La Generalitat renova i modernitza la infraestructura de la Línia 9 de TRAM entre Benidorm i Dénia

L'actuació contempla la reforma integral dels viaductes de l'Algar i Mascarat per a evitar transbords

Guardar

viaducto mascarat
viaducto mascarat

La línia 9 del TRAM d’Alacant, que unix Benidorm i Dénia, es troba en un complet procés de renovació i modernització que es prolongarà fins a desembre d'este any 2024. En este sentit, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana està executant diferents actuacions en els viaductes d'Algar i el Mascarat amb l'objectiu d'unificar el trajecte i que les modernes unitats de propulsió dièsel-elèctrica puguen circular sense la necessitat que els viatgers realitzen l'actual transbord per a canviar de tramvia a Calp.

Així, la reforma integral de la infraestructura de l'antic trenet de Dénia, —inaugurat entre 1914 i 1915— amb la incorporació de les millores tècniques del traçat, permeten mantindre i millorar les condicions d'explotació i garantir la regularitat i la qualitat del servici del TRAM d’Alacant, apunten des d'FGV. La institució autonòmica adopta esta “gran mesura” per a transformar l'estructura dels viaductes i, d'esta manera, facilitar el pas dels últims models actualitzats amb la millor tecnologia adquirits per l'entitat ferroviària amb uns estàndards similars a la resta de la xarxa a Alacant.

Sens dubte, les característiques del terreny dificulten uns treballs que es duran a terme en diferents fases i trams durant els pròxims mesos. Actualment, la Línia 9 connecta les comarques de la Marina Alta i Baixa i té una longitud pròxima als 51 km a través de Dénia, Pedreguer, Gata de Gorgos, Teulada, Benissa, Calp, Altea, L'Alfàs del Pi i Benidorm. Es tracta d'una via única sense electrificar, discorrent gran part de la mateixa per zones muntanyenques de difícil accés i travessant nombrosos túnels curts i ponts metàl·lics. El projecte pretén, per tant, completar la modernització d'una ruta centenària.

Nous viaductes de l'Algar i Mascarat

Els treballs en el Mascarat, amb un pressupost de licitació superior als 8,2 milions d'euros, inclouen la substitució de l'actual viaducte, construït entre els anys 1913 i 1915, per un nou de similars característiques conservant una estètica similar a l'original. Este nou pont tindrà una longitud total de 43,20 metres, salvant el barranc amb una única obertura isostàtica amb les característiques d'una estructura metàl·lica tipus PRATT. A més, esta actuació també reposarà en tot el traçat, d'entorn a un quilòmetre i mig, l'actual superestructura de la plataforma ferroviària en balast per via en placa, nova protecció i l'execució de 2.475 m² de superfície de talús mitjançant malles de triple torsió i la col·locació de pantalles dinàmiques. L'objectiu de totes dues actuacions és millorar la fiabilitat de les estructures enfront del pas de les noves unitats de propulsió dièsel i elèctrica adquirides per fGV, ja que les actuals no suporten el seu pas.

Pel que respecta al viaducte sobre el riu Algar, s'ha projectat la construcció d'un pont paral·lel a l'existent, de tal forma que l'actual viaducte es mantinga com a passarel·la per als vianants, tal com establix la fitxa de catalogació de Bé de Rellevància Local. Esta actuació, ja en procés d'execució, compta amb un pressupost de licitació superior als 9,6 milions d'euros i inclou l'execució d'un viaducte amb llosa de formigó el tauler del qual té una longitud de 226 metres i un ample total de 6 m.

Al seu torn, a fi d'afavorir la integració paisatgística del nou viaducte respecte de l'antic, s'han disposat les piles en les mateixes seccions que les existents i s'ha buscat assimilar la cota del nou tauler el més possible a la del viaducte original.

Treballs paral·lels en la zona del Mascarat

A més de la reforma integral, també s'estan executant una sèrie d'obres d'emergència en el Mascarat, pressupostades en uns tres milions d'euros, que tenen com a objectiu esmenar els efectes provocats per l'incendi patit en esta zona el mes de gener passat i que va afectar la infraestructura ferroviària en els termes municipals d'Altea i Calp. Entre les accions a executar es troba la retirada d'arbratge; la mitigació de possibles riscos geològics; la reconstrucció d'un terraplé i infraestructura de drenatge; i la reducció de l'erosió en talussos i vessants pròxims al traçat de la via. En este cas, les obres afecten els trams Olla d’Altea-Calp i Calp-Benissa-Teulada, ja que FGV aprofitarà el tall del servici ferroviari per a realitzar, durant el mes d'octubre, una obra de manteniment de la infraestructura i via que afecta el tram Calp-Benissa. Estos treballs obliguen a interrompre temporalment la circulació ferroviària entre les estacions d'Olla Altea i Calp.

Des del passat 9 d'abril, Ferrocarrils oferix transport alternatiu d'autobús entre estes dos parades. Els vehicles, accessibles per a facilitar l'accés de les Persones de Mobilitat Reduïda, mantenen l'horari de pas dels trens en la zona afectada, amb una modificació de les hores d'eixida, pas i arribada en el tram Benidorm-Olla d'Altea-Calp.

Així mateix, després d'este primer talle, que afectarà el tram Olla Altea-Calp, a partir de setembre la interrupció s'establirà entre Garganes i Calp i, posteriorment, a l'octubre s'ampliarà fins a Teulada. En una última fase, abans de la finalització de les obres al desembre, el tall comprendrà també el tram Garganes-Calp.

Arxivat a:

Destacats