La Vega Baixa reclama la gratuïtat de l'AP-7

Els Ajuntaments governats pel PP signen una declaració conjunta per a reivindicar el cessament dels peatges de l'autopista al seu pas per la comarca

Guardar

Peatge de l'AP7 a Torrevieja
Peatge de l'AP7 a Torrevieja

El passat 15 de juliol, el Ministre de Transports Óscar Puente va anunciar la gratuïtat temporal del tram de l'AP-7 que circunvala la ciutat d'Alacant. L'objectiu d'esta iniciativa pilot és estudiar el transvasament de vehicles des de la A7 fins a mitjan octubre per a descongestionar esta autovia a través del tram que unix El Campello i Montfort. Una proposta que s'unix al fi dels peatges en tota la meitat nord de la província. No obstant això, l'autopista de la Vega Baixa continua sent de pagament.

És per això que alcaldes i alcaldesses d'Ajuntament governats pel PP d'esta comarca alacantina han signat una declaració conjunta per a reivindicar la gratuïtat de l'AP-7 cap al sud d'Alacant. Així, l'alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón; l'alcalde d'Oriola, Pepe Vegara; l'alcalde del Pilar de la Foradada, José María Pérez, l'alcaldessa d'Almoradí, María Gómez, l'alcaldessa de Bigastro, Teresa Belmonte, o l'alcalde de Cox, Antonio Bernabéu, entre altres, lamenten que "l'únic tram de peatge que queda operatiu en tota la província d'Alacant és el tram de Torrevella i Oriola Costa".

Els primers edils consideren la liberalització d'esta autopista com a "essencial" i destaquen que davant esta situació "estem obligats a escenificar el descontentament i la indignació dels alcaldes dels municipis de la comarca". En esta línia, apunten que suposa una mesura que "ens aïlla, ens fa perdre competitivitat i, per tant, repercutix negativament en el nostre turisme". A més, sostenen en la declaració conjunta que el ministeri "seguix obviant la situació insostenible de la N- 332".

La nacional no suporta tot el volum de tràfic

El document compara els tràfics que suportaria l'autovia A7 en el tram d'Alacant amb els de la N-332, segons dades del Ministeri. En este sentit, recull que hi ha una incidència mitjana diària en el mesurador de la Universitat d'Alacant de 90.938 vehicles, en una autovia amb dos carrils per sentit; mentre que "la N-332 al seu pas per Torrevella suporta 43.337 vehicles al dia en una calçada única amb un carril per sentit i una sèrie d'enllaços que gens tenen a veure amb les entrades i eixides en una autovia".

Al seu torn, l'arribada de l'estiu suposa un increment notable en el nombre d'habitants estacionals amb xifres que poden aconseguir les 800.000 persones en tota la comarca, fins i tot superant el milió de visitants en els moments de major punta. “És inacceptable que tot eixe flux de desplaçaments s'haja de conduir per un tram de carretera que dona servici a tal volum de població amb un únic carril per sentit”, recalquen.

D'esta manera, la declaració conjunta arreplega una petició: "des del nostre afany per millorar la vida dels nostres veïns volem plantejar-li al ministre de manera respectuosa, però ferma, que necessitem activar la supressió del peatge de l'AP7 des de Los Montesinos a Villamartín perquè, sens dubte, ajudaria a descongestionar enormement la carretera de la costa i permetria millorar la mobilitat del trànsit a la comarca", assenyalen.

La declaració arribarà a Les Corts i el PSOE acusa de “demagògia”

Durant la compareixença, el diputat del PP autonòmic i alcalde de Torrevieja, Eduardo Dolón, ha anunciat que portaran a les Corts esta declaració conjunta. Així mateix, ha denunciat el “maltractament i el greuge comparatiu” respecte a la resta de territoris i s'ha preguntat per què el sud d'Alacant “sempre es queda al marge de les decisions del govern socialista”.

En la mateixa línia, la també diputada del PP i alcaldessa d'Almoradí, María Gómez, ha mostrat “el descontentament i indignació dels municipis de la Vega Baixa” i ha avançat que “ens mobilitzarem i acudirem a totes les institucions on faça falta per a denunciar una situació insostenible que ens perjudica greument”.

Per part seua, respecte a la petició dels alcaldes del PP de la Vega Baixa, la senadora del PSOE per la província d'Alacant i membre de l'executiva provincial, Ana Martínez, acusa en un comunicat al PP de “demagògia” i de “buscar confondre als veïns de la Vega”.

En este sentit, recorda que “el peatge de l'AP-7 és una concessió del govern d'Aznar fins a l'any 2048” i critica que el Partit Popular “mentisca amb la intenció de tergiversar una realitat que ara els molesta”. Així mateix, apunta que mentres el cas de la circumval·lació d'Alacant ja pertanyia a l'Estat, el peatge de la Vega Baixa encara té 25 anys de concessió a l'empresa Ausur. “El PP només es recorda de demanar l'alliberament del peatge quan no estan en el Govern central", conclou la socialista.

Destacats