Rosa Vidal: "Volem que la gastronomia d'Elda es convertisca en un atractiu turístic"

Parlem amb la regidora de Turisme sobre la intenció de posicionar el municipi com a referent gastronòmic i els projectes de transformació patrimonial

Guardar

La regidora de Turisme, Rosa Vidal, participa en les jornades 'Sabor a Elda'
La regidora de Turisme, Rosa Vidal, participa en les jornades 'Sabor a Elda'

La gastronomia és una part fonamental de la identitat cultural de qualsevol ciutat, i a Elda, la seua riquesa culinària està guanyant protagonisme gràcies a iniciatives com a 'Sabor a Elda'. Este esdeveniment, que celebra la seua segona edició en 2025, va nàixer de l'impuls del sector hostaler amb el suport de l'Ajuntament i la Regidoria de Turisme i Comerços.

Tal com reconeix la regidora de Turisme, Rosa Vidal, l'objectiu és donar a conéixer els sabors tradicionals de la ciutat i fomentar el turisme gastronòmic, posant en valor plats que combinen l'herència valenciana amb la influència de les comarques de l'interior d'Alacant. Hem parlant amb l'edil per a endinsar-nos en els detalls de la iniciativa i conéixer els projectes de transformació per a consolidar a Elda com un atractiu turístic.

Sabor a Elda ha tornat este 2025 amb molta força després de l'èxit que va tindre en la primera edició. En què consistix esta iniciativa?

Es tracta d'unes jornades gastronòmiques que celebren la seua segona edició del 7 al 16 de març. És una iniciativa que va partir del propi sector d'hostaleria de la ciutat, que tenien ganes de donar a conéixer la diversitat i la qualitat de la cuina local. Des de l'Ajuntament i la regidoria de Turismes i Comerços vam recollir el guant i les hem organitzades al costat d'ells. Són unes jornades per a donar a conéixer els plats tradicionals de la ciutat. Nosaltres tenim una gastronomia amb un clar accent valencià però també influenciada pels municipis de l'interior d'Alacant i les comarques de la zona.

Com influix la gastronomia en la identitat d'Elda?

Forma part de la tradició de la nostra ciutat i donar a conéixer eixa part de la nostra història a través del paladar és el que estem intentant, a part de que no es perden eixes receptes que ens han fet les nostres àvies i les nostres mares al llarg del temps, que també és molt interessant. Tot això també forma part de la promoció turística del municipi. Volem que la gastronomia d'Elda es convertisca en un atractiu turístic.

Com va sorgir la necessitat d'organitzar estes jornades gastronòmiques?

Des de la Regidoria tenim una sèrie de receptaris d'arrossos, plats tradicionals i tapes. Havíem tingut alguna participació a Alacant Gastronòmica i comptem amb un cicle de Formació Professional de cuina. Però conjuminant una mica tots eixos elements, ens faltava la pota de l'hostaleria. Quan algú vol anar a un restaurant a provar un plat típic o quan ve un visitant, l'habitual és preguntar: "Sent, què és típic ací? Què puc menjar de la zona?". Ens faltava aqueixa sinergia amb l'hostaleria i en parlar-ho amb ells, es van adonar que hi havia molts plats que prenem a casa però que després no podem provar en un restaurant.

Es busca desestacionalizar productes típics d'Elda?

Enguany ja serà l'impuls definitiu. Ho estem notant en l'oferta de l'hostaleria. A més, emmarcar-ho en unes dates determinades li dóna molta més projecció i ho veiem molt apetible. Busquem desestacionalizar no sols menjades, sinó algunes begudes típiques com el mezclaíco, que abans només es prenia en festes majors de manera tradicional. Molts restaurants o cafeteries ja oferixen durant els 365 dies de l'any. No ha d'arribar la festa major per a provar-lo.

S'ha plantejat de cara a futures edicions ampliar la duració de l'esdeveniment o incloure més activitats paral·leles?

, volíem començar poquet a poc i anar ampliant, eixa era la idea. Primer havíem d'ajustar dates i dies. L'any passat van ser tres caps de setmana; enguany ho hem traslladat de maig a març, perquè maig era un mes complicat amb comunions i altres activitats. Al març, els hostalers ho han vist millor, més propici. Ho hem reduït a dos caps de setmana, de divendres a diumenge, per a concentrar més l'activitat.

Com s'han distribuït les jornades?

S'abasten moltes zones d'Elda. Òbviament hi ha molta oferta en el centre i la plaça d'Espanya, però zones com a Gran Avinguda, Alfons XIII o Sector Nou, que estan a 10-15 minuts caminant, també formen part de l'esdeveniment. A més, enguany fem un passet més. Un dels col·legis del municipi dedicarà la seua temàtica a les jornades gastronòmiques. Hem propiciat la participació d'una experta en cuina tradicional eldense, que ha fet dues dels quatre receptaris que tenim en turisme, perquè oferisca eixes xarrades als més joves, els que vulguen participar en eixos tallers.

Quin és el valor diferencial de la gastronomia d'Elda?

És alguna cosa que hem debatut bastant perquè Elda no estava en el radar gastronòmic. Quan un diu "vull eixir a menjar", hi ha destinacions molt identificades amb certs plats, però Elda no havia projectat eixa identitat. La nostra clau és la varietat. Pots vindre a Elda a menjar un bon arròs, plats de cullera tradicionals, però també plats de nova creació i fusió. Ens diferencia eixa varietat lligada a la qualitat de la cuina que s'oferix.

Més enllà de la gastronomia, quines són les principals apostes d'Elda en matèria turística?

Estem introduint-nos en això del turisme des de fa uns anys perquè Elda sempre ha sigut una ciutat industrial, però s'està transformant. Ha anat creixent, però no ha deixat de ser una ciutat industrial. En els últims anys estem recuperant espais històrics i embellint la ciutat per a fer-la més atractiva als visitants. Com més amable siga Elda, més opcions d'atraure turistes tindrem i que es vagen amb un bon sabor de boca.

Quins projectes de transformació patrimonial estan en marxa?

Un dels projectes principals és la recuperació del castell, que va estar tancat molts anys i des d'octubre de 2024 ja es pot visitar els diumenges i festius. Estem avançant amb el seu pla director per a ampliar horaris i permetre visites lliures. També hem consolidat les visites guiades al jaciment del Monastil, un lloc iber-romà amb elements singulars en la península.

Un altre dels aspectes consolidats a Elda és el Museu del Calçat, veritat?

Efectivament. Es tracta del nostre museu més emblemàtic. És una fundació privada però col·labora activament amb l'Ajuntament i recentment ha renovat espais com la recepció i ha incorporat una zona de projecció per als visitants. També volem continuar ampliant el seu contingut per a fer-ho més atractiu als visitants. A més, comptem amb altres museus a la ciutat com l'Arqueològic, lligat a eixe fantàstic jaciment del Monastil o el Museu Etnològic.

En paral·lel, Elda també s'està posicionant com una referència d'interior per al turisme actiu i esportiu.

De fet, el turisme actiu està funcionant molt bé en la nostra zona, especialment amb les vies ferratas. En la muntanya Bolón, un lloc emblemàtic per a nosaltres i molt volgut pels eldenses, comptem amb tres ferratas que estan atraient a visitants de tota Espanya i fins i tot de l'estranger. Este recurs, juntament amb el Paratge Natural del Pantà d'Elda i la zona d'aiguamolls protegida per la Comunitat Valenciana, oferix un entorn ideal per als amants de la naturalesa i les activitats a l'aire lliure.

Aprofitant eixa naturalesa industrial d'Elda, s'han plantejat iniciatives relacionades amb el turisme industrial?

Això és. Des de la Regidoria de Turisme estem fent alguns passos en eixe sentit, sobretot amb grups organitzats. L'any passat vam tindre més de 30 grups que van vindre a la ciutat. Hem dissenyat una ruta que mostra la transformació d'Elda d'agrícola a industrial, passant per façanes modernistes, el casino i el Teatre Castelar. A més, hem incorporat demostracions de sabateria artesanal. Comptem amb un sabater tradicional que mostra el procés de fabricació d'una sabata en 20 minutos i amb l'Escola d'Arts i Oficis que recrea un taller amb maquinària. També visitem una empresa especialitzada en calçat flamenc.

Quins projectes de futur estan previstos per a millorar l'oferta turística d'Elda?

Hem accedit a 2 milions d'euros en fons europeus per a plans de sostenibilitat turística, amb iniciatives com la museïtzació del refugi aeri de l'Ajuntament, millores al parc del riu Vinalopó i la conversió en zona de vianants de zones del centre històric per a connectar-lo amb el castell. També estem treballant en nous esdeveniments culturals que complementen la nostra oferta i facen d'Elda una destinació encara més atractiu. A més, volem continuar ampliant la nostra oferta amb noves rutes turístiques guiades, més visites teatralitzades i activitats que integren tant la gastronomia com la cultura local. Són projectes marcats fins a 2026 que reforçaran la transformació turística de la ciutat.

Destacats