGV, suposen la reducció a nou conselleries per a continuar "avançant en la reducció del gasto polític", ha explicat Mazón. En concret, desapareix l'àrea de Cultura i Esport, dirigida fins ara per Vicente Barrera. En este sentit, Cultura queda integrada en la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, mentres que Esports l'assumirà el mateix Carlos Mazón des de l'àrea de Presidència.

A més, hi haurà una sola vicepresidenta que ostentarà Susana Camarero, que mantindrà les seues competències al capdavant de Servicis Socials. Per part seua, Salomé Pradas deixa Medi Ambient per a ser la nova consellera de Justícia i Interior en substitució d'Elisa Núñez; en Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca el titular serà Miguel Barrachina, l'actual síndic del PP en Les Corts (substituïx a Aguirre); i el nou conseller de Medi Ambient serà Vicente Martínez Mus, director general de Costas.

Pel que respecta als canvis en les secretaries autonòmiques, la reorganització quedarà de la manera següent: la secretària autonòmica d'Igualtat serà Elena Albalat (fins ara directora general d'Infància i Família); Emilio Argüeso serà d'Emergències; Pilar Tébar ascendirà a secretària autonòmica de Cultura; l'actual senador del PP, Vicente Tejero, assumirà la secretaria autonòmica d'Agricultura; i el jutge valencià, José Luis Font Barona, la de Justícia. 

En el cas de l'actual presidenta de Les Corts Valencianes, Plans Masó (Vox), Mazón ha afirmat que és la que ha de decidir si dimitix després de la ruptura de governs del seu partit amb el PP. D'esta manera, el cap del Consell ha insistit que “es tracta d'una decisió que li correspon a Vox, no a mi. Les dimissions són qüestions personals o orgàniques. No seré jo el que justifique la coherència dels altres. No em correspon”.

Govern en minoria

El govern valencià inicia ara una nova etapa en solitari en la qual els pactes es convertiran en fonamentals, almenys a partir de 2025 en el qual s'hagen de negociar els pressupostos autonòmics. Caldrà esperar quina postura prendrà el fins ara soci de govern per a donar llum verda o bloquejar els comptes, ja que el PP necessita 10 vots externs per a sumar la majoria necessària, perquè actualment compta amb 40 diputats.

En este sentit, Mazón ha assenyalat que és “evident” que els 'populars' han coincidit amb Vox en totes les mesures que han posat en marxa, encara que ha reiterat la seua intenció de dialogar amb totes les forces sempre que les seues propostes beneficien al conjunt dels valencians. "Els socis prioritaris, el temps ho dirà", ha remarcat, i no ha volgut entrar en la possibilitat que la falta de suports l'obliguen a prorrogar els pressupostos.

De cara al futur, el President allunya qualsevol possibilitat d'un avançament electoral a curt o mitjà termini i reivindica que els valencians i valencianes li van encarregar governar quatre anys: "La meua obligació i il·lusió és continuar liderant el canvi durant, almenys, eixe període”, mentres reconeixia la seua voluntat de continuar "desenvolupant un gran programa de govern amb determinació".

Destacats