Calendari de mascletàs de les Fogueres 2024: este és l'orde del concurs oficial

Descobrix l'orde de les pirotècnies que des d'este mateix dimarts, amb un tret fora del certamen, faran vibrar a la ciutat d'Alacant en la plaça dels Estels

Guardar

Una mascletà llançada en Estels
Una mascletà llançada en Estels

La pólvora és, sens dubte, una de les grans protagonistes de les Fogueres; també els monuments foguerils que se succeïxen al llarg dels carrers de la ciutat. Milers d'alacantins i alacantines s'amunteguen dia rere dia en els voltants de la plaça dels Estels per a gaudir del baluern dels petards alçant-se al cel d'Alacant amb els llançaments del concurs oficial de mascletàs. Un certamen que este 2024 arranca dimecres que ve 19 de juny, però que este dimarts tindrà el primer aperitiu.

Així, després d'un cap de setmana marcat pels trets pirotècnics amb l'homenatge a l'Hèrcules CF el dissabte 15, i una doble mascletà el diumenge 16, la pólvora torna en els dies grans de les festes majors d'Alacant en gran. Este dimarts 18 de juny, la Pirotécnia Tamarit iniciarà els espectacles pirotècnics en l'escenari més recognoscible de la capital alacantina amb un tret fora de concurs a les 14 hores que farà vibrar al públic a escasses hores que es produïsca la tradicional plantà de les Fogueres.

Es tracta, per tant, de l'avantsala de sis jornades en les quals el cor d'Alacant es convertirà en l'epicentre de la festa amb un dels plans imprescindibles per a endinsar-se de ple en l'atmosfera festera. Un total de sis pirotècniques buscaran alçar-se amb el premi a la millor mascletà de les Fogueres 2024, un guardó —dotat amb 1.000 euros— que en esta ocasió defendran els mestres de la Pirotècnia Germans Ferrández de Beniel. Temàtica, quantitat d'artificis, colors, patrons de ritme i elements innovadors seran alguna de les característiques a valorar pels membres del jurat.

Ordre de mascletàs 2024

Al crit de “senyor pirotècnic, pot començar la mascletà” de les Belleas del Foc, el disseny i la creativitat dels villeneros Coeters Dragons inaugurarà el concurs oficial el dimecres 19 a les 14 hores amb el llançament de centenars de quilos de pólvora. Li seguiran el dijous 20 Pirotècnia Ferrández de Redován; el divendres 21 la Pirotècnia Turís; el dissabte 22 la Pirotècnia Tamarit d'Alfarrasí; el diumenge 23 la Pirotècnia del Mediterrani de Vilamarxant; i tancarà el certamen els guanyadors de l'any passat, la Pirotècnia Germans Ferrández el dilluns 24 de juny.

  1. Dimecres 19 de juny: Pirotècnia Coeters Dragons de Villena
  2. Dijous 20: Pirotècnia Ferrández de Redovà
  3. Divendres 21: Pirotècnia Turis
  4. Dissabte 22: Pirotècnia Tamarit d'Alfarrasí
  5. Domingo 23: Pirotècnia del Mediterrani de Vilamarxant
  6. Dilluns 24 de juny: Pirotècnia Hermanos Ferrández de Beniel
Disparo de una mascletà en Luceros
Tret d'una mascletà en Estels

El preu de cada mascletà és de 8500 euros i la duració mínima, sense comptar els trons d'avís, serà de cinc minuts i trenta segons. La màxima queda establida en set minuts, barems indestructibles a l'hora de participar en el concurs com va quedar demostrat l'any passat amb la desqualificació de fins a dos espectacles consecutius.

Per part seua, el pes màxim de la matèria detonant serà de 80 quilos i el de la reglamentada, 150. Al seu torn, les bases del certamen establixen que els calibres màxims dels trons d'avís, carcasses, tro terrestre i volcans serà de 50 mil·límetres. Finalment, està prohibit el tret de canyes voladores.

Destacats