El canvi climàtic està provocant un increment generalitzat de les temperatures, afectant de manera significativa a les zones mediterrànies com Alacant, on les onades de calor són cada vegada més freqüents i extremes. Este fenomen, conegut com a "illes de calor urbanes", agreuja els efectes en àrees densament poblades, augmentant els riscos per a la salut dels ciutadans, especialment a l'estiu. Una realitat que obliga les ciutats a prendre mesures per a fer front als episodis de calor extrema, com la implantació dels refugis climàtics per a proporcionar zones fresques.
Estos espais estan destinats a oferir protecció a les persones durant períodes de calor o fred extrems, garantint un ambient adequat per a evitar els efectes de l'estrés tèrmic. Estos refugis poden ser tant interiors, com biblioteques o centres comunitaris, com a exteriors, en zones ombrejades de parcs o patis. Encara que no existix una regulació estatal específica que definisca les característiques que han de complir, estos espais busquen mitigar els efectes de la climatologia adversa, especialment en zones urbanes densament poblades, on estes "illes de calor" s'accentuen.
Horari i ubicació
En este context, Alacant ha fet un pas avant amb la inauguració del seu primer refugi climàtic, situat en el "Pou 1" dels Pous de Garrigós, una històrica instal·lació d'aljubs del segle XIX gestionada per Aigües d'Alacant. Gràcies a la seua morfologia, este espai situat en el cor del barri de Santa Cruz oferix una temperatura constant durant tot l'any, proporcionant un lloc còmode en el barri antic per als qui necessiten resguardar-se de condicions climàtiques complicades.
A més, el refugi —que poc té a veure amb l'entramat subterrani de la ciutat d'Alacant per a protegir-se de les bombes durant la Guerra Civil— ha sigut condicionat amb accés a aigua, electricitat, serveis públics, internet i vegetació adaptada a l'entorn. L'espai també comptarà amb una col·lecció bibliogràfica donada per l'Ajuntament d'Alacant, a través de les regidories de Cultura i Medi Ambient, i la Universitat d'Alacant, brindant un entorn cultural per als visitants.
Tal com explica Aigües d'Alacant en un comunicat, el refugi estarà inicialment disponible en l'horari habitual del Museu d'Aigües d'Alacant: de dimarts a divendres de 10h a 14h i de 17h a 20 hores, i dissabte i Domingo de 10h a 14h (horari d'hivern: de setembre a maig); i de dimarts a divendres de 10h a 14.00 i de 18h a 21 hores, i dissabte i diumenge de 10h a 14h (horari d'estiu: de juny a agost). S'avaluarà, a més, la possibilitat d'ampliar este horari en els casos en què es decreten onades de calor.
Lluita contra el canvi climàtic
La posada en marxa d'este refugi climàtic forma part del Pla Estratègic 2022-2027 d'Aigües d'Alacant, específicament en el seu eix d'acció dedicat a la lluita contra el canvi climàtic. Este pla aborda el problema des de diferents angles, tant pel que fa a la gestió eficient del recurs hídric com a la implementació de mesures indirectes que contribuïsquen a mitigar els efectes del calfament global.
Sergio Sánchez, director general d'Aigües d'Alacant, assenyala que l'empresa manté una "escolta activa" de les necessitats de la ciutadania, i que la creació d'este refugi és una resposta directa a la creixent necessitat d'espais segurs davant fenòmens meteorològics extrems a la regió mediterrània. "L'adaptació del Museu d'Aigües per a complir esta funció ha sigut possible gràcies a una planificació detallada i una inversió de recursos, demostrant el compromís de l'empresa amb la sostenibilitat i el benestar social", assegura el responsable d'Aigües d'Alacant.