Alacant se situa a l'avantguarda en les xarxes de drenatge d'Espanya

El segon informe de la UA sobre canvi climàtic assenyala el descens de la mitjana anual de precipitacions per sota del llindar d'un clima àrid

Guardar

Una claveguera en un dia de pluja a la ciutat d'Alacant
Una claveguera en un dia de pluja a la ciutat d'Alacant

El canvi climàtic i la gestió de l'aigua són de les qüestions de futur que preocupen la societat en general i a la ciutat d'Alacant en particular. Després del primer informe de la Càtedra Aigües d'Alacant de Canvi Climàtic de la Universitat d'Alacant, presentat a l'abril, en el qual s'assenyalava que les nits càlides es convertiran en un fenomen recurrent, la segona anàlisi aprofundix sobre les dades estadístiques hidrometeorològiques locals i la regionalització dels efectes del canvi climàtic.

En este cas, l'informe destaca l'excel·lència de la xarxa de drenatge de la ciutat d'Alacant, subratllant que “gràcies a la transformació i modernització” se situa entre les més avançades d'Espanya. La xarxa està àmpliament sensoritzada i telecontrolada, la qual cosa ha millorat la seua eficiència davant esdeveniments de pluja. Al seu torn, el document destaca la importància d'anticipar els canvis meteorològics futurs, especialment les precipitacions extremes, per a desenvolupar plans estratègics que milloren la resiliència de la ciutat.

Les precipitacions, en el centre de la qüestió

L'anàlisi posa en context la situació geogràfica de la província d'Alacant. Així, explica que l'orografia i l'exposició marítima influïxen en la distribució de les precipitacions, resultant en dos àrees climàtiques principals: la septentrional, amb precipitacions que poden superar els 1000 mm/any, i la centromeridional, amb un ambient semiàrid o àrid i precipitacions menors a 300 mm/any. Esta caracterització del clima regional és “crucial per a la planificació de recursos hídrics i l'avaluació de riscos climàtics extrems”.

L'estudi va ser presentat pel director de la càtedra i catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina, el director del Laboratori de Climatologia i per responsable del departament d'Explotació de la Xarxa de Drenatge Urbà en Aigües d'Alacant, Luis Cutillas. Es basa en 80 anys de dades de temperatura i precipitació proporcionats per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Els resultats indiquen que des de 1970 les temperatures mitjanes mínimes, mitjanes i màximes han augmentat a Alacant. D'esta manera, les nits tropicals, per damunt dels 20é, s'han quadruplicat des dels anys huitanta del segle XX, mentres que les nits tòrrides o equatorials (>25 °C) han incrementat a partir del segle XXI, concentrant-se el 49% d'elles en els últims 20 anys.

Pel que respecta a les precipitacions, en els últims 30 anys s'ha observat un descens en les pluges amb una intensitat moderada inversament proporcional a l'increment de les precipitacions fortes, molt fortes o torrencials. La mitjana anual de dies amb pluja s'ha reduït un 26% en els últims 30 anys, situant-se la mitjana anual en 285 mm, per davall del llindar que caracteritza un clima àrid.

Projeccions a futur

El responsable de la xarxa de drenatge d'Aigües d'Alacant, Luis Cutillas, destaca la importància d'entendre com el canvi climàtic afecta les variables hidrometeorològiques a la ciutat. És per això que per a l'elaboració de l'informe s'han utilitzat models validats per l'IPCC i el World Climate Research Program per a realitzar projeccions fins a l'any 2100 baix tres escenaris de canvi climàtic: optimista, continuista i pessimista.

En este sentit, les projeccions indiquen que les temperatures mitjanes anuals augmentaran en tots els escenaris, amb increments de fins a 3 °C en l'escenari més desfavorable. Quant a les precipitacions, es projecta una reducció tant en la pluja mitjana diària com en el nombre de dies amb precipitació, amb descensos de fins a un 30% en l'escenari més desfavorable. Així mateix, l'informe també projecta un augment en la intensitat de les pluges extremes, amb increments de fins a un 40% en l'escenari més desfavorable, i un augment del nivell de la mar entre 30 i 70 centímetres.

L'informe subratlla la necessitat d'un enfocament integral i coordinat per a mitigar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, la transició energètica, la planificació urbana, així com gestionar eficientment els recursos hídrics i revisar els protocols de sequera i plans contra incendis. És fonamental treballar en l'obtenció de nous recursos, com l'aigua regenerada de les estacions depuradores.

El probable increment en la intensitat de les precipitacions requerix una revisió profunda dels sistemes de gestió de xarxes de drenatge urbà i dels plans d'emergència i d'inundació. Les projeccions climàtiques han d'integrar-se en la planificació urbana, amb una coordinació estreta entre les empreses gestores del cicle integral de l'aigua, les empreses de servicis climàtics i les administracions.

Aigües d'Alacant està treballant en la creació d'un bessó digital de la xarxa de drenatge, proporcionant informació valuosa sobre els efectes de les pluges i l'efectivitat dels sistemes de drenatge urbà sostenible. La ciutat afronta estos reptes a través del Pla Estratègic “Alacant Aigua Circular i Verd”, centrat en la reutilització d'aigua depurada, la protecció dels mitjans receptors i la prevenció d'inundacions.

Destacats