Les zones verdes guanyen pes al Parc Central d'Alacant

La ciutadania alacantina demanda que el desenvolupament del sector prioritze l'expansió d'àrees verdes, habitatges en altura i que integre l'Estació i el Pont Roig

Guardar

Parc Central d'Alacant
Parc Central d'Alacant

Tan sols és un xicotet esbós, però els alacantins tenen clares les seues prioritats per a la construcció del futur Parc Central. Eixa és una de les grans conclusions del procés de participació ciutadana per a l'elaboració del pla d'ordenació detallada d'este pulmó verd a Alacant. L'expansió de les zones enjardinades, la continuïtat del Pont Roig com a element integrat en el projecte, equipaments públics o l'edificació d'habitatges en altura són les principals demandes de veïns i veïnes.

Així l'ha revelat la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, qui ha destacat "l'interés sense precedents" que ha despertat el procés participatiu. La web alicanteparquecentral.com, que es va posar en marxa al juliol, va recollir més de 3.200 enquestes durant el període habilitat a l'estiu, i des de llavors ha rebut més de 14.000 visites i ha canalitzat entorn de 30.000 consultes. En este sentit, Gómez ha agraït la implicació veïnal, tant dels barris pròxims com de la resta de la ciutat.

"Les idees aportades estan en línia amb les que l'Ajuntament té per a este sector neuràlgic de la ciutat", ha reconegut l'edil d'Urbanisme al mateix temps que apuntava que "les tindrem molt en compte a l'hora de dissenyar-ho". De fet, ha concretat que les consideracions finals de la consulta s'inclouran en el pla d'ordenació detallada. A més, la web d'informació romandrà oberta durant tot el procés de tramitació perquè els alacantins puguen continuar realitzant noves aportacions.

Prioritat verda i dotacional

L'arquitecta encarregada del procés participatiu, Esmeralda Martínez, ha exposat que en relació a la infraestructura verda i el paisatge destaca la idea ciutadana que l'objectiu principal d'esta operació de regeneració urbana ha de ser l'obtenció d'un gran parc entés com una zona verda natural, amb arbratge de gran port, contínua, inclusiva i accessible. Un espai concebut com un “element estructural de l'ordenació i cohesionador dels barris”; també d'estos amb la resta de la ciutat i el seu entorn.

A més, el document amb les conclusions de les enquestes, que estarà disponible al complet en la web tal com ha avançat el director d'Avant, Javier Martínez, subratlla la “valoració positiva” de posar en valor l'edifici històric de l'Estació i la continuïtat del Pont Roig com a estructura emblemàtica integrada en el projecte.

Pel que respecta al sistema dotacional, els alacantins i alacantines demanen realitzar una anàlisi exhaustiva dels equipaments públics existents per a incrementar en la nova ordenació parcel·les disponibles per a centres educatius, culturals i sanitaris que suplisquen les deficiències actuals dels barris confrontants. De fet, reclamen un diagnòstic de les necessitats reals per a establir els usos del sector i incorporar una normativa flexible que permeta l'adaptabilitat de les edificacions a diferents usos.

Vivenda i mobilitat

En el cas de la mobilitat, l'informe presentat per l'Ajuntament mostra que la ciutadania aposta perquè el disseny del trànsit no fragmente el Parc Central però que garantisca la seua “connectivitat i seguretat”. A més, plantegen la necessitat que este gran pulmó verd incorpore itineraris per a la mobilitat activa, a través de senderes per als vianants i ciclistes, així com connexions amb l'entorn natural del nord-oest de la ciutat.

De la mateixa manera, les enquestes arrepleguen la pretensió ciutadana de realitzar un estudi de mobilitat de l'àrea de l'estació de Renfe i del TRAM que permeta resoldre adequadament els accessos i la intermodalitat. També que s'actue amb la problemàtica d'este àmbit de tal mode que es prioritze el trànsit motoritzat longitudinal extern al parc i es minimitzen els encreuaments transversals.

Finalment, respecte a l'edificació residencial, Rocío Gómez ha recordat que en este espai s'integraran un total de 1.433 vivendes de les quals entre el 30 i el 40% seran protegides per a afavorir la “diversitat i cohesió social”. Una consideració en la qual coincidixen tant Ajuntament com ciutadania, que també exposa que l'edificació es dispose en vertical per a disposar de més espai per a zones verdes i dotacions.

Així, la normativa del pla inclourà diversitat tipològica en les vivendes que donen cobertura als diferents tipus de famílies i situacions de convivència i prioritzar la menor ocupació en planta de les edificacions. La directora general de Planejament, Leticia Martín, ha explicat que l'Ajuntament ja està redactant l'esborrany de l'ordenació detallada, que estarà disponible enguany, i que es plantejarà un estudi d'alternatives que també comptarà amb un procés participatiu.

Destacats