Alacant tenyirà d'este color la 'banyà' de les Fogueres 2024

Els bombers utilitzaran aigua amb un pigment especial durant la cremà dels monuments oficials en la plaça de l'Ajuntament

Guardar

Un bomber banya el públic en la Nit de la Cremà
Un bomber banya el públic en la Nit de la Cremà

La Nit de la Cremà d'Alacant és potser un dels moments més esperats en els dies grans de les Fogueres. Milers d'alacantins, alacantines i visitants s'amunteguen davant dels monuments foguerils a crit de “Bombero mójame”. Sens dubte, la ‘banyà’ característica de la nit del 24 de juny és un d'eixos instants genuïns per a un final de festes immillorable mentres el foc s'apodera de les Fogueres i les convertix a poc a poc en cendra. Com a novetat, este 2024, la nit més màgica de les festes majors de la capital alacantina tindrà un colorit especial.

Així, els monuments oficials de Pedro Espadero i Sergio Gómez, situats en la plaça de l'Ajuntament, s'apagaran amb aigua de color verd, banyant amb este pigment especial a totes les persones que s'acosten a gaudir de la cremà. Els Bombers del Servici de Prevenció i Extinció d'Incendis (Speis) d'Alacant seran els protagonistes d'esta ‘banyà verda’, una iniciativa promoguda per Ecovidrio amb l'objectiu de “reforçar” el compromís amb el reciclatge de vidre i la sostenibilitat en les Fogueres de Sant Joan. En definitiva, un xicotet gest simbòlic amb el qual es pretén conscienciar sobre la necessitat de reciclar les botelles de vidre durant les festes.

Campanya de reciclatge

En concret, esta iniciativa forma part d'una campanya molt més ambiciosa per a superar les 50 tones de vidre reciclat durant les Fogueres del passat any. De fet, totes les comissions i barraques han confirmat la seua participació, i per a incentivar-ho, aquelles que superen els 400 quilograms depositats en els contenidors de vidre entraran en el sorteig d'una paella gegant. I no es tracta d'una xifra impossible, perquè més del 70% de les quals van participar en 2023 ho van aconseguir. Una bonica manera d'unir festa i consciència mediambiental en unes fogueres amb un marcat caràcter reivindicatiu de la naturalesa i la protecció animal en els seus monuments.

Cremà de la Foguera Oficial de 2023
Cremà de la Foguera Oficial de 2023

A més, de manera paral·lela s'ha habilitat un punt d'informació de la ‘banyà verda’ en les escales del Mercat Central tant l'est dissabte 22 com el diumenge 23 de juny d'11h a 14 hores al matí i de 17h a 20 hores a la vesprada. En este estand informatiu, que compta amb diversos contenidors per a fomentar el reciclatge, s'obsequiarà amb un regal exclusiu fins a esgotar existències a totes les persones que entreguen tres envasos de vidre. Els regals seran una bossa i xancletes promocionals de la ‘banyà verda’ per a equipar-se i banyar-se la nit del dilluns.

L'alcalde Luis Barcala destaca que la ‘Nit del Foc’ es tenyirà de verd per a “fomentar el necessari reciclatge de vidre durant les nostres Fogueres de Sant Joan”. Al seu torn, ressalta el col·lectiu de les Fogueres com "un exemple de sostenibilitat, solidaritat i compromís" i qualifica totes les campanyes que s'han realitzat fins al moment com un “autèntic èxit”. A més, es mostra convençut que este 2024 se superarà el rècord de la passada edició i Alacant “a més de ser una de les ciutats que més vidre recicla d'Espanya, també ho serà durant les Fogueres i, per tant, un model per a joves i visitants”.

Les festes permeten gaudir i, al mateix temps, reciclar. En este sentit, l'objectiu de la campanya a la qual es pot adherir qualsevol persona amb un xicotet gest és que "no s'escape ni un quilo de vidre, que puguem reciclar-los tots, perquè els envasos de vidre poden tindre moltes vides i és una pena perdre alguna cosa que no és un residu”, apunten des de l'Ecovidrio. La mitjana de reciclatge d'este material a Alacant és de 19 quilos per habitant a l'any.

Arxivat a:

Destacats