Kara Walker desembarca a Alacant amb la major mostra de la seua obra a Espanya

L'exposició recorre quatre dècades de l'art i denúncia de l'artista amb peces que aborden temes com l'esclavitud, el poder i l'opressió

Guardar

Exposició de Kara Walker al MACA d'Alacant
Exposició de Kara Walker al MACA d'Alacant

Una narració visceral i esquinçadora que interpel·la a la societat actual. L'arribada de l'exposició "Kara Walker. Burning Village" al Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) és tota una fita cultural de rellevància internacional per a la ciutat. Esta mostra, la més àmplia de l'artista estatunidenca mai organitzada a Espanya, submergix al visitant en un univers visual impactant i provocador sobre raça, esclavitud o drets humans.

El present enfront de la història com símbol d'un passat que es resistix a desaparéixer. A través de 44 peces que abasten quatre dècades de la carrera de Walker, l'exposició d'una de les artistes més destacades de la seua generació analitza en escenes, a vegades caòtiques, qüestions d'identitat, poder, desig i violència utilitzats sempre com a sistemes d'opressió i subjugació, a través de diversos segles i diferents continents.

La mostra, una oportunitat única que situa a Alacant en el circuit cultural internacional, s'obrirà al públic este divendres 28 de febrer i es podrà visitar fins al pròxim 7 de setembre. Està composta per 31 obres donades en 2021 per Michael Jenkins i Javier Romero al MACA, a les quals se sumen 13 peces cedides temporalment en 2024 des de Nova York, entre elles una de les pel·lícules d'animació més recents de l'artista.

Art i denúncia

"Kara Walker. Burning Village", un dels conjunts més complets de l'artista a Europa, presenta un recorregut exhaustiu per la producció artística de Walker des de 1996 fins a l'actualitat. La selecció de peces inclou dibuixos, gravats, escultures, llibres d'artista i la projecció del seu últim vídeo com a cortesia de la pròpia creadora.

Així, els gravats i dibuixos exposats revelen el traç ferm i expressiu de Walker, que utilitza la silueta en negre sobre fons blanc per a narrar històries de violència, submissió i resistència. Les escultures, d'altra banda, juguen amb la tridimensionalitat per a explorar les dinàmiques de poder i opressió. La col·lecció permet, en paraules de la comissària de l'exposició Rosa Mª Castells, indagar, mostrar i reflexionar sobre el món contemporani.

En paral·lel, la pel·lícula d'animació és una de les últimes incorporacions al seu 'corpus artístic' i permet acostar-se al seu discurs crític des d'un llenguatge visual diferent, però igual d'impactant. A més, la mostra inclou una sèrie de llibres de l'artista estatunidenca, en els quals combina text i imatge per a oferir una visió més introspectiva i personal sobre les temàtiques que aborda.

Una fita per al MACA i Alacant

El regidor de Cultura, Antonio Peral, acompanyat per la comissària Rosa Mª Castells i el col·leccionista Javier Romero, han inaugurat este dimecres l'espai en el MACA. Peral ha ressaltat la transcendència de l'exposició, assenyalant que "el MACA torna a situar Alacant en el mapa cultural nacional i internacional amb una mostra d'una qualitat i interés indiscutibles amb el major recorregut de l'obra de Kara Walker a Espanya".

Per part seua, la comissària Rosa Mª Castells ha descrit el treball de l'artista com a "necessari i imprescindible, una obra que no deixa indiferent, amb múltiples lectures i matisos que enriquixen el discurs sobre la història i la societat contemporània". També ha destacat la rellevància de la donació de Jenkins i Romero, que ha permés al museu alacantí comptar amb un valuós fons d'art contemporani.

Al seu torn, Javier Romero ha manifestat la satisfacció de la pròpia Kara Walker amb l'exposició a Alacant, recordant que la seua obra, present en museus i col·leccions de prestigi com el MoMA (Nova York) o el Tate Modern (Londres), ha sigut fonamental per a obrir portes a altres artistes de minories racials i de gènere. "És una creadora de referència que ha trencat amb els cànons dominants en l'art durant segles", ha emfatitzat.

L'artista i el seu impacte

Kara Walker va nàixer en 1969 a la ciutat de Stockton (Califòrnia), i es va formar a l'Atlanta College of Art i la Rhode Island School of Design. Ha sigut reconeguda amb prestigiosos premis i la seua obra, caracteritzada per l'ús de siluetes en paper i una mirada crítica sobre la història i la identitat, es troba en institucions com el Centre Pompidou de Paris, el British Museum de Londres o el Whitney Museum of American Art de Nova York.

També en el Museu Nazionale delle Art del XXI Secolo, a Roma; The Menil Collecion, a Houston; Art Gallery of Ontario, Toronto; i el Magasin III, Estocolm. El MACA se suma a esta llista i oferix una oportunitat única per a acostar-se a una de les veus més influents de l'art contemporani, l'obra del qual continua qüestionant les estructures de poder i les narratives del passat des d'una perspectiva innovadora.

Destacats