Alacant estén la suspensió de llicències als blocs de pisos turístics

L'Ajuntament endurix la moratòria vigent i amplia la mesura a edificis complets de vivendes vacacionals

Guardar

Edificis de la plaça Quijano en el casc històric d'Alacant
Edificis de la plaça Quijano en el casc històric d'Alacant

El tancament forçós de la històrica Llibreria 80 Mons després de la compra de l'immoble en què se situa el seu local per a la transformació en apartaments turístics pareix inevitable. No obstant això, el cessament d'una de les referències del sector cultural d'Alacant, almenys de la seua ubicació actual, ha remogut la consciència del govern municipal i l'Ajuntament estén la moratòria sobre noves llicències de vivendes turístiques a blocs complets.

Així ho anuncià l'alcalde Luis Barcala este passat dijous durant la inauguració de la rotonda Sacerdot Juan Cantó Rubio en Vistahermosa Nord. “L'objectiu és portar ja al ple d'este mes de juliol l'ampliació de la mesura”, senyalà el primer edil. La moratòria afectarà tota la ciutat i suspendrà la tramitació i autorització de llicències, declaracions responsables i altres permisos vinculats a noves vivendes turístiques.

També es paralitzarà l'emissió de cèdules de garantia urbanística i d'informes de compatibilitat per a este tipo d'usos. Esta nova moratòria mantindrà la duració de l'existent des de gener de 2025, és a dir, dos anys (2027). Barcala indica que abastarà “absolutament tot el sector del lloguer vacacional” i afig que esta ampliació serà “fonamental” per a integrar el model turístic en el nou planejament urbanístic

Controlar la proliferació de pisos turístics

L'alcalde reconeix que l'adquisició de l'edifici de 80 Mons per part d'una empresa madrilenya amb plans exclusivament turístics, que acaben amb una trajectòria de més de 40 anys d'història de la llibreria en l'avinguda de General Marvà, ha posat el focus en un debat “necessari” que, segons apunta Barcala, l'equip de govern “ja tenia previst abordar".

De fet, la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, considera convenient ampliar la moratòria en la concessió de llicències als blocs turístics per a “controlar la seua proliferació en determinats barris, garantir l'accés a la vivenda, protegir a residents i negocis”. Al mateix temps, assegura que estendre la mesura atorga temps per a analitzar cada zona de la ciutat i “prendre les decisions més oportunes en cada cas" en el futur pla general.

Candados con llaves de acceso a pisos turísticos en el centro de Alicante
Cadenats amb claus d'accés a pisos turístics en el centre d'Alacant

Les dades de la Conselleria de Turisme, difoses pel mateix consistori alacantí en un comunicat, arrepleguen que des de l'any 2023 s'han inscrit a Alacant 53 blocs de pisos turístics: 16 en 2023, 25 en 2024 i 12 fins al passat 30 de juny. Actualment, el registre autonòmic comptabilitza 90 edificis turístics en la ciutat amb un total de 965 apartaments.

Un model equilibrat

Tal com va manifestar Barcala quan es va aprovar la primera suspensió de llicències per a pisos turístics aïllats en blocs residencials, ara torna a apuntar cap a una regulació més estricta del sector per a "garantir un creixement equilibrat i sostenible". Encara així, confirma que el consistori no assumirà les competències sancionadores sobre apartaments turístics il·legals transferides per la Conselleria de Turisme l'any passat.

"Alacant no té cap problema de saturació turística, però tenim l'obligació d'ordenar i regular un creixement sostenible per a no morir d'èxit ni matar a la gallina dels ous d'or", va puntualitzar el primer edil en una trobada amb l'Associació del Terciari Avançat en la seu de la CEV a Alacant, on va defendre el paper del turisme com a motor econòmic.

La moratòria, no obstant això, va ser recorreguda al març per la patronal del sector en la Comunitat Valenciana (Aptur) en considerar-la "injustificada i desproporcionada". A més, des de l'Associació de Blocs i Vivendes Turístiques d'Alacant (Abatur) rebutgen l'extensió de la mesura a immobles complets i, per part seua, APHA sol·licita reunir-se amb l'Ajuntament per a tractar l'assumpte. “No hi ha hagut cap, reunió, negociació ni comunicació prèvia”, lamenten.

L'esquerra qualifica la reacció "d'insuficient”

El bloc progressista a l'Ajuntament d'Alacant qüestiona la manera de prendre la decisió. Ana Barceló, portaveu del grup socialista, acusa l'alcalde d'actuar "a colp de titular" i de fer-lo "a la desesperada, sense model de ciutat". Barceló lamenta la pèrdua d'un baluard cultural com la llibreria 80 Mons i considera “encara més greu” que l'equip de govern “no ha sigut incapaç de posar orde amb un model turístic sostenible per a Alacant".

Per part seua, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, expressa la seua desconfiança i acusa l'executiu municipal "d'estar al servici de l'especulació". Mas critica que la moratòria inicial no incloguera la suspensió de llicències als blocs i subratlla que "l'especulació immobiliària està destruint la nostra ciutat, i este ajuntament governat per PP i Vox —als quals considera socis— està clarament al servici dels fons d'inversió".

Finalment, des d'Esquerra Unida-Podem, Manolo Copé, qualifica l'ampliació com una reacció “tardana i insuficient”. En este sentit, assenyala que “sense inspecció, límits reals i parc públic de vivenda, la mesura no deixa de ser maquillatge polític". Acusa el govern local de ser còmplice d'un model que "ha expulsat als veïns dels seus barris".

Destacats