Festes de Moros i Cristians de Sant Blai 2024: programació i actes festers

L'ambient fester arranca en este històric barri alacantí amb els seus dies grans en l'horitzó on els carrers s'omplen de tradició, música, creus i mitges llunes

Guardar

Entrada Cristiana en els Moros i Cristians de Sant Blai
Entrada Cristiana en els Moros i Cristians de Sant Blai

Un dels barris històrics d'Alacant s'encamina a una de les èpoques més boniques i cèlebres en els seus carrers. Este dissabte 6 de juliol s'inicien oficialment les festes de Moros i Cristians de Sant Blai, amb més de 80 anys d'història i declarades d'Interés Turístic Autonòmic. Així, els veïns i veïnes ja comencen a preparar els seus abillaments per a viure una de les festes més màgiques del calendari fester alacantí.

La programació d'actes encén la metxa amb el Pregó i la presentació dels càrrecs festers des del parc de Sant Blai este dissabte 6 a les 20 hores. La música i la primera desfilada d'esta edició seran protagonistes a partir de les 23 hores amb les Entraetes del bàndol cristià en un recorregut pels diferents carrers del barri que s'inicia en l'Església. De fet, les festes compten amb un patrimoni musical únic que converteix a Sant Blai en un lloc de trobada per a bandes de tota la província que es desplacen per a interpretar quasi un centenar de peces originals.

Després d'esta primera presa de contacte, la festa es trasllada fins al dissabte 13 de juliol amb la desfilada Avis de Festa infantil a través de Pintor Ginsberg i Conde Soto Amé fins al Castell des de les 11 hores, que anirà seguit de l'Ambaixada infantil. A la vesprada, la Parròquia acull la Missa Festera en honor a Sant Blai a les 19h com a preàmbul a la desfilada de l'Avis de Festa Adult (20h) pel mateix recorregut que el matinal. La segona jornada de festes acaba amb les Entraetes del bàndol moro amb inici des de l'Església a les 23 hores.

Un dia abans, el divendres 12 de juliol, el jurat realitzarà el tast en els diferents restaurants i bars del barri que este any 2024 s'han adherit a la Ruta de la Tapa Festera. En total, són 16 els establiments de Sant Blai participants en la VIII edició d'este certamen. Des de dissabte passat 29 de juny, totes les persones que ho desitgen poden degustar les tapes proposades per cada cuina en un horari delimitat entre les 11:30h i les 13.30 hores al matí, així com entre les 19h i les 21 hores a la vesprada. Pel que respecta al preu, la tapa al costat d'una beguda que pot ser vi o cervesa costa 3,5€.

En este mapa pots consultar la ubicació dels diferents establiments participants:

Explosió festera en els dies grans

Els dies grans dels Moros i Cristianso de Sant Blai 2024 arribaran del 18 al 22 de juliol. Eixe serà el moment en el qual els carrers de l'històric barri alacantí s'ompliran de color, música i pólvora. Tot comença el dijous 18 a primera hora amb el muntatge de les seues casernes però, sens dubte, el primer acte que marcarà el començament dels festejos serà el reardit, que eixirà des del carrer Sant Joan Baptista, en la zona del castell. Serà llavors quan les calles Pintor Gisbert, General Taca i Soto Amé donen la verdadera benvinguda a la festa des de les 23 hores i fins a les 2.30.

El divendres 19 estarà marcat per la música amb l'entrada de Bandes a les 19:30h a través de Pintor Gisbert fins al Castell on s'interpretarà l'himne de Sant Blai. Eixa mateixa nit estarà protagonitzada per la tradicional “Desfilada de les Graneres” del bàndol moro des de les 23.30 hores. Per part seua, el dissabte 20 i el diumenge 21 serà el torn de les grans Entrades mora i cristiana, així com les Dianes que traslladaran a un passat remot on podrem apreciar tota la grandesa de la festa i la seua exquisida indumentària acompanyada pel seu gran patrimoni musical.

Així, el primer torn de la Diana serà el dissabte la desfilada del Bàndol Cristià que s'iniciarà a les 8 hores del Castell i finalitzarà en el punt final de Pintor Gisbert. A la vesprada, a les 20 hores s'inicia l'Entrada Cristiana des de Baltasar Carrasco, passant per Poeta Garcilaso fins a Soto Amé, General Taca i Pintor Gisbert. El mateix recorregut el repetiran les comparses del Bàndol Moro durant el diumenge a les 19:30h per a mostrar tota l'esplendor de la seua identitat.

El dilluns 22 de juliol arriba la fi de festes i el fa amb les esperades Ambaixades en les quals la pólvora i la recreació històrica de les batalles medievals seran les grans protagonistes. A les 12 hores tindrà lloc l'Ambaixada Mora al Castell, mentres que el Bàndol Cristià recuperarà les claus de la fortalesa amb una nova Ambaixada i batalla de trabucs des de les 20 hores amb l'habitual capitulació Mora. Un castell de focs artificials serà l'encarregat d'acomiadar les festes i guardar els vestits fins a l'any que ve.

Arxivat a:

Destacats