Kapsulabia 2025: la cultura digital es dóna cita a Alacant

Ponències, taules redones, debats i tallers sonors conformen la programació d'esta trobada gratuïta que qüestiona com i per a què fem cultura

Guardar

Taula redona de l'esdeveniment Kapsulabia a Alacant
Taula redona de l'esdeveniment Kapsulabia a Alacant

Una nova edició de Kapsulabia arriba a la ciutat d'Alacant . La iniciativa, que aposta per l'encreuament entre pensament crític, gestió cultural i participació ciutadana, celebra les seues jornades centrals este dijous 15 i divendres 16 de maig —amb dos tallers sonores que es duran a terme el dissabte 17 i el diumenge 18—. L'esdeveniment es desenvolupa gratis en Terretup (carrer Itàlia, 22) amb diferents xarrades i debats que posen sobre la taula els reptes actuals de la cultura.

Cultura, participació i acció conjunta

Així, s'explora des de la governança fins a la transformació narrativa en els mitjans. La cita comença amb una mirada al paper de les institucions culturals i els processos col·laboratius, donant pas a un diàleg obert entre professionals de diferents àmbits. La trobada seguix amb taules redones on s'aborden les connexions entre tecnologia, relat i societat, així com el poder de les històries compartides per a generar identitat i comunitat.

Diferents personalitats del món del periodisme, la creació audiovisual, l'educació artística i la comunicació participen en converses que busquen respostes pràctiques als desafiaments contemporanis. La diversitat de veus és clau: s'escolta tant als qui treballen des de la base com a referents institucionals.

Un dels punts forts és l'aposta per imaginar futurs possibles a través de l'art. S'aborden temes com la sostenibilitat cultural, la construcció de referents locals o el paper de l'art contemporani a les ciutats. A més de les ponències i taules redones, l'esdeveniment es completa amb espais informals pensats per a afavorir l'intercanvi horitzontal, amb un ambient distés que també forma part de l'experiència.

Les inivitaciones es poden aconseguir en el següent enllaç.

Programació completa de Kapsulabia 2025

Dijous 15 de maig

  • 17:00h: inauguració.
  • 17:10h: presentació.
  • 17.20-17:40h: ponència 'El periscopi de la cultura' amb Sara Magán, de Fundació Contemporània.
  • 17.45-18:45h: taula redona 'Som-hi: co-governança. Cultura, gestió i paticipación' amb Paco Lloret, membre del col·lectiu Alacant Desperta; José Ayelo, president de Gestió Cultural de l'Associació Valenciana de Professionals de la Cultura i director de KAKV; Paloma Trazona, directora de Federació Valenciana d'Empreses Cooperatives de Treball Associat (FEVECTA); David Campesino, director creatiu en Daguten, Escola Gràfica de Barri.
  • 19.00-19:20h: ponència 'Canviant el conte' amb Teresa Villaverde, de Pikara Magazin.
  • 19.25-20:25h: taula redona 'Els nous fils: bits, veus i relat' amb Jorge Vilaplana Cortés, d'Alacant Mola Molt; Miquel González, director d'Alacant Plaza; Andrés Gimeno, d'À Punt Mitjana; i Dámaso Mondejar, investigador en periodisme de la UMH.
  • 20.30-21:30h: Una cervesito i mo n'anem.

Divendres 16 de maig

  • 17.00-17:20h: ponència 'Imaginaris compartits: el poder cultural de les històries de cinema' amb Sandra Hermida, productora de cinema.
  • 17.25-18:25h: taula redona 'Imaginaris que ens unixen' amb Joaquin Rubio, Maestro Major Gremi Artistes de Fogueres d'Alacant; Laura Llopis, Directora executiva d'Associació valenciana d'empreses i professionals vinculats a la publicitat, la comunicació i la creació creativa; Rafa Arjones, fotoperiodista del diari Informació; Guillermina Jover, responsable de Comunicació i Relacions Institucionals del MARQ.
  • 18.45-19.45: taula redona '3001: odissea de l'art' amb Miguel Bañuls, artista plàstic d'art contemporani; Daniel Millor, arquitecte membre d'Arquitectura Sense Fronteres; i Rosa María Castells, conservadora i responsable del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA).
  • 19.45-20:05h: Ponència.
  • 20:10h: Tancament i comiat
  • 20.20-21:20h: Una cervesito i mo n'anem.

Experimentació i escolta per a tancar

 

L'agenda de Kapsulabia 2025 inclou dos tallers de creació sonora que conviden a connectar amb l'entorn des d'altres llenguatges al Parc de La Marjal. Amb esta proposta, l'esdeveniment consolida el seu compromís amb una cultura viva, participativa i en constant moviment, obrint espai a noves maneres de pensar i fer que transcendixen les estructures convencionals.

El dissabte 17 serà de 17.00 a 19.00 hores serà el torn de la proposada 'Paisatges sonors de l'aigua'. En este taller les persones participants se submergiran en una experiència artística i sensorial. "A partir d'una exploració col·lectiva, es crearà una composició sonora col·laborativa que prendrà forma de performance, inspirada en el rol vital de l'aigua, de la cultura i la diversitat per a les comunitats", explica l'oganización.

Per part seua, el diumenge 18 tindrà lloc de 12:00h a 14.00 hores en el mateix lloc el taller 'Narratives sonores Suplesglue'. En este cas s'escenficará el retrat sonor col·laboratiu creat durant la sessió anterior. La performance en la qual dialogaran participants, entorn natural i públic serà gravada durant el taller, formant part d'una instal·lació audiovisual que serà presentada durant els actes commemoratius del desé aniversari del Parc.

Arxivat a:

Destacats