L'Hospital d'Alacant es consolida com un referent contra l'asma greu a la província

El Doctor Balmis se suma a la celebració del Dia Mundial de l'Asma amb una campanya de sensibilització

Guardar

Campanya de sensibilització de l'asma greu a l'Hospital d'Alacant
Campanya de sensibilització de l'asma greu a l'Hospital d'Alacant

El Servici de Pneumologia de l'Hospital General Universitari Doctor Balmis lidera, en col·laboració amb altres servicis, una Unitat d'Asma Bronquial Greu de caràcter multidisciplinari, que atén més de 400 pacients per asma greu a l'any.

La unitat, en la qual també intervenen especialitats com a Al·lergologia, Otorrinolaringologia, Farmàcia, Immunologia, Pediatria i Rehabilitació, entre altres, ha aconseguit dos premis en l'últim any, atorgats per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), que reconeixen les millors pràctiques clíniques i el desenrotllament de tècniques innovadores de diagnòstic.

Va ser acreditada en 2015 per la SEPAR com a unitat d'asma i compta amb nivell d'especialitzada des de fa tres anys. Es tracta de l'únic dispositiu de la província d'Alacant que obté este segell i el tercer en la Comunitat Valenciana.

Tal com ha subratllat la pneumòloga responsable d'esta unitat, la doctora Cleofé Fernández, “el centre alacantí compta així mateix amb un Comité de via aèria i asma que es reunix cada 15 dies i que, entre altres especialitats, està integrat per Pneumologia, Al·lergologia i Otorrinolaringologia, per a valorar de manera conjunta als pacients que presenten una major gravetat”.

“Tenim la particularitat que comptem amb la figura del psicòleg integrat en l'equip des de fa sis anys, gràcies a la col·laboració amb l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL). Això és una cosa de la qual disposen molt pocs hospitals del territori nacional i li aporta un benefici clínic indiscutible”, ha remarcat la doctora Fernández.

Mensualment, es realitzen a l'hospital tallers de salut dirigits als pacients amb asma greu, en els quals es pretén oferir una visió integral de la malaltia, incloent-hi xarrades de fisioteràpia, salut respiratòria, fibromiàlgia, rehabilitació diafragmàtica, nutrició, etc.

Una altra particularitat d'esta unitat és que els mateixos pacients han format l'Associació de Pacients amb Asma d'Alacant (ASAPA), que és la primera associació de pacients amb asma de la Comunitat Valenciana i està integrada en la Federació Espanyola d'Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (Fenaer).

Campanya 'Aire que impulsa'

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Asma, que se celebra este 6 de maig, els servicis de Pneumologia i Al·lergologia de l'Hospital Doctor Balmis han dut a terme una campanya de sensibilització en la qual ha participat personal facultatiu, d'infermeria i psicologia. L'esmentada associació ha col·laborat també activament en esta jornada.

Sota el lema 'Aire que impulsa', s'ha instal·lat una taula informativa en el vestíbul del centre, amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de cuidar la salut respiratòria i l'impacte que esta té sobre la qualitat de vida.

El cap del Servici de Pneumologia, Luis Hernández, ha explicat que “amb esta acció es pretén informar la població sobre els riscos que comporta l'exposició a factors com el tabac, la contaminació i la falta d'activitat física. L'adopció d'hàbits saludables és clau per a un millor pronòstic de les persones afectades i evitar complicacions greus".

2,5 milions de persones afectades

L'asma és una malaltia inflamatòria crònica de les vies respiratòries que cursa amb hiperrespuesta bronquial i una obstrucció variable al flux aeri, totalment o parcialment reversible. Els símptomes principals de l'asma són xiulets en el pit (sibilàncies), dificultat per a respirar (dispnea), pressió en el pit (opressió toràcica) i tos.

Esta patologia afecta en Espanya al voltant de 2,5 milions de persones, amb una prevalença del 5% en adults i del 10% en xiquets. Dins d'esta patologia trobem l'asma greu, la qual constituïx una síndrome heterogènia amb múltiples variants clíniques i representa l'últim esglaó en la patologia asmàtica en relació amb la seua gravetat. La prevalença de l'asma greu entre els pacients asmàtics varia d'un país a un altre i s'estima que el 50% d'estos pacients greus tenen un mal control de la seua malaltia.

“El pronòstic i la qualitat de vida dels pacients amb asma greu ha canviat de manera radical gràcies a la presència dels fàrmacs biològics”, ha subratllat la pneumòloga Cleofé Fernández. Estos medicaments biològics o amb anticossos monoclonals que s'utilitzen en l'asma greu són omalizumab, mepolizumab, reslizumab, benralizumab, dupilumab i tezepelumab.

Destacats