Visitar l'illa de Tabarca és molt més que passejar pels carrers empedrats del poble o gaudir de les seues cales d'aigües cristal·lines. És una experiència per a degustar la gastronomia marina, observar la història de cadascun dels seus murs, descobrir la riquesa natural que amaga el seu entorn i submergir-se en este racó únic del Mediterrani.
Este enclavament màgic d'Alacant, en part saturat en temporada alta, fa un pas avant en el seu compromís amb el medi ambient i la seua cerca d'un turisme més sostenible i, al mateix temps, educatiu, a pesar que l'Ajuntament no advoca per limitar l'accés a l'illa. Siga com siga, pretén reactivar el Centre d'Educació Ambiental (CEAM) per a oferir una nova manera de conéixer i gaudir del patrimoni de Tabarca.
Oferta educativa i ambiental
El Centre d'Educació Ambiental de Tabarca (CEAM) està llest per a tornar a rebre grups de visitants en este entorn privilegiat. Aix

L'Ajuntament d'Alacant ha posat en marxa la licitació d'un servei que dinamitzarà l'activitat cultural, turística i educativa del CEAM, permetent a més l'allotjament de grups prèviament concertats. La iniciativa cerca garantir un espai adequat per a la transmissió de valors històrics, ambientals i culturals de l'illa, fomentant la sostenibilitat i el respecte per l'entorn.
Impuls per a l'educació ambiental i el turisme sostenible
El vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha destacat que el principal objectiu de la concessió del servei és optimitzar l'atenció a centres educatius i altres col·lectius que desitgen realitzar activitats formatives i turístiques a l'illa. La mesura també permetrà millorar la infraestructura d'allotjament del CEAM, que pot albergar fins a 30 persones en les seues instal·lacions.
La concessió del servei, que s'atorgarà a través d'un concurs públic, contempla un període màxim de sis anys, amb un cànon anual mínim de 3.500 euros (sense impostos). Les empreses interessades podran presentar les seues ofertes, que podran millorar les condicions econòmiques establides en el plec de condicions.
Un centre de referència patrimonial
El CEAM, inaugurat en 2006, funciona en coordinació amb el Museu Nova Tabarca i compta amb un programa educatiu multidisciplinari centrat en l'educació ambiental i el coneixement dels valors patrimonials de l'illa. Les seues instal·lacions inclouen una aula multiusos i un espai de pernoctació equipat amb lliteres, la qual cosa el convertix en un punt clau per a l'aprenentatge i la conscienciació ambiental.

Amb la nova licitació, l'Ajuntament busca potenciar el CEAM com un centre de referència en la divulgació del patrimoni natural i cultural de Tabarca, promovent la conservació de l'entorn i la formació de col·lectius interessats en la seua preservació.
El CEAM Tabarca ha sigut reconegut amb la distinció de Centre Blau en 2024, un