La proliferació sense control d'assentaments il·legals a Alacant és una de les queixes veïnals amb major recorregut en els últims mesos. Nombroses barraques, caravanes, contenidors adaptats i cases de fusta prefabricades s'han instal·lat en els voltants de les llacunes de Rabasa, a l'esquena de La Torreta (PAU II), aix
És per això que l'Ajuntament i l'Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT) han reforçat la seua ofensiva per a erradicar estes construccions. Aix
Prioritat: el sòl inundable
Un dels eixos del protocol és la prioritat d'actuació sobre els assentaments irregulars en sòl amb nivells alts de perillositat per inundacions, d'acord amb la cartografia del Pla d'Acció Territorial sobre prevenció del Risc d'Inundació (Patricova). També s'inclou com a prioritari el sòl qualificat com no urbanitzable de Protecció de Rambles o el seu equivalent, segons el planejament urbanístic a Alacant.

La raó principal, esgrimixen totes dues entitats en un comunicat, és minimitzar riscos per a la seguretat de les persones i garantir la protecció d'àrees sensibles. Tal com ha destacat després de la signatura del conveni "la legalitat urbanística no és només una qüestió normativa, és també una qüestió de seguretat per a tots els alacantins".
23 expedients en marxa
Des de març de 2022, Alacant està formalment adscrit a l'AVPT, que té competència per a actuar sobre infraccions greus i molt greus comeses en sòl no urbanitzable, tant comú com protegit. Esta aliança ha permés intensificar la vigilància, instrucció i sanció d'estes pràctiques il·legals, en un moment en què el desenrotllament urbà irregular suposa un desafiament per a la sostenibilitat territorial.
Actualment, l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament ja ha traslladat a l'AVPT un total de 23 expedients relacionats amb construccions il·legals en sòl no urbanitzable. D'ells, 10 compten amb decret municipal de suspensió d'obres, la qual cosa suposa l'activació del procediment sancionador i la possible paralització efectiva dels treballs.
L'AVPT, per part seua, ha incoat els corresponents procediments de restauració de la legalitat i ha ratificat les ordes de paralització dictades pel Consistori. En els casos d'incompliment, s'ha acordat el precinte de les obres com a mesura cautelar.

“Més coordinació, més eficàcia”
El protocol establix un sistema de treball conjunt que implica l'intercanvi constant d'informació, la coordinació d'accions sobre el terreny i l'ús de ferramentes digitals per a millorar la traçabilitat dels casos. En este sentit, es contempla la creació d'una base de dades compartida entre les dos administracions que permetrà conéixer en temps real l'estat de cada expedient.
A més, l'Ajuntament es compromet a emetre decrets de suspensió d'obres amb prevenció legal, a través de la Regidoria d'Urbanisme, i a remetre tots els informes tècnics, actes i documentació necessària per via telemàtica a l'AVPT. També es preveu la col·laboració en les notificacions als implicats i en la instrucció dels procediments sancionadors.
En els supòsits més greus, com la manipulació o trencament dels precintes col·locats, l'Ajuntament enviarà les actes i informes corresponents a la Fiscalia perquè valore possibles responsabilitats penals. L'AVPT serà informada d'estes actuacions per a evitar duplicitats i coordinar una resposta administrativa i legal adequada.