Alacant es consolida com a destí de creuers: “té tots els ingredients”

Realitzem un diagnòstic de la capacitat de la capital alacantina per a convertir-se en un destí referent per als creueristes en la costa mediterrània

Guardar

cruceros Alicante
cruceros Alicante
Una imatge ha protagonitzat esta setmana el ‘skyline’ de la ciutat d'Alacant des del Port, i eixa ha sigut la immensitat dels creuers apuntant entre els edificis. Milers de creueristes han desembarcat en la capital alacantina en un total de set vaixells des de dimarts passat 16 d'abril. Els carrers cèntrics, així com els principals punts turístics de la ciutat, han experimentat un notable increment de visitants en un sector que està en auge i que segons l'informe de l'Associació Alacant Costa Blanca Turisme i Creuers s'estima que generarà un impacte econòmic de més de 60 milions a la província en 2024.Així, va ser una embarcació britànica amb 730 passatgers la que va obrir el camí abans d'una doble escala que va descarregar a més de 7.000 creueristes en el Port d'Alacant: el creuer ‘Epic’, de la companyia Norwegian Cruise Lines, amb una capacitat de 4.100 passatgers, i ‘Música’, de MSC, amb una xifra lleugerament superior als 3.200 creueristes. La prova de foc definitiva del potencial creuerista alacantí va arribar este dijous amb fins a tres vaixells atracats al mateix temps que va mobilitzar a 6.800 persones entre visitants i tripulació. “És una mostra de la bona salut del turisme a Alacant, perquè un 60% dels creueristes es queda en la mateixa ciutat”, destaca la regidora de Turisme, Ana Poquet.Però, de quina forma Alacant s'ha posicionat com un destí atractiu d'esta mena de turisme? “Tenim totes les condicions per a ser-ho, no sols la ciutat, sinó també la Costa Blanca en el seu conjunt”, apunta Roberto Martínez, director de l'Associació Alacant Costa Blanca Turisme i Creuers. “Per criteri de connexions —continua—, de transport directe amb l'interior, un gran clima i una enorme oferta gastronòmica, cultural i d'oci. La suma d'eixos detalls ens fa un destí atractiu i molt competitiu”.

Increment exponencial

Este 2024 s'esperen uns 250.000 creueristes i més de 100 escales. “Un diagnòstic més que positiu, i encara no hem tocat sostre”, afirma Martínez. En els últims anys, eixa corba de projecció ha tingut una línia ascendent imparable, “i tot això tenint en compte que en pandèmia vam estar prop de 18 mesos sense creuers”, recalca el director de l'associació. En 2022, el Port d'Alacant va acollir la visita de 60 vaixells, mentres que l'any passat es va aconseguir una xifra rècord amb un total de 84 creuers i un impacte de 46 milions. Esta temporada creuerista tornarà a superar totes les expectatives.El pas més complicat, segons explica Martínez, és convéncer a les navilieres i donar-los a conéixer l'entorn d'Alacant. En este sentit, els diferents actors implicats com són l'Autoritat Portuària, els dos patronats de turisme o la mateixa associació, han apostat pel ‘press trip’ com a mecanisme per a atraure a empreses i turoperadors. “Preparem viatges personalitzats perquè descobrisquen el territori i totes les seues possibilitats. Esta ha sigut una de les claus de l'èxit, perquè comproven in situ elements que queden desdibuixats o difícils de transmetre en fires o campanyes de promoció”, subratlla.L'objectiu és que Alacant es convertisca no sols en un destí preferent per a les escales en la costa mediterrània, sinó també com a port base de diferents rutes. Este 2024 la capital alacantina acollirà 25 ports bases, xifres molt similars al passat 2o23. Les dades arreplegades en l'informe de l'Associació Alacant Costa Blanca Turisme i Creuers avalen esta intenció, que s'ha afermat enguany amb l'aposta de la companyia MSC. La despesa mitjana per persona se situa en 74,66 € quan es tracta d'una escala, mentres que esta es multiplica fins als 246 € si es tracta d'un embarcament o desembarque en afegir allotjament i una major despesa en hostaleria i comerç.

Cooperació institucional

Més enllà del convenciment a les marques creueristes, la ciutat també ha sabut adaptar-se per a acollir a esta mena de turista. Segons l'enquesta de qualitat realitzada per l'associació alacantina de creuers, els aspectes més valorats són la seguretat, la mobilitat, el clima i l'oferta gastronòmica, cultural i artística. “Són un excel·lent prescriptor del destí i, a més, es tracta de la millor porta d'entrada perquè puguen tornar en un futur per a una estada més prolongada”, manifesta Ana Poquet.Potser un dels comptes pendents, segons assenyalen els mateixos creueristes en esta enquesta, és la informació turística. És per això que les diferents institucions implicades han fet un esforç per millorar este aspecte. Al costat del punt d'informació que té instal·lat l'Associació en la terminal, l'Ajuntament d'Alacant, a través de la Regidoria de Comerç, Hostaleria i Consum ha llançat una iniciativa sota el títol ‘Alacant Shopping Walk’. Es tracta d'un mapa per a promocionar les diferents zones comercials i gastronòmiques amb cinc rutes que guien als creueristes per la ciutat.A més, Poquet també va anunciar la posada en marxa d'un sistema de codi QR per a agilitzar la pujada al Castell de Santa Bàrbara. Amb esta iniciativa, que actualment es troba en una fase pilot, els turistes podran comprar l'entrada a l'ascensor amb antelació i conéixer l'aforament en temps real. “És una de les mesures de digitalització que es posaran en marxa per a millorar l'experiència dels qui ens visiten”, explica.Al seu torn, Roberto Martínez també incidix en la importància i l'avantatge competitiu que suposa la creació del segell de qualitat "Alacant Cruise Friendly", al qual ja s'han adherit 57 comerços. D'esta manera, els visitants coneixen establiments en els quals se'ls atén en anglés, s'apliquen descomptes especials i Tax Free, pagament amb targetes i diferents campanyes amb ofertes. “L'objectiu és sensibilitzar als comerços i l'hostaleria sobre l'impacte dels creuers a nivell econòmic en un sol dia”, ressalta Martínez.

Nova terminal

Un altre dels avanços en matèria turística de creuers a la ciutat d'Alacant és la renovació de la terminal, tal com va avançar este diari després de la seua presentació en FITUR 2024. Així, la nova infraestructura portuària, que des de l'Autoritat Portuària confirmen que començarà a funcionar al llarg del pròxim mes de maig, disposarà d'una línia d'atracada de 930 metres per a grans vaixells. A més, també comptarà amb un edifici de dos plantes, aparcament amb capacitat per a albergar 200 vehicles i una passarel·la d'embarcament de nova generació.D'altra banda, esta nova terminal eficient amb la instal·lació de plaques solars també disposarà d'una zona comercial, un punt d'informació turística, parada de taxis i una àmplia zona d'estacionament per a autobusos. La idea és que puga estar a ple rendiment de cara als mesos d'estiu després d'una inversió superior als dos milions d'euros que “suposarà una autèntica revolució i una ferramenta més per a continuar avançant a convertir a Alacant en una ciutat de creuers referent”, finalitza Roberto Martínez.
Destacats