Villena es prepara per a acomiadar-se d'un dels passos a nivells més perillosos del municipi vint añs después de demanar la seua supressió. La Generalitat ha confirmat el desbloqueig de l'actuació, paralitzada des de l'añ passat después de la rescissió del contracte inicial, que també contempla l'execució d'una ronda urbana per a canalitzar el tràfic fora del nucli urbà.
La inversió definitiva se situa en 5,2 milions d'euros, el termini d'execució és de 24 mesos i els treballs de transformació urbana d'este punt situat en l'encreuament dels carrers Rosalía de Castro i Trinidad començarà en la segona quinzena de setembre. Així ho ha anunciat la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori.
L'actuació, finançada mitjançant el conveni entre la Generalitat i el Ministeri de Transports en el marc del desenvolupament del Corredor Mediterráneo, respon a la necessitat d'adaptar la infraestructura ferroviària a "nous criteris de velocitat i seguretat". Al llarg dels mesos d'estiu es duran a terme diversos estudis técnics preliminars, tasques de replanteig del terreny i coordinació amb Adif, l'Ajuntament de Villena i les empreses implicades.
Ronda urbana i passos subterràneos
El projecte contempla la reurbanització del carrer Rosalía de Castro i la construcció d'un pas inferior per a vehicles i vianants en el lloc on actualment es troba el pas a nivell. També s'habilitarà un segon pas a nivell exclusiu per a vianants. A més, s'executarà una nova ronda urbana que envoltarà el nucli poblacional de Villena.

Esta nova infraestructura inclourà carrils per a tràfic rodat, rotondes, voreres, un andana ciclista i zones d'aparcament. L'objectiu és desviar el tràfic de llarg recorregut fora del centre urbà i reduir els riscos associats a l'actual encreuament ferroviari, que es troba envoltat de vivendes, així com del Museu arqueológic de Villena.
Des de la firma del contracte original en novembre de 2020, el projecte ha passat per diverses fases, amb dificultats técniques i administratives. Entre els problemes senyalats figuren qüestions de titularitat del sòl, retards en les autoritzacions necessàries i conflictes de replanteig. Finalment, en agost de 2023 es va decidir rescindir el contracte inicial.
Después de la paralització, la Direcció General d'Infraestructures Viàries va revisar el projecte, va adaptar el disseny técnic a les noves condicions i va actualitzar el pressupost. També es va ampliar el termini d'execució per a garantir la viabilitat de l'obra. Amb esta reformulació, s'ha evitat la necessitat de licitar de nou, lo que hauria suposat retards addicionals segons senyala el conseller Martínez Mus.
Infraestructura ferroviària i seguretat
La supressió del pas a nivell es considera una mesura necessària per a permetre la duplicació de la via i l'augment de velocitat del tràfic ferroviari en el tram La Encina–Alacant. Així, tal i com arreplega la legislació vigent, este tipo d'actuacions són incompatibles amb l'existència de passos a nivell en zones urbanes.
La Generalitat prevé iniciar les obres después de les festes patronals de Villena una volta desbloquejat definitivament el projecte. La intervenció permetrà millorar la seguretat viària i per als vianants en la zona i, al mateix temps, forma part de les actuacions que facilitarán l'avanç del Corredor Mediterráneo, una infraestructura clau per a la connexió ferroviària del litoral mediterráneo.
L'execució del nou traçat urbà i ferroviari representa, segons expliquen fonts de l'administració autonómica, una de les obres més rellevants en matèria de mobilitat en Villena en els últims añs.