Elda es recorre i s'interpreta. Els murs defensius, les antigues talaies i els camins comercials que creuaven la ciutat segles arrere tornen a contar la seua història. Sabies que El Monastil i La Torreta van ser claus en la defensa, el comerç i la connexió cultural? L'Ajuntament d'Elda rellança la ruta ‘Territori de Frontera’, una experiència gratuïta que convertix cada pas en un viatge pel temps.
Després de l'èxit de la seua edició pilot, celebrada entre novembre i desembre de 2024 amb un centenar de participants, l'àrea de Patrimoni Històric ha decidit ampliar el programa i obrir noves dates per a este 2025. La proposta és una invitació a mirar la ciutat amb altres ulls, a entendre-la com el que va ser —un punt estratègic en els vaivens fronterers de diferents civilitzacions— i a redescobrir-la des del relat, l'arqueologia i l'emoció.
Dates de la ruta
Totes les rutes començaran a les 10:00 hores en un punt que serà comunicat prèviament pel guia oficial. Les visites estan programades per als següents mesos i dies:
- Maig: dissabte 11 i divendres 24.
- Juny: dissabte 8 i divendres 21.
- Setembre: divendres 13 i dissabte 20.
- Octubre: dissabte 12 i divendres 25.
- Novembre: dissabte 9 i dissabte 16.
- Desembre: dissabte 7 i dissabte 21.
Com inscriure's?
L'activitat és completament gratuïta, però requerix inscripció prèvia, ja que els grups seran reduïts amb un màxim de 15 persones per sessió. Tal com ha detallat l'Ajuntament, per a reservar plaça existixen dos formes molt senzilles: trucant al telèfon 966 989 233 o escrivint al correu patrimoniohistorico@elda.es.
Una ruta amb identitat pròpia
El regidor de Patrimoni Històric, Iñaki Pérez Rico, ha subratllat que esta iniciativa busca “posar en valor la importància que El Monastil i La Torreta han representat per a la defensa del territori, el comerç, les comunicacions i els intercanvis culturals”. Més que una activitat turística, Territori de Frontera pretén reforçar la identitat històrica d'Elda i donar a conéixer el seu paper clau en diferents èpoques.
La primera edició va atraure visitants no sols d'Elda, sinó també d'altres localitats de la comarca i la província. “D'esta manera aconseguim aportar valor afegit a Elda, posicionant-la com a ciutat de referència provincial”, ha afirmat l'edil, qui ha convidat a tota la població alacantina a sumar-se a esta experiència patrimonial.
Amb esta segona edició, l'Ajuntament aspira a consolidar l'atractiu turístic-cultural d'Elda, reforçant la seua identitat històrica i oferint a la ciutadania i visitants una experiència didàctica i accessible. La ruta es perfila així com un pont entre el passat de la ciutat i la seua projecció cultural a la província d'Alacant.