Alacant tria castellà, encara que amb matisos. Sis de cada deu famílies de la província han optat per esta llengua com la "preferida" en l'educació dels seus fills i filles durant el curs 2025/2026. Així el reflectixen les dades revelades per la Conselleria d'Educació després de la consulta realitzada entre el 25 de febrer i el 4 de març. Un 65,89% dels pares i mares que han participat han triat el castellà, enfront del 34,11% del valencià.
De fet, les famílies alacantines mostren una clara tendència en favor del castellà en col·legis i instituts que contrasta amb l'elecció majoritària en la Comunitat Valenciana. Tal com arreplega el departament que dirigix el conseller José Antonio Rovira, el valencià ha sigut la llengua seleccionada perquè predomine a les aules en un 50,53% dels casos. A València ho ha sigut amb un suport del 57,84%; a Castelló arriba fins al 70,5%.
Mapa lingüístic fragmentat
L'anàlisi detallada dels resultats per comarques a Alacant revela una marcada heterogeneïtat: cinc trien castellà, quatre opten pel valencià. Encara que algunes àrees han mantingut una forta inclinació per la primera llengua, especialment les castellanoparlants, unes altres han reflectit una preferència significativa per la segona, demostrant la varietat de realitats lingüístiques que confluixen dins de la província.
A la Vega Baixa la preferència pel castellà és rotunda amb un 95,25%. Municipis com Torrevieja (97,84%) i Orihuela (98,05%) confirmen esta preferència en situar-se entre les zones amb menor ús del valencià en la Comunitat Valenciana. Al Vinalopó Mitjà (74,67%) i l'Alt Vinalopó (83,17%), les dades també mostren una inclinació clara pel castellà. Elda, per exemple, ha registrat un 95,77% de famílies a favor de l'espanyol.

D'altra banda, a la Marina Alta el valencià ha sigut la llengua predominant amb un 71,62%. La Marina Baixa, en canvi, presenta un escenari més equilibrat, amb un 57,26% de valencià enfront d'un 42,74% de castellà, destacant Benidorm com una ciutat amb una distribució quasi paritària (46,66% valencià i 53,34% castellà).
El Comtat es reforça com el bastió del valencià a la província d'Alacant, perquè un 87,63% de les famílies han triat esta llengua com la principal en les classes dels centres educatius de cara al pròxim curs acadèmic. Una altra de les zones amb predomini de l'idioma valencià és L'Alcoià, amb un 60,09% enfront del 39,91% del castellà.
Alacant i Elx
A la comarca de L'Alacantí, el predomini del castellà és evident: un 75,61% de les famílies han triat esta llengua a pesar que el valencià compta amb una presència notable en municipis com Xixona, Sant Joan d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig o El Campello. La xifra és encara major en la mateixa ciutat d'Alacant, amb un 83,07%.
D'altra banda, el resultat al Baix Vinalopó és més equilibrat, encara que el castellà lidera amb un 59,19% dels vots. A Elx, la ciutat més important de la comarca, el 59,75% de les famílies han triat l'espanyol com a llengua predominant a les aules, mentres que un 40,25% opten pel valencià per a l'educació dels seus fills i filles.
Resultat en la Comunitat Valenciana
En el conjunt de la Comunitat Valenciana, la consulta ha dibuixat un escenari en el qual el valencià, amb un 50,53% de vots, s'ha imposat al castellà, que s'ha quedat en un 49,47%. El conseller Rovira ha valorat que “les famílies han apostat per un sistema equilibrat i de convivència de les dos llengües oficials”. I, al mateix temps, ha subratllat que “guanyen les dos llengües i el pluralisme” enfront de la “imposició del model anterior”.
A diferència d'Alacant, la província de Castelló ha mostrat una clara inclinació pel valencià, amb un 70,5% de les famílies votant per esta llengua en la consulta. Les comarques dels Ports (93,20%) i Alt Maestrat (94,71%) han obtingut el resultat més elevat en favor del valencià. Altres zones com l'Alt Millars (35,29%) i l'Alt Palància (28,39%) han mostrat una major inclinació pel castellà.
Per part seua, la província de València se situa en un punt intermedi. En este cas, un 57,84% de famílies han triat el valencià i un 42,16% han seleccionat el castellà. No obstant això, igual que a Alacant existixen diferències substancials segons la comarca. La Ribera Baixa (85,81%) i la Safor (79,37%) consoliden el domini del valencià, però a la Plana d'Utiel-Requena el castellà ha sigut l'opció quasi exclusiva amb un 92,96%.
A més, com a xifra curiosa d'esta consulta, en un total de 18 municipis el resultat ha sigut del 100% en favor d'una sola llengua. En localitats com Benialí, Confrides o Cinctorres, totes les famílies han optat pel valencià, mentres que en altres com Hondón de los Frailes o Sant Felip Neri el castellà ha sigut l'única opció.
Com serà la distribució?
Una vegada els centres educatius han fet públics els llistats amb la llengua base triada per a cada alumne comença el procés de disseny dels grups. Encara que hi ha una certa incertesa sobre com es gestionarà esta assignació, el conseller Rovira ha afirmat que "quasi la totalitat de les famílies podrà accedir a l'opció lingüística seleccionada".
Este nou sistema entra en vigor en el curs 2025-2026 i abasta als centres públics i concertats en les etapes d'Infantil, Primària i els tres primers cursos de Secundària (1r, 2n i 3r d'ESO). Així, la Conselleria procedirà a la planificació dels grups escolars garantint una distribució equilibrada en funció de les preferències lingüístiques.
Este procés, asseguren des de l'àrea autonòmica d'Educació, es durà a terme sota criteris pedagògics que permeten respectar l'elecció majoritària de l'alumnat en cada centre sense “fomentar divisions lingüístiques, assegurant una integració efectiva i un entorn educatiu inclusiu per a tots els estudiants”.