Limitacions d'accés a Tabarca? Alacant ja no ho descarta

L'Ajuntament parla per primera vegada d'estudiar la possibilitat d'introduir restriccions de visitants en temporada alta

Guardar

Port de l'illa de Tabarca
Port de l'illa de Tabarca

L'illa de Tabarca és un dels tresors d'Alacant. No obstant això, el seu tranquil passat pesquer com a joia del mediterrani, declarada com a primera reserva marina d'Espanya en 1986, s'ha convertit en un formiguer de visitants, especialment a l'estiu. Amb 0,3 km² d'extensió, l'enclavament rep en temporada alta pics de 10.000 persones al dia. Una xifra que amenaça la seua delicada biodiversitat i satura les seues limitades infraestructures.

I encara que un informe de l'Institut d'Ecologia Litoral de la Universitat d'Alacant, avalat per nombrosos experts, advoca per prendre mesures per a conservar l'ecosistema natural i cultural de l'illa, l'Ajuntament d'Alacant sempre havia descartat limitar l'accés de visitants a Tabarca. Fins ara. Per primera vegada, el consistori explora la possibilitat de plantejar un aforament turístic màxim per a buscar un equilibri sostenible.

L'esborrany del Pla Especial, presentat en comissió plenària este passat dilluns, identifica diverses amenaces, especialment durant els mesos de major afluència. Els tècnics municipals assenyalen "l'increment del consum de recursos” com un dels problemes més urgents, relacionat amb la “pressió turística” i la sobrecàrrega de les infraestructures bàsiques.

Restriccions d'accés?

El vicealcalde d'Alacant i portaveu municipal, Manuel Villar, ha confirmat que l'Ajuntament podria estudiar la restricció d'accés a Tabarca, encara que ha aclarit que no serà a través del Pla Especial actualment en tràmit, sinó en un futur Pla Director. "Caldrà compatibilitzar la conservació de l'illa amb l'evident atractiu turístic", ha assenyalat afegint que "l'espai és limitat i evidentment caldrà valorar-lo".

Cales del Birros i la Guardia a Tabarca
Cales del Birros i la Guardia a Tabarca

Estes declaracions suposen un gir respecte a les paraules del mateix Villar a la fi de 2024, quan va descartar “rotundament” qualsevol límit amb base en “les dades actuals”. De fet, en aquell moment es parlava de regular el flux turístic i desestacionalitzar les visites amb activitats i esdeveniments que posaren en valor el patrimoni natural i històric de l'illa, però sense posar límit, en cap cas, a l'accés de persones.

Tot i això, l'esborrany del Pla Especial no contempla mesures directes per a restringir l'accés a l'illa. Este document, segons ha explicat Villar, està centrat en aspectes urbanístics, i no té competències per a abordar els fluxos turístics. “Encara que tindrà la seua influència, no és el document sobre els accessos”, ha puntualitzat el portaveu municipal.

Pendents del Consell

A més que esta limitació en el nombre de visitants s'ha d'introduir en un futur Pla Director dependent del Pla Especial de la zona —encara per aprovar—, Villar ha subratllat que la decisió no competix exclusivament de l'Ajuntament. “Esta qüestió requerix la participació de la Generalitat Valenciana”, ha manifestat.

La necessitat d'actualitzar la planificació urbanística de Tabarca no és nova. En 2018, la Conselleria de Cultura va reclamar l'elaboració d'un nou document per a modificar l'actual de 1984, ja que no comptava amb informes autonòmics que l'avalaren. És més, el pla no complia amb la Llei d'Ordenació del Territori i Paisatge de la Comunitat Valenciana.

Imatge aèria del far de Tabarca
Imatge aèria del far de Tabarca

Ara este document —que arreplega la necessitat de regular normatives orientades a la “gestió urbanística, conservació estètica i sostenibilitat” de l'enclavament, no especifica mesures concretes per a això— està, per fi, més a prop que mai de la seua aprovació. No obstant això, encara no s'ha iniciat el trasllat de l'esborrany al Consell i en la comissió plenària es va reconéixer que, de moment, només hi ha hagut “reunions prèvies”.

En estes converses s'hauria anticipat el contingut del document, sense haver-se enviat formalment el text. Este procés de remissió a la Generalitat va ser un dels punts que va generar debat en la comissió, perquè la llum verda del govern autonòmic és un pas imprescindible perquè el Pla Especial continue la seua tramitació i, eventualment, done pas a un Pla Director que aborde la qüestió de l'aforament turístic.

Destacats