L'Ajuntament d'Alacant no posarà límit al turisme massiu a l'illa de Tabarca. Almenys eixa va ser la premissa en l'última comissió delegada sobre el Pla Especial per a Tabarca que està dissenyant el consistori. L'enclavament és un entorn protegit i, sens dubte, és un dels punts amb major nombre de visitants al llarg de l'any, especialment en temporada alta. I eixa és precisament l'estratègia de l'equip de govern: regular el flux turístic i desestacionalizar les visites, però sense limitar l'accés de persones.
Esta possibilitat s'està estudiant després de les dades recollides en l'informe sobre la capacitat de càrrega de Tabarca encarregat a l'Institut d'Ecologia Litoral. Tal com explica l'Ajuntament, el document destaca que els problemes "no deriven únicament del nombre de visitants, sinó del seu comportament" i recomana avançar en la "desestacionalització" per a evitar la saturació durant l'estiu.
Així mateix, l'Ajuntament planteja un model d'ordenació dels fluxos turístics que establisca zones protegides en àrees sensibles, com els espais de nidificació d'ocells. No obstant això, no s'ha definit un límit concret d'accés de persones, encara que l'informe recalca la necessitat de posar en marxa mesures per a mitigar l'impacte humà en el fràgil ecosistema insular. Eixa és la tesi que també defensen els grups progressistes, que insistixen a realitzar un estudi "exhaustiu" del volum de turistes.
El regidor del PSOE, Emilio Ruiz, exposa que "perquè els visitants puguen tindre una experiència positiva a l'illa cal determinar un nombre màxim de persones". De la mateixa manera, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, reclama un estudi en profunditat de la situació turística de l'illa. "És necessari fer una estimació basada en el nombre de bitllets venuts per les navilieres i planificar la limitació a partir del 2026", subratlla.
Més activitats culturals i esdeveniments
Per part seua, des d'Esquerra Unida, el seu portaveu Manolo Copé, exigix que es prenguen “decisions de gran importància” sobre el futur de Tabarca, persistix en la necessitat de “delimitar la capacitat de recepció de visitants” i advoca per “desestacionalitzar l'oferta turística i apostar per altres propostes complementàries al sol i platja”. Iniciatives, apunta Vaig copar, que no tindran cap efectivitat “si no coneixem la xifra real de visitants a l'illa”.
I en este context, la regidora de Turisme, Ana Poquet, va presentar diverses propostes per a fomentar el turisme sostenible durant tot l'any, com el projecte Starlight, que promou l'observació d'estreles a l'illa. Este programa busca convertir Tabarca en un destí d'interés astronòmic, atraient visitants anara de la temporada alta.
A més, arreplegant el testimoni de Copé, l'edil va desgranar que un altre “eix central” de l'estratègia és potenciar activitats culturals i col·laboratives. Així, Poquet va explicar que es contempla un increment de la cooperació amb l'Associació Tabarca Cultural per a desenrotllar esdeveniments que diversifiquen les ofertes turístiques. L'objectiu és enriquir l'experiència dels visitants més enllà de l'estiu, incentivant la participació en tallers, exposicions i esdeveniments que posen en valor el patrimoni natural i històric de l'illa.
Patrimoni, urbanisme i protecció marítima
En paral·lel, un altre dels temes abordats en la comissió va ser el Pla Especial Nova Tabarca, la redacció del qual per part de Gabinet D’Anàlisi Ambiental i Territorial S.L. ja han conclòs. En este sentit, la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, va informar que el document inicial, que ara ha de ser revisat pels tècnics municipals, establix les bases per a abordar la catalogació del sòl urbà i la delimitació de les zones protegides a l'illa.
La visió integral del projecte, apunten fonts municipals, busca equilibrar la conservació de l'entorn natural, l'aprofitament sostenible del patrimoni cultural i una gestió eficient dels recursos. Entre les accions destacades també es troba la millora paisatgística, orientada a preservar el caràcter únic de l'illa i garantir que el turisme no comprometa el seu llegat ambiental ni cultural.
L'Ajuntament també va informar sobre els avanços en la regulació del domini marítim-terrestre al voltant de Tabarca. El febrer de 2025 podria licitar-se l'actuació en un dels dos camps de boies previstos, la qual cosa permetrà un ancoratge més respectuós amb l'entorn marí. Este projecte pretén minimitzar l'impacte de les embarcacions sobre els fons marins, especialment en àrees sensibles per a la flora i fauna submarina.
Finalment, en l'àmbit del patrimoni cultural, l'Ajuntament ha sol·licitat al Ministeri de l'Interior l'ampliació a 75 anys de la cessió de la Torre de San José, declarada Bé d'Interés Cultural (BIC), per a convertir-la en un espai museístic. L'edificació, construïda en 1789 com a fortalesa defensiva, ha sigut utilitzada des de 1967 per la Guàrdia Civil i ara es planteja com un punt clau per a la divulgació de la història i cultura de l'illa.