Hi haurà vaga en els autobusos interurbans d'Alacant, tal com van anunciar els treballadors a l'inici d'este mes. El Comité d'Empresa d'Automòbils L'Alcoiana ha confirmat la convocatòria per a este dijous 29 de maig com a resposta al que qualifiquen de "absència d'avanços concrets" per part de les administracions públiques implicades —Generalitat i Ajuntaments— i de la pròpia empresa concessionària del servei.
Els representants dels treballadors assenyalen en un comunicat que la situació del transport públic a Alacant i la seua àrea metropolitana és "cada vegada més insostenible". D'esta forma, la vaga comença amb aturs parcials l'últim dijous de cada mes, coincidint amb el Ple a l'Ajuntament d'Alacant, seguirà durant la celebració de les Fogueres i passarà a ser indefinida des del 8 de setembre si no es produixen avanços.
A pesar que la Direcció General de Transports encara no ha comunicat els serveis mínims establits per a esta jornada de vaga, fonts sindicals consultades per este diari indiquen que, possiblement, únicament es realitzarà un 30% del servei habitual. Les principals línies afectades són les que connecten Alacant amb El Campello (Línia 21), Sant Joan d'Alacant i Mutxamel (Línia 23) i Sant Vicent del Raspeig (Línia 24).
"Mesures temporals i insuficients"
La Conselleria de Mobilitat ha anunciat una ampliació del servei a partir de l'1 de juny. La mesura, limitada al període estival (fins al 30 de setembre), contempla la incorporació de tres autobusos addicionals en la línia 24, altres tres en la línia 23 i un més en la línia 21. No obstant això, el comité considera estos reforços "clarament insuficients" per a revertir el que descriuen com una "situació de precarietat estructural".

A més, subratllen que l'ampliació del servei està condicionada a diversos factors: l'eliminació del bo gratuït per a joves a partir de l'1 de juliol i una reestructuració del sistema de títols de transport. "No s'ha aclarit si els nous bons s'aplicaran exclusivament a les línies interurbanes, la qual cosa podria deixar fora a gran part de la ciutadania", advertix el sindicat CGT, majoritari en el comité de L'Alcoiana.
Així mateix, apunten que també es desconix si es mantindrà el descompte del 50% en la resta dels bons, una incertesa que "afecta tant usuaris com a treballadors". Un altre punt de conflicte és que l'empresa concessionària ha traslladat la seua intenció de cobrir esta ampliació de servei "utilitzant els autobusos actuals, sense reforços".
En este sentit, els treballadors alerten que es tracta d'una flota "envellida i amb contínues avaries", la qual cosa, segons denuncien, "convertix cada jornada en un vertader repte per a garantir totes les eixides". Hui dia, asseguren, no s'han realitzat grans inversions per a renovar els vehicles ni s'han reforçat els equips tècnics o humans.
Bloqueig institucional
Un dels principals obstacles que assenyala el comité per a la millora del servici d'autobusos interurbans d'Alacant és la negativa dels ajuntaments de la comarca de L'Alacantí a assumir la creació d'un ens metropolità similar al de la ciutat de València. El regidor de Mobilitat d'Alacant, Carlos de Juan, explica que “la falta de recursos econòmics impedix afrontar una gestió compartida del transport públic”.
Esta postura ha sigut qualificada pels treballadors com a “decebedor” i consideren que “trasllada a la ciutadania i al personal la càrrega d'un problema que requerix solucions institucionals immediates”. Precisament, Compromís i EU-Podem s'han unit per a demanar en els pròxims plens municipals d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Mutxamel, El Campello i Sant Joan la creació d'este ens que coordine la mobilitat pública L'Alacantí.
Malgrat este bloqueig, tant els ajuntaments de l'àrea metropolitana d'Alacant com la Conselleria han mostrat la seua intenció de prorrogar l'acord de col·laboració actual que sustenta les licitacions en vigor del servici. Segons el parer del comité, esta situació demostra que “no existixen impediments reals per a la creació de l'ens metropolità”, i apunten directament a la “falta de voluntat política” com a principal fre per a avançar.
Finalment, recorden que el servici continua operant sota un contracte d'emergència des de l'agost passat de 2024 que l'empresa utilitza per a “escudar-se i justificar la seua inacció en el manteniment i renovació de la flota”. “No hi ha hagut hui dia —conclou el comunicat— cap reforç tècnic ni humà que permeta afrontar amb garanties la situació actual ni l'ampliació del servici anunciada des de juny”.