Alacant convertix l'aigua regenerada en vida per als seus parcs

El 87% de les zones verdes de la ciutat es regaran amb aigües depurades per a estalviar l'equivalent a 70 piscines olímpiques

Guardar

Estany al parc La Marjal d'Alacant
Estany al parc La Marjal d'Alacant

El que abans es malgastava, ara nodrix Alacant. L'aigua regenerada es consolida com una alternativa clau per a la sostenibilitat a la ciutat. L'Ajuntament i l'empresa mixta Aigües d'Alacant han posat en marxa un pla per a ampliar la xarxa de reg amb aigua depurada a més espais verds de l'entramat urbà. En concret, el 87% dels parcs i jardins de la capital alacantina es beneficiaran d'esta font reciclada.

Esta iniciativa ja s'usa en l'ompliment dels estanys i llacs del parc inundable de La Marjal, que este 2025 ha complit una dècada, i el Palmeral, o en l'aigualeig de carrers per a la neteja. Ara, l'accés a esta mena de reg en altres àrees permetria un estalvi anual d'aigua potable estimat en 175.000 metres cúbics, asseguren fonts municipals. Es tracta d'un volum estimat amb el qual es podrien omplir fins a 70 piscines olímpiques.

Noves zones verdes amb aigua regenerada

Així, tal com ha detallat l'Ajuntament en un comunicat, l'objectiu d'este pla és estendre les canalitzacions d'aigua regenerada a altres zones verda de la ciutat. Entre elles, s'inclouen:

  • Parc Joan Pau II (PAU 1).
  • Zones enjardinades de l'APD 4 en el barri de Rabasa.
  • Bulevard del Pla.
  • Avinguda de Dénia.
  • L'Esplanada.

Este projecte forma part d'una estratègia per a optimitzar els recursos hídrics en un context de canvi climàtic i escassetat d'aigua, expliquen des de l'àrea de Mig Ambienta de l'Ajuntament d'Alacant.

Conexión de estanques en el parque La Marjal de Alicante
Conexión d'estanys al parc La Marjal d'Alacant

Digitalització de l'aigua

El director general d'Aigües d'Alacant, Sergio Sánchez, ha destacat que l'empresa treballa en la digitalització i millora de la xarxa d'aigua regenerada dins del projecte 'Alacant Aigua Circular'. Este pla, amb finançament europeu de l'II Perte de l'Aigua es basa en les següents premisses:

  • Desenvolupament d'un model matemàtic de la xarxa urbana d'aigua regenerada.
  • Instal·lació de sensors per a reg intel·ligent.
  • Creació d'una plataforma de control.

Amb estes mesures, Alacant reforça el seu compromís amb la reutilització de l'aigua i una gestió sostenible dels recursos hídrics, garantint un futur més eficient i respectuós amb el medi ambient.

Destacats