Elx

Elx avança en la rehabilitació del barri de Porfirio Pascual

El Consell de Pimesa dóna un pas decisiu amb l'aprovació de la licitació del contracte d'execució de les obres

Guardar

Vista aèria de la recreación del Porfirio Pascual
Vista aèria de la recreación del Porfirio Pascual

L'Ajuntament d'Elx ha fet un pas decisiu en la rehabilitació i modernització del barri de Porfirio Pascual. El Consell d'Administració de l'empresa municipal Pimesa ha aprovat este divendres la licitació del contracte d'execució d'obres definides en el projecte redactat per l'empresa Investigació i Control de Qualitat.

L'edil d'Estratègia Municipal, Francisco Soler, ha assenyalat que este projecte compta amb un pressupost base de licitació de 9,8 milions d'euros més IVA i l'objectiu és “complir el termini màxim d'execució de les obres establit el 30 de juny de 2026”, d'aquí ve que la licitació es tramitarà de manera urgent amb la idea d'adjudicar les obres després de l'estiu i que les obres comencen abans que finalitze l'any.

El gerent de Pimesa, Antonio Martínez, ha indicat que la setmana vinent es procedirà a la seua publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) perquè les empreses analitzen el projecte i presenten les seues propostes al llarg de l'estiu. En este sentit, ha apuntat que, entre els criteris de valoració automàtica, a més de l'econòmica o el sistema de control d'obra, es tindrà en compte l'informe-memoria justificatiu del projecte, el programa d'execució de les obres, les mesures de seguretat complementàries o la compatibilitat de l'execució de l'obra amb la convivència dels residents del barri, ja que els veïns continuaran a les seues cases durant tot el període de rehabilitació.

Les 40 comunitats de propietaris existents en el barri han d'aprovar el projecte que se sotmet a licitació, el pressupost i la forma de finançament de les aportacions que corresponen a cada titular dels immobles. Fins al moment Pimesa s'ha reunit amb més del 50% d'elles, que han aprovat en la seua majoria per unanimitat, les actuacions.

La intervenció té un cost total subvencionable de 13 milions d'euros. D'eixa quantitat, s'han aprovat unes ajudes de 9,9 milions, a més de l'aportació d'1,95 milions de l'Ajuntament d'Elx i la resta, una mica més d'un milió, l'abonen els residents del barri.

La rehabilitació dels 18 edificis i 302 vivendes, inclou el reforç de l'aïllament de les façanes, la substitució de les fusteries exteriors actuals i doble vidre i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en cobertes per a contribuir a la generació d'aigua calenta sanitària.

D'altra banda, es durà a terme l'eliminació dels danys estructurals produïts per la presència d'humitats, la centralització dels comptadors d'aigua i electricitat en vestíbuls o la substitució de baixants de sanejament i pluvials, amb l'eliminació del fibrociment existent. Així mateix, hi haurà renovació de la il·luminació, o la instal·lació d'ascensors en les façanes posteriors dels edificis.

La rehabilitació del barri Porfirio Pascual suposa un estalvi en el consum d'energia superior al 60%, que permetrà un ús més eficaç dels recursos, la sostenibilitat mediambiental i un estalvi econòmic per a les persones residents. A més d'una millora en les condicions de seguretat, salubritat, habitabilitat i accessibilitat universal en els edificis i el seu entorn residencial. L'actuació inclou a més la reurbanització del barri, que suposa actuacions de clavegueram, xarxa d'aigua potable, asfaltat o soterrament de les línies elèctriques.

Destacats