La reforestació d'espais naturals s'ha convertit en una estratègia per a restaurar les àrees verdes de les ciutats en un context en el qual el canvi climàtic amenaça els ecosistemes. En aquesta línia, Alacant se suma a aquest esforç amb una nova jornada en la Muntanya Orgegia en el marc del projecte Alacant Renaix, que fomenta la consciència ecològica i promou un model de desenvolupament més respectuós amb el medi ambient.
L'activitat organitzada per l'associació Enamorats d'Alacant en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alacant, cerca recuperar i ampliar els espais forestals d'aquest "pulmó verd" alacantí mitjançant la plantació de milers d'arbres i arbustos autòctons en una superfície de 10.000 metres quadrats. És totalment gratuïta, encara que requereix inscripció prèvia en la web www.alicanterenace.es.
L'activitat tenia previst realitzar-se este dissabte 1 de març, però la probabilitat del 100% de pluja anunciada per l'Aemet durant tot el cap de setmana a la província ha obligat al seu ajornament al dissabte 15 de març.
Un moviment que va començar amb la fotografia
L'impulsor d'Alacant Renaix, Daniel Aguilar, va iniciar aquest camí fa quasi quinze anys amb una plataforma fotogràfica a través de les xarxes socials (Enamorats d'Alacant) que buscava mostrar la província des d'una perspectiva i una òptica més autèntica. "En 2010 em vaig adonar que no hi havia fotos reals d'Alacant en Internet, només imatges genèriques d'hotels i platges. Vaig voler mostrar la seua bellesa d'una forma diferent", recorda Aguilar.
La naturalesa va ser un dels eixos del projecte. I és per això que de la fotografia va passar a l'acció. "Comencem amb concursos de fotos i a poc a poc la gent ens va demanar més. Organitzem una activitat per a plantar un arbre amb xiquets i xiquetes i va ser un èxit", compte Aguilar. Des d'aquella primera plantació simbòlica, Alacant Renaix ha evolucionat fins a convertir-se en un projecte de referència en la restauració ecològica de la ciutat.
Daniel Aguilar considera que una de les claus de l'èxit de la iniciativa ha sigut la combinació de la participació ciutadana i el suport institucional. "Comencem amb xicotetes accions individuals i aconseguim que l'Ajuntament d'Alacant s'involucrara en aquestes reforestacions obertes al públic amb tallers, formació ambiental i tot el necessari perquè la gent poguera participar de manera activa", explica.
La reforestació de primavera
En aquest sentit, aquest dissabte 1 de març la Muntanya Orgegia serà l'escenari d'una nova reforestació de primavera, la primera de 2025. Milers de voluntaris, s'espera una participació que podria rondar les 1.500 persones, formaran part d'una activitat amb una àmplia presència infantil. I és que no sols es tracta de plantar arbres, sinó generar consciència sobre la importància de preservar els espais naturals.
L'esdeveniment arranca a les 10 hores i s'estén fins a les 13h. Durant la jornada, els participants podran col·laborar en la plantació d'espècies com a alzines, pins blancs, romer i llentiscles. La selecció d'aquestes espècies, detalla Aguilar, l'ha realitzada l'àrea mediambiental de la Generalitat Valenciana per a garantir la seua adaptació a l'entorn.
Un dels aspectes fonamentals d'aquesta jornada serà l'acompanyament de monitors especialitzats, els qui guiaran als voluntaris en el procés de plantació. "Volem que les persones que assistisquen se senten part activa en la regeneració de la muntanya Orgegia. Cada arbre que planten serà un pas cap a un Alacant més verd", comenta l'organitzador.
Activitats en familía complementàries
A més de la plantació d'arbres, aquesta jornada gratuïta inclou diferents tallers educatius per a incidir en la importància de cuidar l'entorn. En paral·lel, Alacant Renaix ha dissenyat un programa didàctic ple d'activitats en contacte amb la naturalesa per a passar un agradable matí de dissabte en família abans del Carnestoltes que omplirà de color el centre de la capital alacantina (especialment La Rambla) durant la vesprada.
D'aquesta manera, la reforestació inclou activitats de conscienciació ambiental orientades als més xicotets com:
- Elaboració de bombes de llavors: una tècnica utilitzada per a la reforestació de zones de difícil accés.
- Creació de menjadores i nius per a ocells i ratapinyades: una iniciativa per a fomentar la biodiversitat a l'entorn de la Muntanya Orgegia.
- Taller de pintura amb fulles: una activitat creativa que ressalta la bellesa i la diversitat de les textures naturals.
- Pintacaras amb motius d'insectes: una proposta lúdica per a sensibilitzar als més xicotets sobre la importància i el paper fonamental dels insectes en els ecosistemes.
- Ruta senderista per la Muntanya Orgegia per a conéixer millor la riquesa natural de l'entorn.
Aquesta zona d'estands se situarà en una àrea habilitada després de la plantació dels arbres on els assistents podran gaudir d'un esmorzar gratuït. "Volem que siga una experiència completa. La idea és que la gent vinga, aprenga, gaudi i s'emporte amb si el compromís de continuar cuidant el medi ambient", emfatitza Aguilar.