Transports prioritza la variant de Torrellano per l'interior

El projecte del traçat ferroviari s'executarà directament pel seu itinerari plantejat sense electrificar de forma provisional les vies del litoral

Guardar

Tren de Rodalies d'Alacant
Tren de Rodalies d'Alacant

L'alliberament de les vies de ferrocarril de la costa sud d'Alacant continua avançant, ara amb més fermesa i un full de ruta predefinit perquè no quede en paper mullat i es convertisca en una realitat en els pròxims anys. De moment, el Ministeri de Transports ha anunciat una innovadora solució que permetrà eliminar les vies i descarta l'electrificació provisional del traçat actual per a garantir la connexió del Port d'Alacant amb el Corredor Mediterrani mentre es construïa la històrica demandada de l'itinerari interior conegut com la variant de Torrellano.

En este sentit, es prioritza l'execució d'este eix fonamental per a la mobilitat de la capital alacantina. Tot i això , esta possibilitat està supeditada al fet que la Generalitat desplace la ubicació prevista per a una infraestructura relacionada amb el tractament de l'aigua residual que interfereix en el traçat previst en la variant. Així ho va explicar el ministre de Transports, Óscar Puente, durant la seua compareixença este dilluns a Alacant, en la qual també va avançar la gratuïtat temporal de l'AP7 fins a octubre.

No obstant això, el propi alcalde, Luis Barcala, afirma que la depuradora "ja no és un problema perquè l'obstacle s'ha remogut perquè el Ministeri, Generalitat i Ajuntament avancen en el projecte definitiu". En esta línia, el propi ministre Óscar Puente explica que s'està treballant "molt intensament" en la variant de Torrellano en diàleg amb l'Ajuntament d'Alacant i la Generalitat.

A més, confirma que "anem per molt bon camí" i que s'estan realitzant "esforços conjunts" per a adaptar el traçat i la ubicació de la depuradora, projectada fa més de dues dècades, amb l'esperança de traçar definitivament la variant, concloure l'estudi informatiu i licitar el projecte.

Estación de tren de San Gabriel, que se eliminaría con la variante de Torrellano
Estación de tren de Sant Gabriel, que s'eliminaría amb la variant de Torrellano

Una de les incògnites que quedava per resoldre en el full de ruta era el tràfic de mercaderies. Puente sosté que no s'interromprà i assenyala que durant la construcció de la variant de Torrellano estos trens utilitzaran les vies d'alta velocitat, a pesar que no són "completament adequades per a este propòsit". Així, el ministre es planteja la possibilitat de proporcionar suport logístic a les empreses afectades per este canvi temporal a través de tracció auxiliar mitjançant locomotores per a impulsar els trens de càrrega.

Connexió Ferroviària amb l'Aeroport d'Alacant-Elx

D'altra banda, el ministre també destaca que ja s'està treballant en el primer tram de la variant de Torrellano que permetrà portar el ferrocarril fins a l'aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández. Puente sosté que el projecte d'este demandat accés amb tren a la infraestructura aeroportuària està en marxa des de febrer de 2023.

De fet, Adif ha licitat recentment un projecte per a implantar ample estàndard entre Alacant i San Isidro, que també permetrà millorar l'enllaç de la rodalia amb l'estació d'alta velocitat d'Elx i l'aeroport. "La línia de l'aeroport forma part del projecte de la variant de Torrellano, per la qual cosa es licitarà el projecte constructiu de la connexió amb l'aeroport en els pròxims mesos", confirma el responsable ministerial.

Així mateix, una altra de les qüestions plantejades en la variant de Torrellano, així com en els estudis per a la construcció i ubicació de l'estació en l'aeroport, és la possibilitat que la infraestructura ferroviària permeta la connexió també per tramvia, no exclusivament mitjançant rodalia. No obstant això, Puente manté la cautela sobre este possible encaix amb una futura línia del TRAM i precisa que es tracta d'un mitjà de transport les competències del qual pertanyen a la Generalitat.

Pel que fa a l'ampliació de l'aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández, el titular de la cartera de Transports destaca el progrés “fructífer” en les negociacions entre Aena i la Generalitat. Així, s'espera que el projecte de renovació de la terminal en la zona de terra puga presentar-se abans de Cap d'Any, permetent un creixement sostingut en el nombre de viatgers, encara que manté la fermesa en què de moment no és necessària la construcció de la segona pista. “Els informes tècnics avalen que la pista té molt de marge per a assumir encara més trànsit d'avions”, sosté.

Diàleg entre administracions

Sens dubte, la variant de Torrellano és una de les infraestructures necessàries per a la transformació de la ciutat d'Alacant. En este sentit, l'alcalde Luis Barcala apunta que este és "un d'eixos grans projectes que durant dècades s'ha perseguit a Alacant i que ara l'estan fent realitat, treballant conjuntament les tres administracions: Ajuntament d'Alacant, Generalitat i Govern d'Espanya".

"Este projecte tan desitjat, tan perseguit per la ciutat, suposarà una de les grans revolucions i transformacions de tota la seua fisonomia, no sols del sud de la ciutat, sinó de la totalitat de la ciutat, i la farem realitat. Vaig adquirir el compromís de treballar amb tot el meu esforç per a fer-lo realitat i és un projecte que tots veurem molt abans del que esperàvem", destaca el primer edil. Un projecte que se suma a l'estratègic Parc Central que prosseguix la seua consulta prèvia a la ciutadania.

Per part seua, el secretari general del PSPV-PSOE de la província d'Alacant, Alejandro Soler, celebra en un comunicat l'anunci de la no electrificació de Sant Gabriel, “una demanda dels veïns i veïnes i que els socialistes hem treballat perquè no es duguera a terme, és una bona notícia per a Alacant", ressalta al mateix temps que afirma que els socialistes han “lluitat perquè esta província tinga les inversions necessàries per a ser competitius”.

Finalment, el diputat de Compromís-Sumar en el Congrés, Alberto Ibáñez, emfatitza que "Alacant està eixint del furgó de cua de les Inversions estatals", encara que advertix que estarà “pendent” que es materialitze tot en els pròxims pressupostos de l'Estat. En la mateixa línia, el portaveu del grup municipal a l'Ajuntament d'Alacant, Rafa Mas, enaltix la labor dels col·lectius veïnals dels barris del sud de la ciutat, de la Plataforma Variant de Torrellano, per a evitar l'electrificació de les vies de tren per la costa. “És un gran dia i una bona notícia, però hem de ser prudents i estarem darrere fermes perquè s'execute la variant de Torrellano", ressalta.

Arxivat a:

Destacats