Alacant suspén la tramitació de noves llicències de pisos turístics

Barcala assegura que la mesura permet revisar la regulació mentre es treballa en l'establiment de límits per zones que "garantisquen un creixement turístic equilibrat"

Guardar

Un carrer del barri antic d'Alacant
Un carrer del barri antic d'Alacant

La ciutat d'Alacant posa límit a la proliferació d'apartaments turístics en els seus barris. Els moviments socials de col·lectius com 'Alacant, on vas?', que exigien mesures per a frenar el turisme massiu, han fet efecte. L'alcalde Luis Barcala ha anunciat la suspensió de la tramitació de noves llicències, declaracions responsables i altres permisos necessaris per a la implantació d'Habitatges d'Ús Turístic (VUT) en la capital alacantina.

Es tracta d'una moratòria de dos anys per a la concessió d'estes autoritzacions "per a regular el seu impacte en el teixit urbà i social de la ciutat", ha explicat el primer edil. La iniciativa, que serà elevada al ple del pròxim 19 de desembre, se suma a l'increment de les labors d'inspecció i control per part de l'Ajuntament contra els apartaments turístics que operen de manera il·legal després del Decret llei 9/2024 del Consell que atorga major autonomia als municipis en matèria sancionadora.

Tal com ha avançat Barcala, la mesura permetrà a l'Ajuntament disposar de temps per a revisar la regulació municipal sobre vivendes turístiques i desenrotllar normatives específiques per a “garantir un creixement turístic equilibrat i sostenible”. Així mateix, l'alcalde ha subratllat que la moratòria també afecta als canvis d'ús de la vivenda, així com a l'atorgament de cèdules de garantia urbanística i informes de compatibilitat urbanística en l'àmbit afectat per a l'ús dels apartaments turístics.

Canvi en el full de ruta

L'equip de govern pren ara esta decisió després que en el ple de setembre rebutjaren la proposta de Compromís de suspendre, precisament, la concessió de noves llicències per a pisos turístics a la ciutat. Tant l'alcalde com l'àrea de Turisme, dirigida per Ana Poquet, es van remetre a esperar al diagnòstic del sector que encara estava elaborant la Càtedra de Turisme de la Universitat d'Alacant.

Així, les conclusions dels dos estudis elaborats sobre la situació de les VUT a Alacant establixen la necessitat de limitar la proliferació d'estes vivendes. En este sentit, l'Ajuntament ha explicat en un comunicat que les limitacions hauran de basar-se en una anàlisi detallada que contemple la capacitat dels servicis públics, la conservació del caràcter residencial de cada zona i la preservació d'un equilibri entre les activitats turístiques i les necessitats dels veïns i veïnes.

La determinació d'estos límits permetrà regular el nombre de llicències emeses per barri o zona. D'esta manera, esta mesura, ha detallat l'alcalde, “facilitarà la integració en el pla municipal d'un límit en la densitat de vivendes d'ús turístic i regular l'impacte que esta situació genera sobre el mercat immobiliari i la convivència veïnal”. A més, es posarà especial èmfasi sobre els barris de major concentració i que ja mostren signes de saturació turística".

Així mateix, l'Ajuntament d'Alacant realitzarà revisions periòdiques de les llicències atorgades per a avaluar el compliment de les normatives i si es detecten “problemes significatius” en la qualitat de vida o en l'accessibilitat a la vivenda, es podria procedir a la “retirada o la no renovació de les llicències en els casos que corresponga”, exposen fonts municipals pròximes al gabinet d'alcaldia.

Reaccions de l'oposició

La portaveu adjunta del Grup Municipal Socialista, Trini Amorós, ha qüestionat que Barcala “haja demorat la presa de decisions en matèria de regulació de vivendes turístiques”. Al seu torn, ha recordat que el PSOE “porta mesos exigint la suspensió de noves llicències per a impulsar un canvi en l'ordenació urbanística que impedisca pisos turístics en blocs residencials”. Finalment, Amorós ha assenyalat que els apartaments turístics il·legals seguixen en el “més absolut descontrol” a la ciutat.

Per part seua, el portaveu d'EU-Podem, Manolo Copé, ha emfatitzat que esta mesura era necessària “fa molt temps” per a frenar el “creixement descontrolat” que, segons el seu parer, està provocant un augment dels preus de la vivenda i l"'expulsió dels veïns en els barris més afectats”. En esta línia, Vaig copar, ha demandat una normativa “clara, efectiva i consensuada que protegisca els interessos dels alacantins i alacantines i evite l'especulació immobiliària”.

Destacats