Cristina Cutanda: "Les Fogueres són part inherent de l'essència alacantina"

La regidora de Festes analitza l'edició de 2024 amb la mirada posada a mantindre la dinàmica, la participació i l'èxit dels últims anys: "Gaudixen de molt bona salut".

Guardar

La regidora de Festes, Cristina Cutanda, durant una desfilada en les Fogueres 2024
La regidora de Festes, Cristina Cutanda, durant una desfilada en les Fogueres 2024

Ja han passat més de dos setmanes de les Fogueres 2024, que han sigut de rècord, per tant des d'un punt de vista més reposat i amb perspectiva, quina és la valoració general de les festes?

La veritat és que ha sigut una valoració molt positiva, sobretot tenint en compte que han participat entorn d'un milió de persones diàries a la ciutat d'Alacant, i que no tinguem cap incident a lamentar és el més important per a nosaltres. Al final sempre busquem garantir unes fogueres segures de convivència. La gent està molt contenta amb una edició que la veritat ha omplit els carrers d'Alacant, però a més han transcorregut sense cap incidència. Jo crec que és el millor que ens podia passar.

I en el seu cas particular es tracta de la segona edició de les Fogueres al capdavant de la regidoria, encara que les primeres amb un exercici complet de gestió. Com ha viscut estes festes? Nerviosisme, il·lusió…?

Sí, la veritat és que la responsabilitat que va delegar en mi l'alcalde Luis Barcala com a regidor davant unes festes que són multitudinàries dona un poc de vertigen, però alhora sabem que tenim a tot l'Ajuntament a la disposició de la regidoria per a poder dur a terme unes festes amb total normalitat. Així que amb responsabilitat, però també amb eixa satisfacció de saber que tot anirà bé perquè hi ha un gran equip darrere.

Les dades de participació i d'ocupació referenden que les Fogueres gaudixen d'una molt bona salut. S'estan consolidant com un producte turístic de qualitat que en una certa manera servix de frontissa per a allargar la temporada alta a la ciutat?

Així és, nosaltres sempre apostem per desestacionalitzar el turisme i una d'eixes ferramentes és la festa oficial de la ciutat, que són les Fogueres de Sant Joan. Al final, a part de gaudir de les festes com a tal, de les revetles, de les cercaviles, d'eixa pólvora, eixe colorit que ens donen les fogueres, també tenim la gastronomia. D'altra banda els turistes també poden gaudir de la platja que ja la tenim oberta íntegrament i jo crec que les fogueres se sumen a eixe turisme durant tot l'any que té Alacant com a objectiu.

I des del punt de vista de la logística, els servicis o el trànsit, Alacant està preparada per a seguir incrementat el nombre de visitants en Fogueres en els pròxims anys?

Completament. Alacant està creixent i la nostra idea és anar augmentant tant en habitants com en visitants, en eixe marc que nosaltres tenim previst en la nostra línia de govern i per tant estem preparats per a això. Tenim tota la infraestructura necessària, sabem que eixos dies es compliquen un poc més, però també els ciutadans ho entenen perquè al final tothom es bolca amb les fogueres, tothom sap que potser circular és un poc més difícil i usen el transport públic per als desplaçaments. I després quant a neteja i seguretat també reforcem tots els equips.

En este sentit, els monuments i els racós són l'eix central de les festes, però les Fogueres compten amb un ampli programa d'activitats paral·leles que es desenvolupen des dels primers dies de juny. Com valora la participació d'alacantins i visitants en este conjunt d'accions complementàries?

Que la Plaça de l'Ajuntament estiguera a vessar l'1 de juny malgrat haver-hi una final de la Champions, jo crec que ens demostrava que Alacant tenia ganes de fogueres, que tenia ganes de festa i que els alacantins estan bolcats amb les festes oficials de la ciutat. Cada vegada són més els alacantins que se sumen a la festa, cada vegada més són els veïns que se sumen a les festes d'Alacant i anem creixent en nombre de comissionats, anem creixent en nombre de fogueres i barraques i això significa que tenim molt bona salut per a continuar continuant amb estes festes.

L'objectiu és continuar ampliant eixa programació de cara als pròxims anys o es considera que s'ha aconseguit una espècie d'equilibri quant a les festes i eixes activitats paral·leles?

La programació tots els anys es revisa per a la seua millora. És cert que el programa que tenim actualment està consolidat, sabem que funciona, sabem que té bona acceptació per part de tots i jo crec que el mes de juny el completa a la perfecció. No tenim per què continuar augmentant eixa programació si no ho vérem necessari amb una certa mena d'actes. És cert que les fogueres no són només al juny sinó que durant tot l'any com podem veure amb els diferents actes, esdeveniments i activitats, però encara així la programació és molt completa i jo crec que en este moment no faria falta augmentar.

Precisament, arreplegant el fil d'eixe augment de fogueres i de comissionats, existix la previsió que en un futur pròxim se supere eixa barrera de 89 fogueres que tenim en l'actualitat?

En eixa línia estem treballant i ja són diverses zones les que estan interessades i estan treballant al costat de la Federació de Fogueres perquè es faça realitat pròximament. Tenim una nova foguera prevista al Pau 5 i una altra de renovació o refundació que és Pio 12 per al pròxim exercici. Si tramiten tot a temps s'inclouran en 2025, i alguna barraca més que també està prevista la seua incorporació l'any que ve.

Parlant de la tramitació amb l'administració, una de les primeres iniciatives que va proposar quan va prendre possessió del càrrec va ser reduir precisament la burocràcia per a ajudar o facilitar les labors de foguerers, barraquers i festers. Al llarg d'este primer any de mandat s'ha avançat en eixe procés?

Considere que s'han fet passos cap avant. Un d'eixos primers avanços va ser l'aprovació de l'ordenança de festes que permetia la pròrroga per quatre anys de la llicència dels racós i les barraques. En este cas parlem de fogueres, però la resta de festes en general de la ciutat també va reduir molt la burocràcia, perquè és cert que no és el mateix tramitar cada any milers d'expedients per a un mateix esdeveniment que se celebra més o menys en les mateixes dates entorn d'un racó o una barraca, que tramitar només aquells que necessiten modificació.

Després també les federacions ens ajuden molt a fer eixa reducció de burocràcia perquè solen presentar tots els tràmits de manera conjunta i són ells els qui ho revisen prèviament. I, sobretot, estem educant també a totes les associacions a presentar de manera correcta les instàncies perquè no hagen d'esmenar posteriorment. I per tant, ja una vegada coneixent com és el procés de l'administració és molt més senzill perquè simplement el demanen i l'autoritzem.

I per a conéixer un poc més detalladament el treball que existix entre bastidors, també dirigix l'àrea d'Ocupació de la Via Pública, que pràcticament va de bracet de les Fogueres i les festes populars de la ciutat. Com es duu a terme el repte de coordinar tot el dispositiu al llarg de les festes?

Efectivament, al final l'Ocupació de Via Pública i Festes van unides perquè tota la festa és al carrer, sobretot ací a Alacant que tenim eixe caràcter tan obert. El treball de coordinació és molt senzill quan tot l'Ajuntament va de bracet i quan totes les regidories aposten, en este cas, per les festes oficials de la ciutat. Les diferents àrees aporten perquè tot l'engranatge funcione. Jo em recolze molt dels companys de l'equip de govern que la veritat és que faciliten molt la labor amb cadascun dels seus servicis.

Un dels actes principals de les Fogueres també són les mascletàs en Estels. Sempre existix la polèmica de si canviar la ubicació o no. Els trets pirotècnics del concurs oficial es mantindran en esta emblemàtica plaça?

Per descomptat, no hi ha cap plantejament perquè succeïsca el contrari. La ubicació de les mascletàs en els dies centrals de les festes és en la plaça dels Estels. A part de ser l'espai que volen els alacantins i els pirotècnics, el BIC (Bé d'Interés Cultural) ens marca la possibilitat d'un màxim de set espectacles i així es mantindrà amb el concurs oficial. Al final enguany va haver-hi sis mascletàs perquè la primera va quedar deserta i Tamarit va realitzar un tret d'exhibició, però es mantindran eixos set dies de mascletàs en Estels com a punt neuràlgic.

L'accessibilitat i la inclusió ha sigut un dels grans avanços en esta edició, ja no sols amb els panells en braille i en llengua de signes en les Fogueres Oficials, sinó també en el conjunt dels monuments de la ciutat. És un dels eixos sobre els quals continuar millorant i evolucionant en les festes?

Efectivament. Sabem que totes les festes necessiten eixa major accessibilitat perquè encara que les Fogueres han avançat moltíssim en eixe sentit, amb pictogrames que permeten comprendre la sàtira i la crítica que amaguen els monuments i que són difícils d'interpretar per a uns certs col·lectius amb discapacitat, encara queda camí per recórrer. Hem reduït el nombre de barreres d'accessibilitat perquè aquelles persones que tenen mobilitat reduïda puguen moure's amb facilitat, així com habilitar espais reservats, sobretot en els actes principals. També s'ha introduït la traducció en llengua de signes o els esbossos en braille. I és que avançar a una accessibilitat perquè la festa siga per a tots jo crec que ens beneficia com a ciutat, ens beneficia com foguerers i sempre ha de ser una línia de treball.

Què signifiquen les Fogueres de Sant Joan per a Cristina Cutanda?

Jo sempre dic que per a mi són família, són amics i són tradicions. Sempre que pense en les fogueres pense en la meua família. Jo he crescut en una barraca i per a mi és això, família, amics, cultura, tradició i veure com a juny s'ompli de color i d'alegria, per a tots els alacantins és un orgull enorme.

I com a conclusió, quines són les expectatives per a 2025?

Perquè, com a mínim, que siguen igual de segures i multitudinàries que este 2024. Sempre s'intenta millorar i superar-nos, però estem en unes xifres considerables que si es mantenen en el temps seria formidable amb una consolidació de les dades, sense incidències i que es desenvolupen amb absoluta normalitat. Continuarem treballant perquè Fogueres i Barraques augmenten el cens que tant ens importa i, sobretot, que hi haja més competitivitat en eixes categories especials que tant ens agrada veure als alacantins i que este 2024 hem pogut gaudir d'un gran salt de qualitat en la creativitat i les propostes artístiques tant adultes com infantils.

Destacats