L'incendi de la Vall d'Ebo, estabilitzat

El Consorci Provincial de Bombers d’Alacant ha anunciat que s’ha estabilitzat l’incendi, però que encara queden uns dies per a controlar-lo

L'incendi de la Vall d'Ebo, estabilitzat
19/08/2022 -

12.150 hectàrees i un terreny de 100 quilòmetres de perímetre, un dels incendis més devastadors dels registres de la Comunitat Valenciana. No obstant això, comencen les bones notícies, i és que el Consorci Provincial de Bombers d’Alacant per fi ha anunciat l’estabilització de l’incendi, el primer pas per a la seua extinció, a les 10.00 hores d’aquest divendres 19 d’agost.

Durant aquesta nit han treballat en l’incendi un total de 120 efectius de bombers, amb 35 vehicles, i al matí s’han sumat tres mitjans aeris del Consorci i dels Bombers Forestals de la Generalitat per a ajudar a fer cessar les flames. Aquests mitjans aeris s’encarreguen d’assegurar la zona i avisar i prevenir per si ocorreguera algun rebrot de les flames, per a poder desplaçar ràpidament efectius cap a les zones afectades.

Quant al treball en terra, els diferents efectius i equips treballen descobrint i apagant qualsevol flama, així com refredant el perímetre de l’incendi amb aigua perquè no supere aqueixos límits. A més, s’està procedint a remoure la terra i cendra per a poder arribar fins al sòl mineral que no s’haja vist afectat, per a afavorir el creixement i la repoblació vegetal perduda de la zona, així com evitar qualsevol vegetal sec que puga revivar el foc.

Declaració de zona catastròfica

Ximo Puig va declarar que s’està estudiant des de la Generalitat demanar al Govern la declaració de zona catastròfica en els terrenys forestals afectats pels incendis de la Vall d’Ebo i Begís, encara que recalca que la “gran prioritat” de moment és extingir-los i salvaguardar la seguretat de les persones.

“El bosc mediterrani es recupera, afortunadament. És resilient. El que és clar és que es tardarà dècades a tornar a tindre una muntanya com el que teníem a Vall d’Ebo o l’Alt Palància (Castelló)”, ha declarat, després de reiterar la seua “enorme tristesa i dolor” per les més de 30.000 hectàrees calcinades.

Puig ha garantit que la Generalitat impulsarà les tasques de reforestació “quan es puga”, a partir d’una planificació basada no sols a replantar el cremat. Ha advocat així per una “gran acció reforestal” tant en la Comunitat Valenciana com en el conjunt d’Espanya per a combatre el canvi climàtic, ja que “el bosc és el gran captador de CO₂”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

four × two =