Els usuaris de l'autobús a Alacant valoren el servei que frega ja l'excel·lent

Vectalia MIA prem l'opinió de més d'un miler d'usuaris que puntuen per damunt del 8 en 12 dels 16 aspectes del servei

Guardar

Un autobús elèctric de Vectalia
Un autobús elèctric de Vectalia

Una enquesta de satisfacció realitzada per l'empresa concessionària Vectalia MIA ha analitzat l'opinió dels usuaris que diàriament viatgen a bord dels autobusos municipals. Així, l'enquesta mostra que la satisfacció dels usuaris de l'autobús urbà frega l'excel·lent després de les millores introduïdes en el servei amb l'entrada en vigor del nou contracte fa any i mig. En total, l'enquesta recopila l'opinió de més d'un miler d'usuaris i estos atorguen un grau d'aprovació global del servei d'un 8,37 sobre 10, augmentat lleugerament enfront del 8,34 de 2023 (puntuacions de 8 a 10).

El resultat de la mostra per a valorar l'Índex de Satisfacció del Client de MIA en 2024, realitzat mitjançant una enquesta a 1.018 usuaris, determina puntuacions que van entre 8,89 i 7,53 per als 16 atributs valorats, la qual cosa determina un grau d'aprovació global del servei del 8,37, el més alt de la sèrie històrica.

Entre altres aspectes, s'ha preguntat el preu del viatge (8,89), la neteja i cura dels autobusos (8,75), facilitat d'accés (8,72), atenció al client (8,66), seguretat durant el viatge 88,62), atenció als usuaris per part del conductor (8,57), viatge sense brusquedats (8,36), temperatura adequada (8,26), rapidesa del viatge (8,19), puntualitat de pas (8,10), comoditat de parades i marquesines (8,05), comoditat dins de l'autobús (7,91), informació en els vehicles (7,76), informació en les parades (7,69), freqüències de pas (7,54) i informació sobre interrupcions o canvis de servei (7,53).

La població diana contemplada per a este estudi és el conjunt de viatgers d'autobús urbà d'Alacant majors de 15 anys, quedant la grandària mostral establida en 1.018 usuaris.

Quant a l'índex de fidelitat se situa en un 4,49 sobre 5, obtenint el nivell més alt de la sèrie. El percentatge d'usuaris que afirmen que hi ha una alta probabilitat que continuen utilitzant este servei en pròxims anys aconseguix el 97,4 %. A més, el 96,2 % dels usuaris del transport el recomanaria.

Carlos de Juan ha ressaltat "la bona acceptació que continua tenint per part dels usuaris les noves línies, l'augment de freqüències i l'ajust de les parades que es van introduir al febrer del passat any amb la nova contracta i que respon a les indicacions que ens van fer quan es va revisar tot el sistema de transport amb autobús. Freguem l'excel·lent en la seua valoració, qüestió que ens anima a continuar millorant el servei, com hem fet en els últims anys".

Quant als títols del transport, el bo Mobilis multiviatge continua sent el tipus de bitllet més utilitzat per un 48,8 %. Els viatgers que opten pel bitllet senzill suposen el 5,9 %. Quant a les formes de pagament, el Bo Jove temporal gratuït ha aconseguit un ús del 33,4 %. El pes de la resta de títols de transport es manté constant respecte a l'últim mesurament realitzat. Cal destacar, s'observa un increment dels viatgers que realitza transbords amb un 40 % enfront del 28 % de l'onada anterior.

El perfil del viatger de MIA és majoritàriament dona, un 67 % enfront del 33 % d'homes, amb una mitjana d'edat entorn dels 37,7 anys, i que, en un 59,2 % utilitza el transport públic per a desplaçar-se per motius ocupacionals – per a treballar o estudiar— enfront d'un 40,8 % que ho fa per motius personals —oci, compres, gestions, anar al metge.

Per nacionalitat, el 73,6 % dels usuaris són espanyols, enfront d'un 26,4 % d'estrangers. En un 85,5 % són persones que residixen a Alacant, enfront d'un 14,4 % que residixen en la resta de la província o fora d'ella. Respecte a la persona que fins i tot disposant d'un mètode alternatiu de transport utilitza l'autobús, la mitjana situa en un 24,8 % enfront d'un 75,2 % d'usuaris que no disposen d'una altra alternativa per a desplaçar-se, entre els quals destaquen les dones i els joves de 16 a 25 anys i persones d'altres nacionalitats.

Destacats