El teixit associatiu d'Alacant es trontolla: fins a 150 entitats podrien desaparéixer del registre municipal

EU-Podem denuncia la falta de transparència, però l'equip de govern sosté que les organitzacions van ser avisades i encara poden actualitzar el seu registre

Guardar

Un carrer en el centre d'Alacant
Un carrer en el centre d'Alacant

Associacions comercials i de veïns, ampes, agrupacions foguerils o fins i tot societats esportives i culturals. Moltes de les entitats que conformen el teixit social d'Alacant, algunes d'elles encara operatives i amb gran arrelament a la ciutat, corren el perill de desaparéixer del registre municipal. En concret, EU-Podem denúncia que l'equip de govern pretén eliminar prop de 150 associacions alacantines "sense previ avís" i sense oferir l'oportunitat d'esmenar irregularitats en la seua documentació.

El portaveu municipal d'EU-Podem, Manolo Copé, afirma que esta mesura “s'ha aprovat en les juntes i assemblees dels cinc districtes de la ciutat celebrades en els últims dies sense que l'equip de govern municipal, dirigit pel Partit Popular (PP), haja contactat o informat prèviament a les entitats afectades”. Una acusació que des de l'Ajuntament, a preguntes d'Alacant Extra, neguen, argumentant que s'ha seguit el procés establit notificant “#dins del termini i en la forma corresponent i amb antelació suficient”.

"És incomprensible que quasi 150 entitats puguen ser donades de baixa sense més, malgrat que la majoria funcionen gràcies a l'esforç de persones voluntàries”, apunta Vaig copar. A més, insistix que esta decisió reflectix la "falta de transparència" existent a l'Ajuntament i subratlla el seu compromís de treballar en la modernització d'un reglament de participació ciutadana que considera “obsolet i desactualitzat” respecte a la legislació vigent.

Algunes de les associacions d'Alacant que podrien desaparéixer del registre municipal són: Noves Generacions del PP, AMPAs dels col·legis Benalúa, Santo Domingo, Emilio Varela o El Tossal, la foguera Rambla de Méndez Núñez, l'Associació Provincial de Joves Empresaris (Jovempa), associacions veïnals com a Vessants del Benacantil, Alipark i El Rebolledo, així com societats culturals i esportives com la de Tómbola o l'Albufereta. Un llistat que també inclou ONGs, penyes i entitats festives.

Revisió del Registre Municipal d'Entitats

L'Ajuntament d'Alacant defén el procediment i, fonts consultades per este mitjà, expliquen que totes les organitzacions han sigut notificades amb antelació sobre la necessitat d'actualitzar les seues dades i enviar una memòria d'activitats anualment. Així, des de l'equip de govern asseguren que es tracta d'un requisit “fonamental” per a mantindre la inscripció en el Registre Municipal d'Entitats (RME), i recalquen que, en molts casos, les entitats porten fins a cinc anys sense complir amb esta obligació.

Així mateix, l'Ajuntament també assenyala que la revisió del RME va ser una mesura aprovada en les juntes de districte, on, segons apunten les mateixes fonts, “no va haver-hi objecció per part d'EU-Podem en el seu moment”. De la mateixa manera, el consistori subratlla que no és una decisió definitiva, ja que totes les entitats que actualitzen les seues dades i complisquen amb els requisits exigits podran sol·licitar novament la seua inclusió en el registre municipal una vegada esmenades les irregularitats.

Actualització del reglament de participació ciutadana

Esta situació posa de manifest la necessitat de revisar els mecanismes de participació ciutadana a Alacant i actualitzar el marc regulador de manera que facilite una major cooperació entre l'Ajuntament i les organitzacions que formen el teixit social de la ciutat. De fet, EU-Podem critica la “desconnexió total” entre l'equip de govern i les entitats locals, moltes de les quals exercixen un paper crucial en els barris.

És per això que Manolo Copé exigix una major coordinació i comunicació entre el consistori i les associacions a través de la renovació del reglament de participació ciutadana. "Volem un reglament que atorgue més protagonisme a la ciutadania i que organitze els districtes i barris de manera que les juntes siguen veritables espais de participació", agrega Vaig copar al mateix temps que considera “urgent” modernitzar l'actual normativa, vigent des de fa quasi dos dècades.

A més d'assenyalar la possible falta de comunicació en el procés de baixa de les entitats, EU-Podem reclama que l'Ajuntament augmente els pressupostos participatius. L'objectiu d'esta mesura, assenyala la formació progressista, passa per fomentar un major involucrament de les entitats, associacions i organitzacions alacantines en la presa de decisions i en la configuració d'una ciutat “equilibrada i justa” amb una major representació dels barris i districtes en la vida pública.

Destacats