Alacant aprova la nova taxa de fems i la Zona de Baixes Emissions

La sessió plenària també ha donat llum verda a la moratòria per al mercat ambulant dels 'hippies', que serà a l'Esplanada fins a gener

Guardar

Silenci pels afectats per la DANA al ple de l'Ajuntament d'Alacant
Silenci pels afectats per la DANA al ple de l'Ajuntament d'Alacant

L'equip de govern de l'Ajuntament d'Alacant ha salvat de manera inesperada —gràcies al vot de qualitat de l'alcalde Luis Barcala en absència del regidor de Vox, Mario Ortolá— l'aprovació de la nova taxa de fems en el ple ordinari d'octubre. La sessió plenària, ajornada dijous passat per respecte a les víctimes de la DANA, també ha donat llum verda a una de les qüestions que més "brega" política ha generat en les últimes setmanes a la ciutat alacantina: la Zona de Baixes Emissions sense restriccions.

Així, la modificació de l'Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa de recollida, transport i tractament de Residus Sòlids Urbans busca ajustar el pagament al valor cadastral dels habitatges a partir de l'any 2025. Tal com ha defensat el concejal d'Hisenda, Toni Gallego, el text aprovat representa una "millora" respecte a la proposta inicial, atés que ara inclou un 42% de descompte per als habitatges amb un valor de menys de 300 euros per metre quadrat. "És un avanç significatiu que descarrega a les famílies amb menors recursos, mentre que el cost addicional recau en els habitatges de major valor", ha afirmat Gallego.

L'aprovació ha requerit del vot de qualitat de l'alcalde després d'un empat a 14 vots entre l'equip de govern i l'oposició. L'absència per baixa de paternitat del regidor de Vox, Mario Ortolá, ha provocat unes taules que ha decantat al seu favor el primer edil. Esta figura jurídica contemplada en el reglament municipal ha permés que la proposta tire avant pese al rebuig de tots els grups. En este sentit, el canvi de guió a última hora evita possibles sancions a l'Ajuntament per incomplir el mandat obligatori imposat per la Unió Europea d'equilibrar la recaptació amb el cost real del servei.

"Taxa injusta i desequilibrada"

Les explicacions de l'equip de govern no han convençut a l'oposició, però el debat s'ha allunyat de l'enfrontament d'altres ocasions en un context marcat pel dolor i la unió per a fer costat a les persones afectades per les pluges torrencials a València. D'esta forma, tan sols els representants de Compromís i Esquerra Unida-Podem —PSOE i Vox han preferit mantindre's en silenci— han replicat la intervenció de l'edil d'Hisenda per a justificar el seu vot en contra.

El portaveu de Compromís, Rafa Mas, considera que la taxa "no penalitza als qui més contaminen" i ha criticat que establix la càrrega "sobre més del 80% dels domicilis i només un 17% sobre les activitats econòmiques". Així mateix, ha subratllat que "han decidit no gravar als habitatges vacacionals de lloguer ni bonificar als qui practiquen compostatge o separació de residus". D'altra banda, Mes ha incidit en què el càlcul d'esta taxa és "erroni i desproporcionat" i ha recriminat al govern municipal la demora a implementar la mesura, argumentant que "degué entrar en vigor en 2022".

En la mateixa línia, el portaveu d'EU-Podem, Manolo Copé, ha assenyalat que "la taxa no diferència entre grans empreses i famílies de barris desfavorits", la qual cosa genera una càrrega "injusta". Així, Copé ha recordat que el seu grup ha sigut l'únic a presentar una esmena a la totalitat de l'ordenança, per la qual cosa han exigit la seua retirada: "Entenem que esta ordenança produirà un efecte negatiu en les persones amb menys recursos", ha manifestat al mateix temps que ha agraït l'intent de diàleg per part de l'equip de govern, encara que finalment "no es va aconseguir cap consens".

Zona de Baixes Emissions sense restriccions ni sancions

El ple també ha donat llum verda a l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions, acordada entre PP i Vox, sense incloure restriccions de trànsit. L'ordenança ha rebut un total de 17 vots a favor i 11 en contra de PSPV, Compromís i EU-Podem. El vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha explicat que la llei exigix a municipis de més de 50.000 habitants reduir les emissions de mobilitat, i que són les entitats locals les que han de delimitar i regular estes zones.

D'esta manera, Villar ha subratllat que l'ordenança "busca incrementar la seguretat viària, garantir la protecció de la salut i millorar la qualitat de l'aire". Ha defensat, a més, que la ZBE promoguda a Alacant s'orienta a fomentar la mobilitat sostenible i desincentivar les maneres de transport més contaminants, respectant el principi de proporcionalitat per a no imposar restriccions innecessàries a la ciutadania. L'oposició, no obstant això, tatxa l'ordenança de "insuficient" per a reduir la contaminació i millorar la qualitat de vida a la ciutat.

Rafa Mes ha assenyalat que "hauria votat a favor de la proposta plantejada en l'anterior legislatura, que contemplava la conversió en zona de vianants de la Plaça de l'Ajuntament i part de la Rambla, així com a grans anells en àrees de gran trànsit". Ha lamentat que el PP "haja tirat al fem un projecte pactat amb Compromís" i ha retret que l'acord s'haja fet amb una formació que "nega la contaminació i el canvi climàtic". Mes qualificat d'ordenança de "fantasma" i una mesura que "no beneficiarà la qualitat de vida, augmentarà la contaminació i perjudicarà el xicotet comerç".

Per part seua, Manolo Copé (EU-Podem) ha recordat que en la comissió prèvia al ple, els representants de PSPV, Compromís i EU-Podem van abandonar la sessió al no rebre un calendari d'aplicació ni informes d'impacte econòmic. "Sol·licitem l'ampliació del termini de presentació d'esmenes i es va denegar. S'han tancat l'orella a les aportacions de les entitats ciutadanes, mentre la proposta es recolza en criteris suposadament tècnics que des del nostre grup entenem com a polítics", ha assenyalat.

Moratòria per als ‘hippies’

La Junta de Portaveus va aprovar retirar del ple ordinari del mes d'octubre de l'Ajuntament d'Alacant totes les qüestions polítiques, deixant en l'orde del dia únicament aquells temes que foren “estrictament imprescindibles” i que es corresponguera amb expedients en tramitació per una qüestió de terminis. D'esta manera, la sessió també ha aprovat una moratòria perquè els venedors del mercat ambulant de l'Esplanada puguen romandre en eixa ubicació fins al 15 de gener de 2025, amb l'obligació de desmuntar les casetes abans del 31 d'eixe mateix mes abans de la seua reubicació a l'espigó del Postiguet.

Finalment, el Ple també ha donat llum verda al tercer expedient de modificació de crèdits per quasi 28,6 milions d'euros, consistent en fons extraordinaris de 24.093.858 euros, suplements de crèdit per import de 4.474.618 euros i baixes per anul·lació per import de 9.894.500 euros, dins del pressupost de l'ajuntament per a 2024; mentres que també ha tirat avant la modificació dels Estatuts del Patronat Municipal de Turisme i Platges d'Alacant.

La regidora de Turisme, Ana Poquet, ha recordat que en una comissió celebrada el passat 24 d'octubre es va dictaminar la inclusió de l'esmena presentada pel grup socialista a l'article 12 dels Estatuts, per a crear un nou apartat amb el qual poder constituir comissions per a abordar assumptes concrets del Patronat.

Destacats