Esre dimarts 25 de febrer comença la consulta sobre la llengua base en els centres educatius en la Comunitat Valenciana. Les famílies de més de 570.000 estudiants fins a 3r d'ESO –230.000 a Alacant– estan cridades a participar en esta elecció de la llengua principal en les classes. Per a això, La Conselleria d'Educació ha habilitat una web per a facilitar la votació, encara que també es pot acudir presencialment als centres.
La iniciativa ha generat el rebuig de bona part de la comunitat educativa del territori valencià. De fet, milers de persones van eixir al carrer durant dissabte passat a Alacant, València i Castelló en contra de la consulta i fins i tot la Plataforma per l'Ensenyament Públic va sol·licitar al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat València (TSJCV) la suspensió cautelar d'esta votació. Els magistrats l'han denegada.
Aix
Com participar en la votació: pas a pas
Per a poder participar en la consulta i emetre el vot, és imprescindible registrar-se prèviament en la plataforma 'Secretaria Digital' (a través del següent enllaç) i sol·licitar una clau d'accés. El registre requerix l'ús del DNI o Certificat Electrònic, una adreça de correu electrònic i la creació d'una contrasenya d'almenys huit caràcters. Una vegada registrat, l'usuari podrà accedir amb el seu DNI i contrasenya.
Estos són tots els passos a seguir:
- Registrar-se en Secretaria Digital i sol·licitar l'accés.
- Accedir a amb el DNI i la contrasenya establida.
- Dirigir-se a la secció "Enquestes i Consultes" i seleccionar "Nou vot".
- Introduir el NIA (Número d'Identificació de l'Alumnat) i completar les següents dades en el formulari: nombre de germans en el centre, domicili, condicions especials com a discapacitat, família nombrosa o monoparental.
- Una vegada completat, es podrà seleccionar la llengua base entre valencià o castellà.
- Descarregar el justificant de votació en format PDF.
Tan sols podrà votar un representant legal per fill o filla i encara que els pares han de votar de manera telemàtica, els centres educatius estan obligats a habilitar ordinadors per a ajudar a les famílies que no tinguen mitjans. Per a això, els equips directius han desplegat personal per a assistir a qui acudisca a col·legis i instituts durant els sis dies hàbils que dura la consulta; també per a resoldre qualsevol tipus de dubte.
Què passa si no vote? El responsable de l'àrea d'Educació del Consell, José Antonio Rovira, explica que aquelles famílies que no participen en la consulta, el centre, en virtut de la seua autonomia, assignarà a l'alumnat l'una o l'altra llengua base segons el resultat obtingut.
El model de llengua base
El disseny del model de llengua base proposat per la Conselleria es basa en la "llibertat educativa" de les famílies. No obstant això, no planteja una distribució equitativa dels temps d'ensenyament en totes dues llengües en tota la Comunitat Valenciana, ja que dependrà tant de l'opció seleccionada pels pares com de la zona de residència, distingint entre àrees castellanoparlants i valencianoparlants.

En les zones amb un major predomini del valencià, el màxim permés per a l'ensenyament en la llengua base és del 65% en Infantil, el percentatge es reduix a entre un 50% i un 60% en l'etapa inicial de Primària (primer i segon) i la forqueta torna a baixar de nou entre un 47,5% i un 52,5% en els últims curs de Primària i l'ESO.
En canvi, en les zones de predomini lingüístic del castellà, com les comarques de la Vega Baixa a Alacant o Utiel-Requena a València, la pèrdua de pes com a llengua base és molt de menor. En concret, el model establix que en Infantil, si l'elecció com a llengua principal és el castellà, s'arriba a un 80%, en Primària s'estudiarà entre el 63 i el 73% del temps, i creixerà en Secundària fins al 65% i el 75%.
És a dir, l'alumnat de les zones castellanoparlants en la Comunitat Valenciana tindrà dret a estudiar tres quartes parts del seu temps –almenys fins a 3r de l'ESO– en castellà, mentre que els estudiants de les comarques valencianoparlants com L'Alcoià, El Comtat o les Marines (Alta i Baixa) només podran estudiar com a màxim un percentatge lleugerament superior a la meitat del seu horari escolar en valencià (52,5%).
El departament dirigit per José Antonio Rovira establix que a partir de tercer de Primària no "hi haurà una diferència superior al 20% entre les dues llengües cooficials". L'objectiu és "garantir un domini de les dues llengües en finalitzar l'etapa obligatòria". A més, independentment de les zones lingüístiques o l'elecció, l'anglés ocuparà un 10% del temps d'estudi en Infantil i entre un 15 i un 25% en Primària i Secundària.
Continuïtat del banc de llibres
El director general de Centres Docents, Jorge Cabo, ha garantit la continuïtat del banc de llibres i “sense cost per a les famílies” després de l'elecció de la llengua base. Cap ha explicat que en primer i segon curs de Primària “la reposició és del 100% dels llibres”. Serà a partir de tercer de Primària quan la Conselleria establirà les taxes de reposició i renovació que “s'adaptaran a les necessitats dels centres”, ha afegit.
Al seu torn, Jorge Cabo ha assenyalat que amb independència de quin siga la llengua base en cada grup, en les àrees lingüístiques cada llibre estarà en la seua llengua (valencià, castellà i anglés). “El centre pot fixar la llengua vehicular d'algunes assignatures per a tots els grups, amb independència de la llengua base (per exemple, en Primària, Matemàtiques en castellà i Coneixement del Mitjà en valencià), de manera que únicament seria necessari desdoblegar els llibres en valencià o castellà de la resta d'assignatures en l'hipotètic cas que canviara la llengua base d'un any al següent”, ha explicat.