La primera càpsula espacial tripulada d'Europa tindrà segell alacantí

L'empresa il·licitana PLD Space programa el desenvolupament de la càpsula 'Linx' i el coet 'Miura Next' per a 2030 per a consolidar-se com a referent de transport espacial

Guardar

Presentació de la càpsula 'Linx' de PLD Space
Presentació de la càpsula 'Linx' de PLD Space

La humanitat sempre ha somiat amb travessar la última frontera que separa la nostra vida en la Terra dels misteris del vast univers. Eixa ambició per explorar més enllà de l'òrbita terrestre ha experimentat un creixement exponencial a través de la indústria dels viatges espacials tripulats. Este desenvolupament ha generat una carrera pel lideratge en la indústria aeroespacial a nivell global, i en este context, Espanya no s'ha quedat arrere. L'empresa il·licitana PLD Space està consolidant la seua posició en un sector altament competitiu i estratègic per al futur en la carrera per la "conquesta" de l'espai.

En particular, la companyia ha fet un pas ferma cap al lideratge de la sobirania tecnològica europea amb els seus dos projectes més ambiciosos, innovadors i referents en el continent. Este dilluns 7 d'octubre, PLD Space ha presentat la càpsula espacial 'Linx', dissenyada per a vols tripulats, i el coet 'Miura Next', que pretenen desenvolupar en els pròxims deu anys. Tal com ha destacat el seu cofundador i CEO, Raúl Torres, 'Linx' serà la primera càpsula espacial tripulada desenvolupada per una empresa privada a Europa.

Este innovador projecte té com a objectiu proporcionar un servei de transport espacial que permeta el llançament de càrregues i, eventualment, d'éssers humans a l'òrbita terrestre, amb la garantia d'un retorn segur. Torres ha assenyalat que el primer llançament de la càpsula 'Linx' està programat per a l'any 2030, i durant este vol inicial s'utilitzaran maniquins per a simular una missió de tres dies en òrbita. S'espera que la càpsula tinga capacitat per a transportar entre quatre i cinc persones.

"Volem servir d'empresa de transport entre la Terra i la Lluna perquè la humanitat no estarà parlant sol de la baixa òrbita en el futur. Quan demostrem la seua fiabilitat i siguem capaces de llançar càrrega a òrbita, parlarem de transportar persones. Europa necessita tindre el seu propi lideratge, diferenciada dels Estats Units i la Xina", ha concretat. Per a estos vols, serà indispensable l'ús del coet 'Miura Next', que servirà com la plataforma de llançament d'estos futurs viatges.

Així serà el futur coet 'Mira Next'

Tots dos projectes han vist la llum durant l'esdeveniment 'Beyond', en el qual s'ha presentat l'innovador disseny de la càpsula 'Linx' en la nova fàbrica de PLD Space, situada a Elx Parc Industrial. Este esdeveniment també ha servit per a fer balanç dels assoliments de l'empresa en l'última dècada i avançar els objectius que marcaran la seua activitat durant els pròxims deu anys. Esta presentació ha coincidisc amb el primer aniversari del llançament del coet 'Miura 1', un altre de les fites significatives de la companyia.

Capsula 'Lince' de PLD Space
Capsula 'Linx' de PLD Space

El coet 'Miura Next' serà una de les joies de la corona de PLD Space en la dècada vinent. Este coet aconseguirà una altura de 60 metres i un diàmetre de 3,5 metres. Estarà compost per dues etapes i utilitzarà queroseno i oxigen líquid com a combustible, igual que el seu predecessor, el 'Miura 5', el llançament del qual està previst per a principis de 2026.

No obstant això, el 'Miura Next' es diferenciarà per ser una plataforma encara més potent, dissenyada per a ser recuperable i amb una capacitat de llançament superior a les deu tones, convertint-se en el coet més gran mai construït a Europa. L'ambiciós pla de PLD Space és fabricar el primer per a 2030, però l'objectiu a llarg termini és encara major: crear el 'Miura Heavy', un coet encara més poderós que podria estar llest per a 2033 i que seria clau per a missions cap a la Lluna i Mart.

El Camí cap al 'Miura 5'

Abans d'arribar a la construcció del 'Miura Next', la companyia se centrarà en el llançament del 'Miura 5', previst per a gener o febrer de 2026 des de la base espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa. Este llançament serà fonamental per al desenvolupament de la càpsula 'Linx', ja que s'utilitzarà per a provar la seua funcionalitat i garantir el seu èxit en missions tripulades futures. Raúl Verdú, cofundador i responsable de Desenvolupament de Negoci de PLD Space, ha reconegut els reptes als quals s'enfronta la companyia, però també ha subratllat que confien a superar les expectatives del sector espacial internacional.

Interior de la capsula 'Lince' de PLD Space
Interior de la capsula 'Linx' de PLD Space

L'esdeveniment 'Beyond' també ha servit per a destacar el programa 'Spark', una iniciativa que pretén aprofitar els primers llançaments del 'Miura 5' per a finalitats educatives. Sara García Alonso, investigadora i membre de la reserva d'astronautes de l'Agència Espacial Europea (ESA), ha explicat que l'objectiu del programa és inspirar a les noves generacions a seguir carreres científiques i fomentar la innovació tecnològica. Fins al moment, s'han rebut 98 propostes acadèmiques, principalment d'Europa, però també d'Amèrica, Àsia i Oceania, que busquen aprofitar estes capacitats.

Finalment, el president executiu de PLD Space, Ezequiel Sánchez, ha clausurat l'esdeveniment detallant la trajectòria financera de l'empresa, que fins hui ha aconseguit 155 milions d'euros de finançament procedents de diversos inversors. A més, ha assenyalat que la companyia compta amb 254 empleats de 17 nacionalitats diferents, amb plans d'incorporar 50 més abans que finalitze 2024. "Este creixement reflectix la visió ambiciosa de la companyia fundada en 2011, que no es limita només a llançar coets, sinó també a generar beneficis a partir de la seua activitat comercial", ha subratllat mentre recordava que aconseguirà un valor de 596 milions d'euros a principis del pròxim any.

Destacats