Incertesa amb la implantació del TRAM de Sant Joan: “s'està explorant un nou sistema”

L'oposició i la ciutadania critiquen la proposta de trolebús per part de Conselleria i el govern municipal demana cautela per a analitzar el resultat de l'estudi

Guardar

Tram Alacant
Tram Alacant
Una de les grans reivindicacions dels últims quinze anys per part dels veïns i veïnes de Sant Joan d'Alacant i Mutxamel és la implantació definitiva del servici del TRAM. Després de diversos anys d'avanç en el projecte, la decisió de l'actual Conselleria d'Infraestructures i Transports d'estudiar la possibilitat d'un mitjà alternatiu al tradicional tramvia genera inquietud en totes dues localitats. Tot apunta que la connexió ferroviària entre Alacant i l'Hospital, passant per Benimagrell, s'acabarà executant, però què succeïx amb l'extensió de línia que ha de donar servici a Sant Joan i Mutxamel?Eixa és la mateixa pregunta que es fan des de la plataforma pel TRAM de Sant Joan, que no entenen el canvi de postura sobtat. “L'alcalde presumia d'haver participat activament en el projecte i ara preferix el trolebús”, assenyala el seu portaveu. De fet, el grup socialista a l'Ajuntament, recolzat pels seus companys en Les Corts, expressa la seua preocupació i denúncia la “contradicció” de l'equip de govern municipal, que havia afirmat la seua preferència pel tramvia, però ara “accepta una decisió que podria deixar al municipi sense esta infraestructura vital”, apunta la portaveu socialista Esther Donate.No obstant això, el regidor de Mobilitat de Sant Joan, Manuel Nieto, manifesta a preguntes d'este mig que “l'Ajuntament no s'ha posicionat en contra del TRAM. El projecte tal com es va presentar continua estant damunt de la taula”. En este sentit, l'edil matisa que l'equip de govern “va acceptar” l'última proposta de la Conselleria per a explorar noves tecnologies i sistemes de transport amb la possibilitat de reduir els temps de desplaçament. “Continuem esperant la resolució de l'estudi per a consensuar amb la ciutadania i l'oposició la millor opció per al municipi", explica Nieto.

El troleibús com a alternativa?

Després dels primers passos ferms per part del govern del Botánic per a dur a terme la connexió del TRAM de Sant Joan amb un projecte redactat, informes ambientals aprovats, així com diversos períodes d'exposició pública i una consignació pressupostària específica, el febrer passat la Conselleria va exposar un canvi en el full de ruta: "presentarem una solució més efectiva i racional amb una extensió del tramvia a l'Hospital al costat d'una solució a l'estil del TRAM de Castelló". En este sentit, la nova aposta de l'administració autonòmica passa per la creació d'un trolebús. TRAM de Castelló, nou model pel qual aposta la Conselleria d'Infraestructures i Transports per a Sant JoanEl diputat socialista en Les Corts, Ernest Blanch, expressa de manera contundent la seua preocupació davant la decisió d'implementar este model en lloc del tramvia i el qualifica de un “gran error” per a la comarca de l'Alacantí i un plantejament “desafortunat”. “El troleibús és un autobús personalitzat”, apunta al mateix temps que recorda que la ineficàcia d'este model a Castelló “no és el millor exemple” amb la previsió de la seua retirada completa abans del 2030. En la mateixa línia, Esther Donate assenyala que el “canvi sobtat” cap al troleibús suposa un “retrocés” en la connectivitat i mobilitat de Sant Joan d'Alacant.Per part seua, Manuel Nieto insistix a mantindre la cautela “fins a conéixer tots els detalls de la proposta de Conselleria” que inclouria el model BRT (Bus Rapid Transit) com a alternativa al tramvia tradicional. Segons ha pogut saber Alacant Extra, els terminis marcats situen una nova reunió entre les administracions autonòmica i municipal per a presentar l'estudi sobre el traçat, el temps d'execució i els costos abans d'estiu. “Ens van transmetre esta possible opció més econòmica i versàtil, però si no ens convenç, continuarem reclamant el projecte original de la línia fins a Mutxamel”, sosté l'edil de Mobilitat.

Connexió amb Nou Nazareth, PAU 5 i la platja de Sant Joan

La primera fase del projecte, amb la creació d'una estació en Benimagrell, és la que major consens té entre totes les parts i fins i tot des de l'Ajuntament de Sant Joan admeten que s'executarà. “Els municipis d'eixida tenen prioritat a l'hora de triar la ruta i a Alacant li interessava donar servici a la nova zona del PAU 5”, explica Nieto. Una proposta que l'edil admet que van veure amb “bons ulls” perquè permetia dotar també de transport al nou barri residencial de Sant Joan que s'està generant en la zona de Nou Nazareth.El recorregut proposat en el projecte del tramvia tindria una duració estimada inferior a trenta minuts entre Estels i l'estació de Benimagrell. Temps al qual se sumaria la prolongació entre Sant Joan i Mutxamel. “Potser el nou sistema podria recórrer l'interior de totes dues localitats, fer una parada en la futura estació i després enllaçar de forma més directa a través de la carretera de València i l'avinguda de Dénia amb el centre d'Alacant”, argumenta Nieto. Una afirmació que acompanya de la possibilitat de reduir els temps d'execució de l'obra, en eliminar les vies i la catenària, així com els costos.No obstant això, el diputat Ernest Blanch critica, precisament, la retallada d'un 74% en la dotació pressupostària de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i el grup socialista municipal sosté que “no ha de ser una substitució de la línia 23” de l'autobús interurbà. Consideren que el tramvia és una “infraestructura crucial i necessària” per al desenvolupament econòmic i turístic del municipi i per a connectar Sant Joan amb l'AVE en la futura estació intermodal, amb les marines i la platja i, en definitiva, “no quedar-se arrere” en l'eix de connectivitat de l'Alacantí.
Destacats