Alacant endurix les multes en la nova ordenança de neteja

El document introduix 23 infraccions més i eleva les sancions per conductes incívicas en la via pública que poden arribar fins als 3.000 euros

Guardar

Escombraries fora dels contenidors a Alacant (Foto: Coordinadora Alicante Limpia)
Escombraries fora dels contenidors a Alacant (Foto: Coordinadora Alicante Limpia)

L'Ajuntament d'Alacant ha aprovat el projecte d'una nova ordenança de Neteja i Gestió de Residus amb l'objectiu d'adaptar la normativa a les "creixents necessitats d'una ciutat en expansió" en termes de sostenibilitat i eficiència en els serveis de neteja, recollida, transport i tractament de residus. Esta actualització, que substituix a la normativa vigent des de 2016, planteja endurir les sancions i ampliar el control sobre els infractors, amb multes que poden arribar fins als 3.000 euros.

Tal com va avançar el vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, en la roda de premsa posterior a la Junta de Govern, entre les principals novetats s'inclou una major regulació en la recollida selectiva, així com la correcta gestió dels residus específics com els de construcció, poda i residus perillosos.

I per a això, el text pretén reforçar les competències dels inspectors municipals, els qui ara tindran la facultat d'iniciar expedients sancionadors. "La funció de demanar la documentació correspon exclusivament a la Policia Local, però tindran la facultat de controlar la concessió del servei i la separació de residus de particulars en origen", ressalta.

La nova ordenança, que ara inicia el procés en el qual els grups municipals podran presentar les seues respectives esmenes, serà elevada per a la seua aprovació definitiva en ple una vegada compte amb l'informe favorable de la comissió informativa. Una fase en la qual el PSOE ja ha anticipat la seua disconformitat amb certs aspectes.

Així, el regidor socialista Raúl Ruiz critica que la principal novetat siga la d'augmentar les competències sancionadores dels inspectors, en lloc de centrar-se en millorar l'eficiència del servei de neteja. "Presentarem propostes de millora perquè l'ordenança siga una vertadera eina per a solucionar els problemes de neteja a Alacant", comenta.

Novetats en el règim sancionador: de 63 a 86 supòsits

El nou text establix tres tipus de sancions: lleus, greus i molt greus, amb multes que van des dels 300 fins als 3.000 euros. L'objectiu és reforçar el compliment de la normativa mitjançant un règim sancionador més ampli, passant de 63 a 86 supòsits que aborden infraccions comunes i aquelles que preocupen "especialment" els ciutadans després de les dades recollides pel consistori en una enquesta pública sobre el depòsit de papers, bosses, burilles, xiclets i voluminosos en la via pública, fora de l'horari establit —que continua vigent entre les 20h i les 24 hores—, miccions o excrements.

Escombraries sense arreplegar a Alacant
Escombraries sense arreplegar a Alacant

Entre les infraccions lleus, que poden ser castigades amb multes de fins a 750 euros, destaquen algunes relacionades amb el comportament incívico en la via pública. Per exemple, es mantindran les multes de 300 euros per a aquells amos de mascotes que no diluïsquen amb aigua les miccions dels seus animals o que no porten amb si bosses per a la recollida d'excrements. Villar subratlla que estes mesures busquen fomentar la responsabilitat ciutadana i mantindre la neteja en els espais públics.

D'altra banda, les infraccions greus, que poden implicar multes de fins a 1.500 euros, inclouen accions com la falta de neteja de grafitis en les façanes o l'abandó de mobles i estris en la via pública sense haver avisat prèviament al servei municipal de recollida de residus. Esta infracció se sancionarà amb 780 euros, una de les mesures clau per a combatre l'"abocament incontrolat" d'objectes voluminosos que embruten els carrers i "dificulten la gestió dels residus".

Finalment, entre les infraccions molt greus, amb multes que poden aconseguir els 3.000 euros, es troben l'abandó de residus de construcció o demolició i l'incompliment de la separació adequada en les fraccions establides per part d'empreses i comerços que manegen grans volums de residus de característiques especials. "Amb estes mesures busquem conscienciar a la ciutadania sobre la importància de mantindre neta la ciutat i complir amb les normatives de residus", subratlla Villar.

A més, l'ordenança posa l'accent principalment, d'una forma més específica que l'anterior normativa, en la limpieza en platges i vetlladors, així com en la gestió de residus generats en esdeveniments públics, com a concerts o festivals. "Estos actes requeriran comptar amb un pla de gestió de residus i un responsable designat per a assegurar el seu compliment", explica Manuel Villar. Així mateix, s'aplicaran noves normatives a comerços i hostaleria, els qui hauran de separar els residus correctament i depositar-los d'acord amb la normativa municipal, un enfocament que també inclou als mercats ambulants.

Nova normativa en platges i espais públics

Una altra de les novetats introduïdes en la nova ordenança és la regulació específica per a les platges i les zones de bany. Després de l'aprovació definitiva de l'ordenança, quedarà prohibido llançar burilles i cendres de cigarrets en l'arena. "Els fumadors hauran de portar cendrers individuals per a evitar que estos residus acaben en l'arena", indica Villar, qui també anuncia que es posaran en marxa campanyes de conscienciació sobre este tema. Tot i així, la regulació deixa de costat, de moment, la prohibició de fumar a les platges, una de les demandes de la ciutadania en l'enquesta realitzada pel propi Ajuntament.

Una persona fumant
Una persona fumant

A més, en els arenals alacantins i les cales tampoc estarà permés introduir envasos i gots de vidre, amb la finalitat de reduir els riscos per als banyistes i facilitar la neteja d'estes àrees. En este sentit, els qui no respecten estes normatives podrien enfrontar-se a sancions lleus amb multes a partir dels 300 euros. El regidor subratlla que es tracta d'un "esforç més" per a mantindre les platges d'Alacant netes i segures per a tots els seus usuaris, "alineat amb les polítiques mediambientals de l'Ajuntament".

Per part seua, l'horari per al depòsit de residus es mantindrà entre les 20h i les 24 hores per a la fracció reste, però el nou text introduix algunes novetats quant a la gestió de bioresidus. Els usuaris que disposen de targeta electrònica o un sistema d'identificació i obertura de tapa podran accedir als contenidors marrons en un horari ampliat, la qual cosa permetrà una major flexibilitat i millor gestió d'estos residus.

A més, queda prohibit el depòsit d'envasos de vidre en els contenidors situats en la via pública entre les 23h i les 8 hores, tots els dies de la setmana, per a evitar el soroll que puga pertorbar el descans dels veïns. "Estes mesures són necessàries per a garantir el descans dels ciutadans sense interrupcions, mentre continuem assegurant una gestió eficient dels residus a la ciutat", afirma Villar.

El Grup Socialista demanda un millor servei

Encara que l'Ajuntament ha defensat que estes mesures responen a l'evolució de les necessitats de la ciutat, el Grup Municipal Socialista ha qüestionat la capacitat de l'equip de govern per a "fiscalitzar adequadament" el servei de neteja, argumentant que l'ampliació de competències als inspectors no és suficient. "Pretenen que cada inspector vigile a 56.000 persones en lloc d'inspeccionar l'activitat de l'empresa concessionària perquè complisca l'estipulat en el contracte", sosté el regidor Raul Ruiz.

Al mateix temps, subratlla que "tenim menys inspectors dels que necessitem, i en lloc de centrar-se en la vigilància sobre la qualitat del servei es dedicaran a perseguir als ciutadans", comenta en un comunicat mentre recorda que "Alacant continua sent una de les ciutats més brutes d'Espanya". A més, el regidor socialista destaca que encara que l'Ajuntament ha dut a terme enquestes ciutadanes per a conéixer l'opinió dels alacantins sobre l'estat de la neteja, els resultats no s'han fet públics i atribuix una "falta de transparència" en el procés d'actualització de l'ordenança.

Finalment el Grup Socialista ha assenyalat que l'Ajuntament ha incomplit els terminis exigits per la normativa autonòmica per a actualitzar l'ordenança de neteja. Tal com revela recull el document, l'actualització havia d'haver-se completat abans d'un any des de l'aprovació del Pla Local de Residus al setembre de 2021. No obstant això, han passat més de tres anys sense que s'haja implementat una nova regulació efectiva. L'Ajuntament defensa la nova ordenança com una mesura que aborda tots els aspectes relacionats amb la neteja urbana, la recollida i gestió dels residus.

Destacats