Sanitat proposa excloure els dissabtes de la jornada ordinària en Atenció Primària

La Conselleria planteja un nou model que reorganitza la jornada laboral i optimitza la gestió de cites mitjançant la introducció de la intel·ligència artificial

Guardar

Un metge atén una persona en un centre de salut
Un metge atén una persona en un centre de salut

La Conselleria de Sanitat ha donat a conéixer una nova proposta que busca modificar la jornada laboral dels equips d'Atenció Primària a partir de 2025. L'objectiu principal d'esta iniciativa és excloure els dissabtes de la jornada ordinària, destinant-los únicament a guàrdies d'atenció continuada. Les hores que actualment es treballen els dissabtes es traslladarien a jornades de #vesprada de dilluns a divendres, amb la finalitat d'augmentar la disponibilitat de cites mèdiques durant la setmana i millorar l'atenció als pacients.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha explicat que la proposta respon a una demanda del sector sanitari, ja que els dissabtes, en la majoria dels casos, s'atenen urgències i no consultes programades. Per tant, "entenem que estes jornades han de ser contemplades com a guàrdies amb caràcter general, i no com a part de la jornada ordinària", ha assenyalat Gómez. Els professionals d'Atenció Primària treballen actualment una mitjana de huit dissabtes a l'any per a completar el còmput de la seua jornada, la qual cosa genera sobrecàrrega i dificultats en la conciliació familiar.

Amb este canvi, els dissabtes es retribuiran com a guàrdies des de les 8 hores, en lloc de les 15 hores, tal com s'havia fet fins ara. El conseller ha aclarit que esta reorganització no implicarà una reducció de la jornada anual, ja que es respectaran els termes de l'Acord de la Taula General de Negociació de personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat. “Es tracta d'una reorganització que busca millorar tant la qualitat de vida dels professionals com l'eficiència del sistema sanitari”, ha subratllat mentres explicava que es tractaria de redistribuir les hores “per a garantir més cites disponibles durant la setmana i evitar jornades esteses els dissabtes”.

L'anunci s'ha realitzat en la reunió que ha mantingut el conseller amb els directors d'Atenció Primària dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana i amb els gerents de les Agrupacions Sanitàries Interdepartamentals. Durant la trobada, també s'han disctido altres mesures estratègiques orientades a la millora del sistema de salut, dins del marc d'un pla integral per a l'optimització de l'Atenció Primària, que inclou canvis en l'estructura i organització d'este nivell assistencial.

Intel·ligència artificial per a millorar la gestió de cites

Un dels punts més destacats d'este pla integral és l'ús de noves tecnologies per a millorar la gestió de cites. Gómez ha anuniciado que s'està treballant en la creació d'una agenda única per a cada professional d'Atenció Primària, que serà gestionada mitjançant ferramentes d'intel·ligència artificial (IA). La finalitat és “homogeneïtzar les agendes” i optimitzar la gestió de cites, la qual cosa permetrà reduir els temps d'espera i millorar l'eficiència del sistema.

Este model busca solucionar una problemàtica identificada després de consultes amb professionals i col·lectius implicats, que van revelar l'existència de múltiples tipus d'agenda en cada departament de salut, i fins i tot situacions en les quals un mateix professional gestiona diverses agendes per a diferents funcions. “Este desorde no reflectix la veritable capacitat assistencial dels professionals ni l'eficiència amb la qual resolen les consultes”, ha indicat el conseller. A més, tal com arreplega la conselleria en un comunicat, el sistema actual provoca que un 52% de les anomenades a uns certs centres de salut no siguen ateses, la qual cosa genera frustració entre els pacients.

Així, la nova ferramenta amb IA permetrà gestionar de manera compartida la demanda, de manera que els pacients siguen canalitzats de forma més eficient segons la urgència i el tipus de consulta. "Busquem que els temps d'espera reflectisquen la realitat del sistema i que els pacients perceben de manera positiva l'excel·lent labor dels nostres professionals", ha afirmat Gómez.

Nou model d'Atenció Primària i Comunitària

En línia amb estos canvis, la Conselleria de Sanitat també està dissenyant un nou model organitzatiu d'Atenció Primària i Comunitària, que forma part d'un projecte en procés de negociació amb els sindicats en la Taula Sectorial de Sanitat. Este nou model té com a objectiu millorar la capacitat resolutiva dels centres de salut, agilitzar els circuits assistencials i promoure un ús més eficient dels recursos sanitaris.

Una de les novetats d'este model és la creació de direccions de servici assistencial i de secció en Atenció Primària i Comunitària, equiparant l'estructura jeràrquica a l'existent als hospitals. Esta mesura busca prestigiar l'Atenció Primària i oferir noves oportunitats de promoció als professionals de la salut. "Volem que els professionals d'Atenció Primària tinguen una estructura similar a la d'Atenció Hospitalària, la qual cosa els permetrà assumir més responsabilitats i accedir a millors oportunitats de creixement", ha explicat el conseller.

A més, el projecte de decret preveu la creació d'una nova categoria professional de personal auxiliar sanitari d'Atenció Primària i Comunitària, la qual cosa permetrà reforçar els equips i alleujar les càrregues de treball administratiu dels professionals de la salut.

Gestió compartida de la demanda per a evitar demores

Una de les mesures innovadores del nou model és la gestió compartida de la demanda, que consistix a canalitzar les consultes dels pacients cap al professional més adequat de l'equip d'Atenció Primària, en funció de les seues competències i amb l'objectiu de minimitzar la demora. Per a això, les noves direccions de servici seran responsables de supervisar les agendes, monitorar les dificultats d'accés i garantir que s'implementen els circuits de citació de manera eficient.

El conseller ha destacat que esta mesura permetrà una atenció “més àgil i equitativa”, ja que "el pacient rebrà una resposta de qualitat en el menor temps possible”. Així mateix, el nou model busca racionalitzar l'ús dels recursos públics, evitant sobrecàrregues administratives innecessàries que entorpixen el treball dels professionals.

Destacats